English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar gostovao je danas na svečanom otvorenju stručnoga skupa koji se od 13. do 15. listopada za ravnatelje osnovnoškolskih ustanova održava u Šibeniku. Skup organizira Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, a središnja tema skupa je "Ravnatelj u razvoju sustava vrijednosti škole".
 
Na temelju članka 12. stavka 1. Zakona o procjeni učinaka propisa (Narodne novine, broj: 90/11) objavljuje se Prijedlgo plana normativnih aktivnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 2015. godinu
 
Dana 24. rujna u Banskim dvorima održana je šesta sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, kojeg čine predstavnici 19 institucija – ministarstava, agencija, poslovnih udruženja HGK, HIZ, HUP i HOK te HNB-a, HBOR-a i Ekonomskog instituta. Sjednicu je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova.
 
Učenicima, članovima Hrvatske matematičke reprezentacije, koji su u konkurenciji učenika iz 10 zemalja na upravo završenoj 8. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Dresdenu (Njemačka) osvojili treće mjesto, na tom je iznimnom uspjehu danas čestitao ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je danas Hrvatskoj modelarskoj reprezentaciji na izvrsnim rezultatima koje je postigla na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u zrakoplovnome modelarstvu u kategorijama slobodno letećih modela F1ABC, koje se održavalo u Salonti od 11. do 17. kolovoza.
 
U povodu dvije srebrne medalje koje su na Svjetskome jedriličarskom prvenstvu u Španjolskoj osvojili Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 te Ivan Kljaković-Gašpić u klasi finn, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je danas u ime Ministarstva i u svoje osobno ime mladim sportašima, njihovim trenerima, savezima  i svima onima koji su pridonijeli još jednoj promociji hrvatskoga sporta.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je danas u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno ime na zlatnoj medalji koju je na Europskome juniorskom prvenstvu, održanom od 18. do 21. rujna u Bukureštu, osvojila ženska judo reprezentacija te na srebru koje je u pojedinačnoj kategoriji do 70 kg osvojila Barbara Matić i bronci koju je u kategoriji do 100 kg osvojio Zlatko Kumrić.
 
U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Zadru se od 22. do 25. rujna održava prva međunarodna radionica na temu "Upravljanje inicijalnim obrazovanjem nastavnika".
 
Prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i dr. Lino Barañao, ministar znanosti, tehnologije i produktivnih inovacija Argentinske Republike, potpisali su u Zagrebu 19. rujna 2014. memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava o suradnji u područjima istraživanja i razvoja te znanstvenih i tehnoloških transfera.
 
Pomoćnik ministra za znanost, obrazovanje i sport Tomislav Paškvalin sudjelovao je od 17. do 19. rujna na 13. konferenciji Vijeća Europe ministara zaduženih za sport održanoj u Macolinu u Švicarskoj.
 
Prošlo je 27 godina od održavanja zagrebačke Univerzijade, a mnogima je i danas u pozitivnom sjećanju ostala popularna maskota "Zagi". S novim Igrama dolazi i nova maskota. Uoči održavanja Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i Rijeci, otvoren je javni natječaj u kojemu mogu sudjelovati svi zainteresirani građani.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar otvorio je danas, 15. rujna 2014. godine, učionicu budućnosti u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji. OŠ Gunja jedna je od najteže stradalih u nedavnoj katastrofalnoj poplavi, a pohađa je 310 učenika. Učionica budućnosti vrijedna 300.000 kuna zajednički je projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, CARNeta i tvrtke Samsung.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar održao je u srijedu, 28. kolovoza 2014., u prostorijama MZOS-a u Zagrebu sastanak sa županima i zamjenicima župana, predstavnicima Hrvatske zajednice županija.
 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je danas ekipi hrvatskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, koja je na Svjetskom natjecanju u robotici, održanom od 19. do 25. srpnja u Brazilu, osvojila zapažene rezultate.

 

Za osvojeno četvrto mjesto ekipno te izvrsne pojedinačne rezultate koje su ostvarili Vedran Mihal i Mislav Glibo osvojivši zlato, Petar Bratulić osvojivši srebro te Fabijan Čorak osvojivši broncu, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević danas je čestitao i zahvalio se na iznimnom trudu svim hrvatskim sudionicima ovogodišnje 11. svjetske geografske olimpijade koja se od 12. do 18. kolovoza održala u Krakowu.

 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je Marinu Soljačiću, profesoru fizike na američkome Massachusetts Institute of Technology (MIT), na osvojenoj nagradi za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine koju mu je dodijelila Zaklada Leonarda Blavatnika u suradnji s New York Academy of Sciences (NYAS).
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je mladim hrvatskim informatičarima na medaljama koje su za Hrvatsku osvojili na 26. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj od 13. do 20. srpnja u Tajvanu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar  čestitao je na velikom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 55. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 3. do 13. srpnja u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.
 
Ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar održao je danas, 27. lipnja 2014. godine, sastanak s članovima Stručnog povjerenstva za pripremu provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja za školsku godinu 2014./2015.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je u ime Ministarstva i svoje osobno ime članovima Hrvatske informatičke reprezentacije koja je pod vodstvom mentora Arona Bohra i Filipa Pavetića osvojila dva srebra i dvije bronce  na 21. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u njemačkom gradu Jeni.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je u ime Ministarstva i svoje osobno ime Stjepanu Glavini, Ivanu Kataniću i Goranu Žužiću, studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na srebrnoj medalji te 8. mjestu u ukupnom poretku, koje su u konkurenciji od 122 tima iz cijelog svijeta, osvojili na Svjetskom studentskom ACM ICPC natjecanju u programiranju, održanom od 22. do 26. lipnja 2014. godine u ruskom gradu Ekaterinburgu.
 
Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić i načelnik Sektora za financijske poslove MZOS-a Petar Šokić  posjetit će u ponedjeljak, 16. lipnja, Gimnaziju Županja u kojoj će se za učenike s poplavljenih područja županjske Posavine održati ispit državne mature iz matematike.
 
U znak sjećanja na Luku Ritza, ali i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja u Hrvatskoj, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta šesti put dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja Ove je godine Povjerenstvo, na čijem je čelu Lukina majka Suzana Ritz, zbog velikog broja kvalitetnih kandidata odlučilo nagraditi četvero učenika, koji su svojim aktivnostima tijekom ove školske godine pridonijeli razvoju tolerancije u svojim sredinama, zbog čega su nagrađeni i jednogodišnjom stipendijom u iznosu od tisuću kuna.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za sport Petar Skansi ugostili su danas u Ministarstvu sestre Anu i Luciju Zaninović, prvakinje Europe u taekwondou te Tonija Tomasa, njihova trenera koji ih je pripremio za zlato osvojeno na nedavnom natjecanju u Azerbajdžanu. Ministar Jovanović tom je prilikom još jednom čestitao sestrama i treneru na iznimnom uspjehu.
 
S obzirom na mnogobrojne upite vezano uz odluku Upravnoga suda o razrješenju Dušanke Novak, bivše ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je Maši Marić, učenici  XV. gimnazije u Zagrebu, na brončanoj medalji osvojenoj  na 22. međunarodnoj filozofskoj olimpijadi održanoj od 15. do 18. svibnja 2014. u Vilniusu u Litvi.
 
Od danas do 30. lipnja 2014. godine svi studenti preddiplomskog i diplomskog studija u Hrvatskoj moći će sudjelovati u online istraživanju o socijalnim i ekonomskim uvjetima studentskoga života.
 
Tijekom boravka u Puli gdje prisustvuje završnici Sveučilišnog prvenstva studenata Hrvatske – Unisport finalu 2014. – ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je u pratnji predsjednika saborskog Odbora za obrazovanje prof. dr. sc. Valtera Boljunčića posjetio talijansku osnovnu i srednju školu: Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi i Scuola Media Superiore Italiana Dante Alighieri. U razgovoru s ravnateljicama i zaposlenicima škola ministar je u potpunosti otklonio strahove koje je svojim jučerašnjim istupom izazvao saborski zastupnik Furio Radin.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će u petak, 30. svibnja 2014., na Kapucinskom trgu u Varaždinu, u sklopu Tjedna Europskog socijalnog fonda pobliže predstaviti sektor obrazovanja u suradnji s predstavnicima projekata koji su financirani u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je u ime Ministarstva i u svoje osobno učenicima XV. gimnazije u Zagrebu na prvom i drugom mjestu koje su u oštroj konkurenciji od 200 srednjih škola iz Amerike i Europe osvojili na američkom srednjoškolskom informatičkom natjecanju ACSL-u (American Computer Scicnce Legaue), održanom 24. svibnja 2014. godine u Denveru.
 
Budući da je u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u posljednjih nekoliko dana došlo više upita i prigovora vezanih uz promidžbu digitalnih (elektroničkih) udžbenika, svim su osnovnim i srednjim školama i svim nakladnicima školskih udžbenika u Republici Hrvatskoj u petak, 23. svibnja 2014. godine, poslani dopisi s očitovanjem Ministarstva vezanim uz tu temu.
 
Zamjenica predsjednika kineske Vlade Liu Yandong i hrvatski ministar znanosti Željko Jovanović nazočili su  u subotu, 24. svibnja,  u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima svečanosti potpisivanja Sporazuma o osnivanju Hrvatsko-kineskog istraživačkog centra za zaštitu okoliša te otkrivanju ploče istog naziva.
 
Svečanim otvorenjem, koje je obilježila panel rasprava visokih uzvanika, u Opatiji je započela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom ''Europske sveučilišne igre 2016. - platforma za EU projekte''.
 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisao je danas, u ime Vlade Republike Hrvatske, Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama i učeničkim domovima.

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Županji izrazio uvjerenje da se na područjima pogođenim poplavama ova nastavna godina može uspješno završiti, a učenicima koji završavaju osnovnu osigurati upis u srednje škole te kvalitetno provesti državnu maturu.

 
Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika sudjelovao je danas, 20. svibnja, u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara Europske unije nadležnih za obrazovanje.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas kasno poslijepodne održan je postupak mirenja s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja koji nije završio dogovorom.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama danas, 15. svibnja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta parafirali su Kolektivni ugovor za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama.
 
U Ateni se, u sklopu grčkog predsjedanja Europskom unijom, 13. svibnja održao neformalni sastanak Vijeća Europske unije za konkurentnost ministara nadležnih za znanost na kojem je sudjelovao i prof. dr. sc. Saša Zelenika, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta. U fokusu sastanka bile su dvije teme: Euro-mediteranska suradnja u istraživanjima i inovacijama (inicijativa PRIMA) te Europska inovacijska partnerstva.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak te gradonačelnici i načelnici Ivanca, Novoga Marofa, Martijanca i Svetoga Ilije potpisali su danas u Varaždinu Sporazum o realizaciji projekta Javno-privatnoga partnerstva "Varaždinska županija - škole".
 
Vezano uz medijske napise u kojima se ministra Željka Jovanovića proziva da je korištenjem položaja pogodovao riječkoj odvjetnici Emiri Džanović Filipović koja je angažirana kao likvidator Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske-BICRO d.o.o. i HIT d.o.o.
 
Vezano uz milijunske dugove pojedinih fakulteta u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, a o čemu je danas na konferenciji za medije govorio i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 6. svibnja, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu svečano dodijelio nagrade za likovne, literarne i fotografske radove djeci i mladima predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na temu katastrofa i snage zaštite i spašavanja koji su pobijedili na natječaju koji već četvrtu godinu zaredom organizira Državna uprava za zaštitu i spašavanje pod pokroviteljstvom Ministarstva. U odabiru najboljih radova sudjelovala je i Agencija za odgoj i obrazovanje.
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU prof. dr. sc. Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavili su danas  u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prva četiri nacionalna ugovora za korištenje strukturnih fondova EU potpisana ovih dana temeljem rezultata natječaja ''Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci'' i ''Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020''.
 
U medijima su ovih dana objavljeni rezultati ''probne državne mature'' jednog privatnog učilišta.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem potpisali su danas Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama u kojem su, po riječima predsjednice SHU-a, ispoštovane sve specifičnosti osnovnoškolskog sustava i zadržana većina prava iz Granskog kolektivnog ugovora.
 
Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i državna tajnica norveškoga Ministarstva vanjskih poslova  Ingvild Næss Stub, potpisali su danas Memorandume o suglasnosti za provedbu financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora kroz koje je Hrvatskoj na raspolaganju 73,5 milijuna kuna za projekte koje će se provoditi u razdoblju 2014.-2017. godine.
 
Posebna postignuća, poput završene plesne ili glazbene škole, drugog stranog ili klasičnog jezika, na temelju preporuke Ustavnoga suda ove godine neće se bodovati za upis u prvi razred srednje škole. Učenici sa zdravstvenim teškoćama koji su do sada ostvarivali dva dodatna boda, po novome će pri upisu dobiti jedan dodatni bod. Ukidaju se i bodovni pragovi budući da e-upisi svu djecu rangiraju na jedinstven način - prema njihovim bodovima, interesima i sposobnostima - čime se isključuje svaka mogućnost manipulacije.
 
"U Ustavu Republike Hrvatske utvrđeno je da su "sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava”. Navedeni je citat iz Ustava najbolja definicija Građanskog odgoja i svi koji idu protiv toga idu protiv hrvatske države i Ustava", istaknuo je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović na predstavljanju Građanskog odgoja koji se od jeseni uvodi u sve osnovne i srednje škole.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, što se tiče proračunskog nadzora i dodjeljivanja sredstava iz fondova Europske unije, nije povezano ni uz kakve nepravilnosti i afere. Odabir svih projektnih prijedloga i u prošlom i u ovom sazivu Ministarstva radio se transparentno i nepristrano.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta danas je u Omišu posjetio Srednju školu "Jure Kaštelan" u povodu obilježavanja njezine pedesete godišnjice.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Babinoj Gredi, nedaleko od Županje, na Dan škole i Dan općine, položio kamen temeljac za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole "Mijat Stojanović".
 
Nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo više od 1,2 milijuna kuna, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović otvorio je danas u vukovarskome prigradskom naselju Sotin zgradu Područne škole koju pohađa 17 učenika.
 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je jučer u Đurđenovcu pokraj Našica Osnovnu školu Josipa Jurja Strossmayera.

 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obišao je jučer u Bjelovaru gradilište učeničkoga doma čiju gradnju zajedno financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.
 
Zbog velikog interesa vezanog uz Odluku Ustavnog suda RH, a koja se odnosi na odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, priopćujemo sljedeće.
 
Vezano uz današnje priopćenje Organizacije branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije u kojem se tvrdi kako "ministar Željko Jovanović pokušava stigmatizirati djecu hrvatskih branitelja, otvaranjem javne rasprave o ostvarivanju prava na besplatne udžbenike", kao da je i pravi cilj javne rasprave „nastavak daljnjeg obračuna Kukuriku Vlade s hrvatskim braniteljima, odnosno s djecom hrvatskih branitelja“, priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović otvorio je danas, 11. travnja, novu školsku zgradu Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novome. Uz ministra na svečanom otvorenju nazočili su i pomoćnica za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovičić.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović u pratnji pomoćnice za odgoj i obrazovanje Sabine Glasovac posjetio je danas Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) gdje je s ravnateljicom centra dipl. ing. Majom Jukić, članovima Upravnoga vijeća i zaposlenicima razgovarao o provedbi državne mature i budućnosti te institucije.
 
Na inicijativu ministra dr. sc. Željka Jovanovića  danas, 2. travanja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je prvi radni sastanak s ciljem praćenja i prevencije problema prehrane učenika u osnovnim školama. Sastanku su nazočili ravnatelji škola iz različitih krajeva Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne i područne uprave i samouprave, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Ministarstva socijalne politike i mladih.
 
Na splitskom Sveučilištu danas je promovirano 110 doktora znanosti koji su to zvanje stekli u proteklih godinu dana, što je rekordan broj novih doktora znanosti u jednoj godini u 40-godišnjoj povijesti te visokoškolske ustanove.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je danas na svojim mrežnim stranicama privremene rezultate Natječaja za dodjelu državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu. Na Natječaj je pristiglo 5.662 prijava, a od ove godine studenti su se prvi put prijavljivali putem Interneta.
 
Vezano uz tvrdnje pojedinih školskih sindikata koji su danas od Vlade RH javno zatražili da od ''novog smanjenja plaća izuzme sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama'', kao i povlačenje upute koju je Ministarstvo vezano uz novi način obračuna plaća poslalo školama.
 
Danas, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan darovite djece povodom kojega su ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i njegova pomoćnica Sabina Glasovac posjetili OŠ Milana Brozovića u Kastvu. Škola ove godine slavi 100. rođendan, a pohađa je 647 djece i ima 63 zaposlena.
 
19. ožujka 2014.

Predstavljen Pravilnik o normi

Postavili smo si četiri cilja, koja su vrlo jasna: povećati dostupnost obrazovanja svim učenicima, osigurati veću kvalitetu obrazovanja, uvesti više reda u obrazovni sustav i  racionalnije raspolagati sredstvima proračuna namijenjenim obrazovanju. Sva ta četiri cilja ugrađena  su u Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika - rekao je prilikom predstavljanja novog Pravilnika, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović.
 
U srijedu, 12. ožujka 2014. godine u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta svečano je obilježen završetak hrvatsko-japanskog projekta "Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda kod odrona zemlje i poplava u Hrvatskoj".
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović prisustvovao je danas, 18.ožujka, 1. školskom državnom prvenstvu u judu koje se održalo u Opatiji.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović primio je danas, 18.ožujka, delegaciju Organizacijskog, Znanstvenog i Počasnog odbora NeuRi 2014  - Studentskog kongresa neuroznanosti te prihvatio njihov poziv za gostovanje na kongresu koji će se održati od 25.do 27. travnja ove godine pod vodećim motom "Edukacija i iskustvo".
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović rekao je na Stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola na temu "Kultura javnog komuniciranja", koji se od danas do srijede održava u Poreču, da učenici ni na koji način neće biti oštećeni novim pravilnikom o normama koji će danas biti u cjelini dovršen jer će se, kako je istaknuo, redovita i izborna nastava, dopunska i dodatna nastava te izvannastavne aktivnosti održavati na jednak način kao i do sada.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović prisustvovao je danas u zagrebačkom kinu ''Tuškanac'' dodjeli Godišnje nagrade udruge Pragma za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je danas sa zamjenikom prof. dr. sc. Sašom Zelenikom Grad Split gdje je s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, zamjenicom gradonačelnika Aidom Batarelo i suradnicima razgovarao o aktualnim pitanjima vezanima uz suradnju grada Splita i Ministarstva.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je na Učki posadio prvo drvo u sklopu akcije pošumljavanja ''Stablo je život'' te tako započeo realizaciju ovog pilot-projekta koji su organizirali studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma - Podružnica Buzet i Javnom ustanovom ''Park prirode Učka''.
 
Kako bismo otklonili sve sumnje i insinuacije o navodnome kolapsu sporta s kojima posljednjih dana u javnosti učestalo manipuliraju čelni ljudi Hrvatskoga olimpijskog odbora, a posebice glavni tajnik Josip Čop, smatramo svojom obvezom još jedanput upozoriti kako novac za sport i sportaše ni u jednom trenutku nije bio niti će biti doveden u pitanje.
 
Na današnjoj 6. sjednici Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu članovi su iskoristili priliku za razmjenu stajališta o događajima koji su uslijedili do sada, a vezano uz sigurnost na stadionima.
 
Uvođenju promjena u sustav normiranja u osnovnim školama pristupili smo suočeni s mnogobrojnim pritužbama učitelja predmetne nastave i ravnatelja osnovnih škola koji su upozoravali na to da u školama postoji problem nejednakog i nepravednog zaduživanja satnicom. Takva praksa često je rezultirala time da većina učitelja za jednaku plaću mora raditi s učenicima u razredu puno više od nekih svojih kolega koji konzumiraju Kolektivnim ugovorom postignuta prava na svojevrsno „oslobađanje“ od izvođenja dijela nastave samo zbog toga jer su - sindikalni povjerenici, vijećnici, brinu se o estetskom uređenju škole, vode troglasni zbor, voditelji su zadruga, županijskih stručnih vijeća i dr. Slijedom toga, ministar Jovanović imenovao je 11-člano Povjerenstvo u kome su uz predstavnike Ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje, udruge ravnatelja bili pozvani na suradnju i konstruktivan doprinos i predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Sindikata Preporod.
 
Vezano uz jučerašnju konferenciju za novinare koja je održana u središnjici HDZ-a, na kojoj su se medijima obratili Marija Boban, članica Predsjedništva HDZ-a, Predrag Šustar, član HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje te Radovan Fuchs, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji su tom prigodom iznijeli niz neutemeljenih tvrdnji o "protuustavnom i protuzakonitom" radu Vlade i "lošoj politici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i ministra dr. sc. Željka Jovanovića", smatramo svojom obvezom izvijestiti širu javnost i medije o istini u vezi s uključivanjem javnih visokih učilišta i javnih instituta u sustav državne riznice koje je i bilo povod ovakvim prozivkama te donosimo reakciju ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je zbog velikog interesa medija, a vezano uz današnju konferenciju za novinare Rektorskoga zbora, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na tu temu dao kratku izjavu za medije.
 
Svečana konferencija u povodu novoga programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus plus održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.
 
Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika sudjeluje u Bruxellesu u radu Vijeća Europske unije za konkurentnost (istraživanje i svemir). Središnja tema sastanaka je Godišnji pregled rasta 2014. godine koji je EK usvojila u studenome 2013., a o kojem se vodila rasprava.
 
Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) od danas je mjerodavna za provedbu programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" što je utvrđeno potpisivanjem Sporazuma o prijenosu provedbe programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).
 
U ponedjeljak, 17. veljače 2014. u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2013. godinu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je dao izjavu za medije povodom nabave službenih automobila koju je proveo Državni ured za središnju javnu nabavu.
 
Mi smo ostvarili sve svoje ciljeve. Sportskim rječnikom rečeno ostvarili smo triple double: udžbenici će biti 15 % jeftiniji, torbe će biti 15 % lakše i sigurno će 15 % hrvatskih učenika dobiti besplatne udžbenike. Školski sat ima 45 minuta, a svaka će minuta tog školskog sata, zahvaljujući svemu onome što smo odradili, biti bolja, kvalitetnija i sadržajnija - istaknuo je to, među ostalim, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih sredstava za školsku godinu 2014./2015.
 
Zbog mnogobrojnih netočnih informacija koje su se proteklih dana pojavile u javnosti vezano uz projekt izgradnje kampusa na Borongaju, smatramo našom obvezom javnosti pružiti istinite informacije o tom projektu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je u Splitu otvorio sportsku dvoranu Obrtno tehničke škole koju će koristiti tri srednje škole, ali i mnogobrojni sportski klubovi. Otvorenju su bili nazočni i splitsko- dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te splitska dogradonačelnica Aida Batarelo.
 

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu raspisala je javni natječaj za dodjelu 434 studentske stipendije za akademsku godinu 2013./2014. Stipendija Zaklade iznosi 1.000 kn mjesečno u 10 mjesečnih rata, a ukupni ovogodišnji stipendijski fond Zaklade iznosi preko 4.340.000 kn.

 
Projektom javno-privatnog partnerstva u Istarskoj županiji će se do 1. rujna 2016. godine izgraditi i rekonstruirati četiri škole, a ukupna je vrijednost investicija 164 milijuna kuna.
 

Natječaj ''Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije'' vrijedan 9,3 milijuna eura, namijenjen visokim učilištima i javnim istraživačkim organizacijama, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavili ministar dr. sc. Željko Jovanović i prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je dr. sc. Vernesi Smolčić na vođenju i iznimno uspješnoj suradnji između hrvatskoga tima znanstvenika s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i međunarodne skupine istraživača, koja je rezultirala objavom rezultata u uglednom časopisu Astrophysical Journal.
 
Sindikat hrvatskih učitelja obavijestio je jučer javnost kako je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predao peticiju s 14.774 potpisa kojom se traži da se status učitelja izjednači sa statusom službene osobe.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović održao je utorak, 28. siječnja, radni sastanak s nakladnicima školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas je na inicijativu ministra dr. sc. Željka Jovanovića održan sastanak zamjenika ministra prof. dr. sc. Saše Zelenike i pomoćnice ministra prof. dr. sc. Ružice Beljo Lučić s dekanima medicinskih fakulteta.
 
Od školske godine 2014./2015. na sve će udžbenike i radne bilježnice za početno učenje pisanja hrvatskoga jezika biti primijenjen novouspostavljeni standard školskoga rukopisnoga (uspravnoga i kosoga) i školskoga formalnoga (uspravnoga i kosoga) pisma objavljen u tiskanome izdanju Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (Zagreb, 2013.) na str. 4-5 i na internetskoj adresi pravopis.hr/slova 27. lipnja 2013. godine.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnica ministra za obrazovanje Sabina Glasovac od danas sudjeluju na Svjetskome obrazovnom forumu koji se od 19. do 22. siječnja održava u Londonu.
 
U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog akademskog sportskog saveza, danas je u Rijeci održana Ministarska konferencija pod nazivom "Razvoj akademskog sporta u regiji" čiji je osnovni cilj bio promicanje sporta studentske populacije, promoviranje politika osiguranja optimalnih uvjeta za zdrav život studenata te razvoj i omasovljenje akademskog sporta u regiji.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je jučer Popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, čime je u roku ispunilo još jednu obvezu koja proizlazi iz Zakona o udžbenicima. Kako su se ovih dana u medijima pojavile netočne i nepotpune informacije o novoodobrenim udžbenicima, priopćujemo sljedeće.
 
U Glasu Slavonije danas, 16. siječnja, na naslovnici te na 4. i 5. stranici s objavljen je tekst s nadnaslovom "Akademska zajednica protiv ministra" te naslovom "Ministarstvo koči razvoj znanosti" na koji je Ministarstvo bilo dužno reagirati. Reakciju objavljujemo u cijelosti:
 
U povodu početka drugog obrazovnog razdoblja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas je, 14. siječnja, održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene Preporuke Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Tom prigodom ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović prvi put su predstavili i pregled deficitarnih i suficitarnih zanimanja, a objavljene su i preporuke za smanjivanje odnosno povećanje upisnih kvota u srednjim školama i na visokim učilištima.
 
Zbog mnogobrojnih upita nezadovoljnih građana koji se žale kako ne mogu ostvariti pravo na sufinancirani prijevoz učenika srednjih škola, priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uputio je čestitku fra Bonaventuri Dudi povodom proslave njegovog  90. rođendana te 64. obljetnice svećeništva.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u četvrtak, 9. siječnja, održan je drugi radni sastanak s ciljem osiguranja što kvalitetnijeg obrazovanja medicinskih sestara. Uz ministra dr. sc. Željka Jovanovića i njegove suradnike, pomoćnicu za visoko obrazovanje prof. dr. Ružicu Beljo Lučić i pomoćnicu za odgoj i obrazovanje Sabinu Glasovac, na sastanku su nazočili i članovi radnih skupina za područje srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja medicinskih sestara.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisat će u ponedjeljak, 13. siječnja 2014. godine, Natječaj za dodjeljivanje stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2014. godinu. Dodijelit će se minimalno 2.650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna.
 
Povodom izjava u medijima pojedinih srpskih političara u kojima se tvrdilo da se nastava povijesti za učenike pripadnike srpske nacionalne manjine održava po "posebnom" programu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje organizirali su 20. prosinca 2013. godine u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru skup o nastavi povijesti u školama u kojima se program provodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine.
 
Izaslanstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je predvodio zamjenik ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika, boravilo je u višednevnom službenom posjetu narodnoj Republici Kini.
 
Vezano uz izjavu predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše koji je jučer, 18. prosinca, na Skupštini HOO-a izjavio kako će se u 2014. godini za sport izdvojiti 10 posto manje novaca nego u 2013. godini "što u brojkama iznosi 113 milijuna kuna za 2014. godinu", priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović primio je u srijedu, 18. prosinca, delegaciju Hrvatskog akademskog sportskog saveza te studente i studentice sportaše, osvajače medalja na europskim sveučilišnim prvenstvima i ljetnoj Univerzijadi. Tom prigodom ministar je najuspješnijim mladim sportašima uručio priznanja za njihov do sada postignut uspjeh istaknuvši kako nije lako u isto vrijeme napredovati u akademskoj i sportskoj karijeri.
 
Nakon niza upita medija i studenata ima li Europski centar za mir i razvoj (ECPD) dopusnicu za "studijski program" koji je u suradnji s Univerzitetom iz Kragujevca (Republika Srbija) navodno pokrenuo u Puli, priopćujemo sljedeće.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 18. prosinca, uručene su Državne nagrade "Ivan Filipović" istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom u 2012. godini pridonijeli unaprjeđivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.
 
Ovih dana u medijima se pojavili brojni napisi u kojima se tvrdi kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović obustavio financiranje znanstvenih projekata, što nije točno.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas, 16. prosinca, uručio je nagrade učenicima koji su na međunarodnim olimpijadama iz znanja u školskoj godini 2012./2013. osvojili  zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju. Ovo je prvi put da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nagrađuje učenike pobjednike na međunarodnim olimpijadama znanja.
 
Institut za razvoj obrazovanja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  predstavili su danas, 16. prosinca, publikaciju pod nazivom "Financiranje visokog obrazovanja i socijalna dimenzija u Hrvatskoj: analiza i preporuke".
 
U medijima se danas pojavila informacija kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović ''Znanstvenicima ukrao Božić'' jer je odlučio otkazati Kolektivni ugovor za  znanost i visoko obrazovanje među ostalim i kako bi ''izbjegao obvezu plaćanja doktorskih studija asistentima u sustavu te kako bi stvorio uvjete za potencijalno ukidanje dodataka na plaću od 15 posto za doktorat''.
 
U medijima su se danas ponovno pojavile tvrdnje da je plaća učitelja s 20 godina radnoga staža bitno niža od 6.138 kuna neto.
 
Vezano uz akciju koju je pokrenula Udruga Nastavnici organizirano koja je pozvala sve učitelje i profesore da fotografiraju opremu i infrastrukturu svojih škola i te fotografije kao "božićnu čestitku" pošalju ministru na njegov e-mail,  kako bi mu pokazali koliko Ministarstvo "ulaže" u opremu i infrastrukturu škola, priopćujemo sljedeće.
 
Poslovno – inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) kao glavni partner za transfer tehnologije, inovacije i istraživačko-razvojne projekte u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN) održala je jučer međunarodnu konferenciju "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva".
 
Za 17 znanstveno-tehnologijskih projekata financiranih u sklopu Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (Unity through Knowledge Fund – UKF) dodijeljeno je 22,2 milijuna kuna, a svečanost dodjele održana je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).
 
"U dvije godine mandata ostvarili smo sva četiri zadana cilja: obrazovanje je postalo dostupno svima pod jednakim uvjetima, unaprijeđena je kvaliteta obrazovanja na svim razinama, sustav je postao organiziraniji i s više reda, s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanje sredstvima i resursima", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović koji je danas, 9. prosinca, novinarima predstavio rezultate rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju od 2011. do 2013. godine.
 
U povodu svečane proslave Dana Pomorske škole u Bakru, koja ujedno ove godine slavi i svoju 164. obljetnicu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović položio je danas, 6. prosinca, na dan Svetoga Nikole i zaštitnika pomoraca, vijenac u more kao spomen stradalim i nestalim pomorcima.
 
U Večernjem listu danas, 6. prosinca, na naslovnici te na 2. i 3. stranici objavljen je tekst s nadnaslovom "Željko Jovanović često griješi, a sindikat Preporod ne dvoji" te naslovom "Potezi za otkaz" i podnaslovom "Dvije godine gafova ministra znanosti, obrazovanja i sporta". Radi objektivnog informiranja javnosti dužni smo upozoriti na niz neistinitih i insinuirajući informacija koje se navode u spomenutom tekstu.
 
Danas, 5. prosinca, službeno  je otvoren drugi natječaj za stipendiranje i poticanje mobilnosti istraživača u sklopu projekta NEWFELPRO Vlade Republike Hrvatske koji na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Natječaj je otvoren do 4. ožujka 2014. u 16 sati.
 
Otkako je prošle godine Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ukinuto zaključivanje ocjena na polugodištu, svjedoci smo mnogobrojnih rasprava u kojima je struka, pa i javnost, podijeljena oko efikasnosti ove mjere i njezina učinka na kvalitetu odgojno-obrazovnoga sustava.
 
Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika sudjeluje na sjednici Vijeća Europske unije za konkurentnost, koja se održava u Bruxellesu. Na Vijeću su službeno prihvaćena pravila za okvirni program EU-a za istraživanje i razvoj Obzor 2020, za Europski institut za inovacije i tehnologiju te za program Erasmus+.
 
Međunarodna procjena znanja i vještina PISA 2012 pokazala je da su hrvatski 15-godišnjaci značajno ispod prosjeka među učenicima 65 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem koje je mjerilo njihova znanja i sposobnosti na području matematičke, prirodoslovne i čitalačke pismenosti.
 
Dr. sc. Tamara Stipčević, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković, dobitnica je HRZZ - AbbVie nagrade za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije u iznosu od 50.000 kuna za provođenje jednogodišnjeg istraživanja pod nazivom "Novi pristup proučavanju funkcije matičnih živčanih stanica i novi farmaceutski dizajn za bolje razumijevanje autoimunih i stresom izazvanih neuropsihijatrijskih poremećaja".
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sastao se danas, 27. studenoga, s Igorom Vušurovićem, direktorom Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore. Glavne teme razgovora bile su unaprjeđenje bilateralne suradnje u području sporta, profesionalni sport, projekti regionalnoga karaktera, primjena znanstveno-tehničkih rješenja za izgradnju i rukovođenje sportsko-rekreativnim objektima te borba protiv svih oblika diskriminacije u sklopu sporta i u sportu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sudjeluje na sastanku Vijeća Europske unije koji se 25. i 26. studenoga održava u Bruxellesu.
 
25. studenoga 2013.

MZOS posjetila delegacija NR Kine

Delegacija Narodne Republike Kine danas je, 25. studenoga, posjetila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 25. studenoga, na prigodnoj svečanosti dodijeljene su državne nagrade za sport ''Franjo Bučar'' za 2013. godinu.
 
Vezano uz priopćenje Plenuma Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u kojem se, uz ostalo, tvrdi da je došlo do značajnog urušavanja studentskoga standarda, priopćujemo sljedeće.
 
U cilju što kvalitetnije provedbe kurikuluma za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege jučer popodne na inicijativu ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Željka Jovanovića, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je višesatni radni sastanak.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, veleposlanica Francuske Republike u Hrvatskoj NJ.E. Michèle Boccoz i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predstavili su 19. studenoga 2013. u Zagrebu bilaterarni projekt partnerstva hrvatskih i francuskih škola. Riječ je o suradnji između hrvatskih i francuskih škola u pripremi i provedbi projekata iz područja odgoja i obrazovanja u okviru programa za cjeloživotno učenje, odnosno potprograma Comenius i Leonardo Da Vinci.
 
Dvadeset i drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara održava spomen-akcija ''I u mom gradu Vukovar svijetli''. Tradicionalnim paljenjem svijeća želimo se prisjetiti onih koji su herojskom obranom Vukovara omogućili utemeljenje suvremene hrvatske države te izraziti najdublje poštovanje stradalima.
 
U Saboru su danas, 15. studenoga, dodijeljene državne nagrade za znanost za 2012. godinu, a laureatima su nagrade uručili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović.
 
Vezano uz tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 14. studenoga pod naslovom "Školstvu 10 milijuna kuna manje novca" te navode Zdravka Omrčena, pročelnika Županijskoga upravnog odjela za prosvjetu i sport Splitsko-dalmatinske županije koji tvrdi da je država ove i prošle školske godine za potrebe škola osigurala čak 30 posto manje novca, čime je ozbiljno ugroženo školstvo na području Splitsko-dalmatinske županije, priopćujemo sljedeće.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je prof. dr. sc. Kristianu Vlahovičeku i njegovu suradniku, doktorandu Vedranu Frankeu, na najnovijemu znanstvenom otkriću iz područja reproduktivne biologije odnosno na postignuću koje je rezultat uspješne međunarodne suradnje s kolegama iz Češke Republike.
 
U sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske EU, uz ostalo, pojavila se potreba usklađivanja s Direktivom 2005/36/EZ, odjeljak 3., članak 31. Izobrazba medicinskih sestara za opću njegu i Priloga V., stavak 5.2.2. Program izobrazbe med. sestara za opću njegu.
 
U utorak, 5. studenoga 2013. godine u MZOS-u je održana 6. sjednica Zajedničkog povjerenstva za znanstveno-tehničku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije. Potpisan je protokol 6. sjednice Zajedničkog povjerenstva o odabiru 21+1 projekta.
 
Konferenciju je otvorio slovenski ministar za obrazovanje Jernej Pikalo istaknuvši da se na području otvorenog obrazovanja zadnjih godina događaju velike promjene, osobito u SAD-u, zapadnoj Europi i Indiji, gdje je došlo do procvata različitih novih rješenja i pristupa, poput internetskih tečajeva i masovnih otvorenih platformi za obrazovanje.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 4. studenoga 2013. godine sklopilo je sporazum s Microsoftom kojim se planira buduća suradnja Ministarstva i Microsofta u sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Svrha sporazuma, izvornog naziva "Education Transformation Agreement", je omogućiti obrazovnim ustanovama korištenje pojedinih programa Microsofta sukladno njihovim specifičnim potrebama.
 
Centar provedbe Strategije istraživanja i razvoja za inovacije zapadnoga Balkana bit će u Splitu, odlučio je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović uz suglasnost premijera Zorana Milanovića, tu odluku podupro je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a centar bi trebao profunkcionirati u travnju 2014. godine i u njemu bi u na početku bilo zaposleno maksimalno troje ljudi.
 
Čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka i nešto više od 20 posto djevojčica konzumiralo je nekoliko pića za redom više puta mjesečno, upozoreno je danas na predstavljanju kampanje "Odgovornog konzumiranja alkohola".
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim izvršnim direktorom Microsofta Steveom Ballmerom. Razgovarali su o razvoju IT sektora u Hrvatskoj i u svijetu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sastao se danas, 29. listopada, s nadarenim učenicima, studentima i najboljim znanstvenim novacima kojima je tom prilikom predstavljena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.
 
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut Ruđer Bošković potpisali su u utorak 29. listopada 2013. Ugovor o znanstvenoistraživačkoj suradnji kojim se regulira djelovanje Centra za istraživanje mora u Rovinju, jedinice u sastavu Instituta koja djeluje u prostoru u vlasništvu Akademije.
 
U Zagrebu je danas, 25. listopada, održana Ministarska konferencija zemalja Zapadnoga Balkana tijekom koje su ministri  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije potpisali Deklaraciju o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sudjelovao je danas u radu neformalnog sastanka Upravnog odbora za obrazovne politike i prakse Vijeća Europe koji se 24. i 25. listopada održava u Beogradu.
 
Hrvatski olimpijski odbor u suradnji sa Zajednicom sporta Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je danas, 18. listopada, u velikoj predavaonici Kampusa Sveučilišta u Dubrovniku 3. promocijski dan "Karijera nakon sportske karijere" namijenjen mladim sportašima
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas je, 18. listopada, održano svečano potpisivanje ugovora u sklopu natječaja dodjele bespovratnih sredstava "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih", iz Operativnoga programa - Razvoj ljudskih potencijala.
 
Centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS), koji će djelovati pri Sveučilištu u Rijeci, svečano je otvoren večeras u Rektoratu Sveučilišta konferencijom pod nazivom ''Novi izazovi za demokraciju - Kriza povjerenja i demokratskog legitimiteta u Europi''.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i zamjenik ministra prof. dr. Saša Zelenika nazočili su danas, 15. listopada, obilježavanju dana Općine Ravna Gora i svečanom otvaranju radova na izgradnji školske sportske dvorane Osnovne škole dr. Branimira Markovića.
 
Leksikografski zavod (LZ) "Miroslav Krleža" svečano je danas predstavio mrežno izdanje "Hrvatske encikopedije", najopsežnije enciklopedijsko izdanje toga Zavoda
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetio je danas Zdravstveno veleučilište u Zagrebu kako bi s vršiteljem dužnosti dekana Aleksandrom Ratzom i suradnicima razgovarao o strateškim planovima razvoja te obrazovne institucije u instituciju na sveučilišnoj razini.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je danas, 11. listopada, Prvi koordinacijski sastanak u sklopu provedbe projekta Implementacija Europske agende obrazovanja odraslih.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović u pratnji Aide Batarelo, zamjenice splitskoga gradonačelnika, posjetio je danas gradilište Osnovne škole Pujanki u Splitu gdje se sastao sa svim sudionicima građenja, ravnateljem škole Borisom Vidovićem i predsjednicom Vijeća roditelja Snježanom Pivac.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas poslijepodne održan je višesatni sastanak s predstavnicima studenata i studentskih centara na temu novoga Pravilnika o studentskoj prehrani.
 
Vlada Republike Hrvatske imenovala je danas, 10. listopada, na svojoj 119. sjednici, dosadašnjeg pomoćnika ministra za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Sašu Zeleniku zamjenikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta.
 
U Osnovnoj školi "Ljudevit Gaj" u Osijeku, ministar prosvjete Željko Jovanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predstavili su danas program "Shema školskog voća" koji će se od ove školske godine provoditi u 877 škola u Hrvatskoj za 161.410 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je danas, 4. listopada, restoran Studentskoga centra u Osijeku gdje je razgovarao o novome Pravilniku o prehrani studenata s predsjednicom Studentskoga zbora Barbarom Opačak i ostalim studentima.
 
Poštovani odgajatelji, učitelji, nastavnici, profesori i stručni suradnici, obilježavanje i proslava Svjetskoga dana učitelja prilika je da vam još jednom zahvalimo na predanosti s kojom radite svoj posao, trudu i energiji koju unosite u prenošenje znanja i odgajanje novih naraštaja.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 3. listopada, povodom otvaranja javne rasprave o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske u Ministarstvu okupio bivše ministre te ih pozvao da daju svoj osobni doprinos dokumentu oko kojega bi, slažu se svi, trebalo postići nacionalni konsenzus.
 
Ministri znanosti, obrazovanja i sporta i poljoprivrede, dr. sc. Željko Jovanović i Tihomir Jakovina te zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik danas su, 30. rujna, u Ugostiteljskoj školi u Opatiji promovirali zdravi doručak
 
Na svim utakmicama koje su procijenjene kao utakmice visokoga rizika tražit će se nazočnost suca za prekršaje koji će eventualnim prekršiteljima, kako bi se ubrzao proces sankcioniranja izazivača nereda na sportskim manifestacijama, odmah izricati i mjere - jedan je to od zaključaka prve sjednice Nacionalnoga odbora za borbu protiv nasilja u sportu koja je održana danas, 30. rujna, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović  danas, 27. rujna, u pratnji gradonačelnika Ive Bladasara obišao je OŠ Pujanki u Splitu te dvoranu Obrtno tehničke škola u kojoj će 17. listopada biti obavljen tehnički pregled.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za znanost dr. sc. Saša Zelenika boravili su danas, 23. rujna, u radnome posjetu Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Rijeci predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani koji će, kako je naveo, osigurati ujednačenu studentsku prehranu po kvaliteti i cijeni u cijeloj Hrvatskoj.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas je predstavljen novi ciklus natječaja znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost te programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (Unity through Knowledge Fund – UKF).
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 13. rujna, službeno je potpisan Ugovor o donaciji vrijedan 50.000 kuna sklopljen između Hrvatske zaklade za znanost i tvrtke AbbVie.
 
Priopćenje zbog brojnih upita vezano uz odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja se odnosi na školovanje malodobnog D.H.T.
 
Zagreb, 11. rujna 2013., HINA

U MZOS-u predstavljen projekt "Škole 2.0"

CARNetov Projekt "Škole 2.0" koji je Europska komisija u lipnju proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu "Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi" u kategoriji "Inicijative za obrazovanje i istraživanje" predstavljen je danas u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta (MZOS).
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra za sport Petar Skansi boravili su danas, 10. rujna, u Rijeci gdje se šestu godinu za redom obilježava Hrvatski olimpijski dan.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za sport Petar Skansi boravili su jučer, 8. rujna, na poziv slovenskoga ministra obrazovanja, znanosti i sporta dr. sc. Jerneja Pikala u radnome posjetu Republici Sloveniji.
 
Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predložio je u petak svom srbijanskom kolegi, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću formiranje zajedničke regionalne sveučilišne lige, u kojoj bi sudjelovali studentski klubovi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije
 
Ministri znanosti i obrazovanja Hrvatske i Srbije Željko Jovanović i Tomislav Jovanović potpisali su u petak u Beogradu sporazum između srbijanske vlade i ostalih članica o sjedištu Tajništva Obrazovno-reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE) ocijenivši kako će on doprinijeti boljoj suradnji u području znanosti i obrazovanja.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je na konferenciji za novinare u Rijeci, tijekom obilaska srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio da je problem s upisom učenika u jednom razredu u crikveničkoj srednjoj školi dr. Antuna Barca riješen
 
Izvješćujemo vas kako informacije objavljene u članku, a prema kojima je ''25 učenika izbačeno iz škole zbog softvera'', ne odgovaraju istini.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas su potpisana 34 ugovora za projekte udruga koje pomažu uključivanju 150 učenika s teškoćama u odgoju i obrazovanju, a do kraja godine za tu je namjenu preko javnog poziva odobreno blizu dva milijuna kuna.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović primio je danas, 3. rujna, učenike, nastavnike i ravnateljicu Osnovne škole ''Dr. fra Karlo Balić'' iz Šestanovca.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Splitu predao uporabnu dozvolu za novoizgrađenu Zdravstvenu školu koja će, kako je najavljeno, službeno biti otvorena sljedećeg tjedna.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorio je danas u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku Dalmatinskom kraj Sinja Učionicu budućnosti opremljenu nastavničkim računalom, tablet računalima za 25 učenika i pametnom pločom.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je, prvoga dana nove školske godine, iz škole u Pućišćima na Braču poželio učenicima i svima koji rade u školstvu godinu bez poteškoća, istaknuvši pritom važnost obrazovanja i osobito škola na otocima.
 
Dragi učitelji, nastavnici, profesori, ravnatelji, stručni suradnici, odgajatelji, veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uputio je čestitku članovima Hrvatskog matematičkog društva kao i njegovom predsjedniku prof. dr. sc. Hrvoje Kraljeviću na izvanrednom uspjehu učenika postignutom na 7. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) održanoj od 22. do 28. kolovoza u Veszprému u Mađarskoj.
 
Zdravstveni odgoj u našim školama temelj je prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. To je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stajalištima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavljuje sažetak obrazloženja o provedenom postupku savjetovanja o Kurikulumu zdravstvenog odgoja.
 
Izgradnja Zdravstvene škole u Splitu je gotova te će učenici 2. rujna početi novu školsku godinu u njoj, dok završetak izgradnje OŠ Pujanki kasni pa se ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas u Splitu ispričao roditeljima tog splitskog naselja što njihova djeca novu školsku godinu neće početi u toj zgradi. Ministar Jovanović je u Splitu danas nazočio sastanku koordinacije za izgradnju Zdravstvene škole u Splitu na kojem je, kako je rekao novinarima, utvrđeno da su pripremljeni svi papiri, atesti i drugi dokumenti potrebni za tehnički pregled novoizgrađene škole koji će se obaviti u petak. 30. rujna.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas, 27. kolovoza, u pomorskoj bazi Lora u Splitu svečano je otvorio međunarodne dane Sportskih igara mladih. Na Sportskim igrama sudjeluju ekipe iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduzima sve da nova školska godina za učenike Zdravstvene škole u Splitu započne u novim prostorima i vjerujemo da će do 2. rujna školi biti izdana uporabna dozvola.
 
Vezano uz izmjenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju izvješćujemo kako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović o ovoj temi već danas razgovarao s ministrom zdravlja prof. dr. sc. Rajkom Ostojićem te je dogovoreno da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predložiti izmjenu Zakona kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od trenutka upisa na studij.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i ministar branitelja Predrag Matić susreli su se danas, 22. kolovoza, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta sa šahovskim velemajstorom i velikim prijateljem Hrvatske Garijem Kasparovom.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održano je danas, 21. kolovoza, svečano potpisivanje ugovora u okviru natječaja dodjele bespovratnih sredstava ''Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav'', IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala. Cilj natječaja vrijednog više od 6.6 milijuna eura, jest promicanje jednakih prilika u pristupu obrazovanju za skupine u nepovoljnom položaju pružanjem mjerodavnih usluga.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je juniorskoj vaterpolo reprezentaciji na osvojenome srebrnom odličju na FINA Svjetskom prvenstvu u vaterpolu U-20 u mađarskom gradu Szombathelyju.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović  čestitao je na  velikom uspjehu reprezentaciji Hrvatske u zrakoplovnom modelarstvu ostvarenom na Svjetskom prvenstvu u zrakoplovnom modelarstvu u kategoriji F1ABC koje se od 3. do 8. kolovoza održava u Moncontouru u Francuskoj
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović  čestitao je na velikom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 7. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Volosu u Grčkoj
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na iznimnom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 10. svjetskoj geografskoj olimpijadi održanoj u Kyotu
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović  čestitao je mladim fizičarima Filipu Keri, Stjepanu Petruši, Domagoju Plušćecu, Vasiliju Peroviću i Lari Vrbanec, kao i njihovim voditeljima profesoru Damiru Kličeku te profesoru Kreši Zadri na izvrsnim rezultatima na 26. međunarodnom natjecanju iz fizike, International Young Physicists Tournament, koje je održano u Tajvanu
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović primio je danas učenike zagrebačke XV. gimnazije, Zvonimira Jurelinca i Ivana Jakovca. Obojica su na ispitu Državne mature 100 posto riješila ispit iz matematike, a Zvonimir Jurelinac bio je jedan od učenika koji su uz matematiku bez greške riješili i ispit iz fizike.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je Hrvatskom matematičkom društvu i njegovom predsjedniku prof. dr. Hrvoju Kraljeviću na iznimnom uspjehu što su ga hrvatski učenici postigli na 54. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održala u Santa Marti u Kolumbiji.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na iznimnom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 45. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u Moskvi.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika sudjeluju u radu neformalnoga sastanka ministara nadležnih za znanost koji se održava 23. i 24. srpnja u Vilniusu u Litvi
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predstavnici javnih sveučilišta potpisali su danas, 18. srpnja, Ugovore o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u godinama 2013., 2014., 2015.
 
Ronna_00.jpgDanas je u Kliničkoj bolnici Dubrava po prvi put javnosti predstavljeno kliničko ispitivanja projekta „Primjena robota u neurokirurgiji – RONNA (RObotic Neuro-NAvigation)“ u realnom okruženju operacijske sale na kojem su prisustvovali prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja, doc. dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te brojni drugi stručnjaci iz svijeta robotike i medicine
 
Od 34.482 kandidata, koliko ih je ove godine pristupilo ispitima Državne mature, 22 učenika riješila su bez pogreške ispite iz triju osnovnih predmeta na A razini. Najviše učenika, njih 20, briljiralo je na ispitu iz matematike, jedna učenica riješila je 100 posto ispit iz njemačkoga jezika, a jedna iz hrvatskoga
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na iznimnom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 44. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja se od 7. do 15. srpnja održava u Kopenhagenu u Danskoj.
 
Nakon provedenog drugog Javnog poziva za financijske potpore programima u području popularizacije znanosti, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku o financiranju 31 programa u ovoj godini i to s gotovo 600 tisuća kuna, dok će sredstva za sufinanciranje u visini gotovo 590 tisuća kuna podijeliti 15 časopisa za popularizaciju znanosti, rečeno je danas u Zagrebu na predstavljanju programa i časopisa u području popularizacije znanosti koje Ministarstvo financira u 2013.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 12. srpnja, održana je međunarodna konferencija "Hrvatska znanost u Europskoj uniji". Konferenciju, kojom se na još jedna način obilježio ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, otvorio je g. Branko Baričević, prvi šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na iznimnom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na 25. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2013., koja se održava od 6. do 13. srpnja u Brisbaneu u Australiji.
 
Više od 90 posto učenika u ljetnome upisnom roku upisalo se u program svoga prvog ili drugog izbora, njih oko pet posto upisalo se na treći izbor, neupisano je ostalo samo dva posto učenika koji će svoju drugu šansu potražiti na jesenskome upisnom roku.
 
Izvješćujemo javnost da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović donio odluku o produljenju roka za dostavu liječničkih potvrda o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za upis u pojedina zanimanja do subote 6. srpnja u 12 sati.
 
U okviru natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava "Daljnji razvoj i provedba Hrvatskoga kvalifikacijskoga okvira" (HKO) danas je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio ugovore dobitnicima natječaja za 16 novih projekata.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović potpisao je u srijedu, 26. lipnja, ugovore o namjenskome višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti s predstavnicima 25 javnih znanstvenih instituta.
 
Na godišnjoj konferenciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije održanoj 6. i 7. lipnja u Zagrebu započeo je proces javnih konzultacija za pripremu strateških dokumenata za sljedeće programsko razdoblje.
 
U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta danas, 21. lipnja,  svečano su dodijeljene službene iskaznice i znakovi glavnoj sportskoj inspektorici Klaudiji Miloš Lončar te višim sportskim inspektorima Ani Matijević, Editi Ajkić, Slobodanu Janiću i sportskoj inspektorici Ivani Šušić koji će djelovati u prvom stupnju pri Gradskom kontrolnom uredu Grada Zagreba.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije nametnulo uvjete za upis učenika, niti smo na bilo koji način diskriminirali privatne srednje škole. Ministarstvo je i ove godine donijelo Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. Odluci je po prvi puta prethodila široka javna rasprava na koju je pristiglo više od 780 prijedloga i primjedbi, s tim da je većina prijedloga usvojena.
 
U Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta danas, 21. lipnja, točno u 10 sati službeno je otvoren prvi natječaj za stipendiranje i poticanje mobilnosti istraživača u sklopu projekta NEWFELPRO Vlade Republike Hrvatske.
 
Inicijativa Europske unije, "Mladi u pokretu" kojoj je cilj povećati mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja mladih, predstavila se svečano danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a u prigodnom šatoru tijekom dana i sutra predstavit će se mogućnosti obrazovanja i stručne prakse zapošljavanja mladih u EU kao i smanjivanje stope nezaposlenosti.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u petak, 14. lipnja, svečano je predstavljeno 19 novih ugovora koje su u sklopu projekta "Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II." potpisala visoka učilišta i javne znanstvene organizacije u Republici Hrvatskoj.
 
Hrvatskoj znanstvenici doc. dr. sc. Vernesi Smolčić s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odobreno je financiranje znanstveno-istraživačkog projekta na natječaju Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council – ERC). Odluka ERC-a o financiranju u vrijednosti od 1.5 milijuna eura odnosi se na projekt pod nazivom Constraining Stellar Mass and Supermassive Black Hole Growth through Cosmic Times: Paving the way for the next generation sky surveys.
 
U današnjem Jutarnjem listu objavljen je tekst čija oprema sugerira da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović teško zakinuo Miroslava Maškarina ukinuvši mu samoinicijativno stipendiju za studij koju mu je u rujnu 2008. godine bio dodijelio tadašnji ministar Dragan Primorac.
 
Liana Šošo, učenica osmoga razreda Osnovne škole "Eugen Kumičić" iz Rijeke i Tina Glazer, učenica drugoga razreda opće gimnazije u Petrinji, dobnice su Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2012./2013. Obje učenice uključene su u niz humanitarnih aktivnosti te angažirane u promicanju nenasilja i tolerancije.
 
Projekt Škole 2.0 Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, kojemu je cilj omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu, a Europska komisija (EK) proglasila ga je nedavno jednom od triju najinovativnijih inicijativa u kategoriji - Inicijative za obrazovanje i istraživanje, predstavljen je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).
 
Svjedoci smo da su se prethodnih godina učenici i roditelji žalili na nejasne kriterije i prevelik broj učenika koji su uz pomoć dodatnih bodova dobivenim po raznim osnovama, od zdravstvenih teškoća, preko emotivnih problema, do natjecanja i ostalog, stavljani u "povlašten" položaj u odnosu na one učenike koji su marljivo i vrijedno sustavno radili tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.
 
Zagreb, 10. lipnja 2013. (Hina)

Goleme promotivne mogućnosti sporta

Goleme su mogućnosti sporta u brendiranju Hrvatske zbog čega treba oblikovati sveobuhvatnu komunikacijsku i promotivnu strategiju kako bi potencijal sporta bio što bolje iskorišten, zaključeno je na javnoj tribini ''Uloga sporta u brendiranju Hrvatske'' u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Vlada je danas, 6. lipnja, donijela Odluku o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u godinama 2013., 2014. i 2015.
 
Cilj projekta "Shema školskog voća", koji će se po principima Europske unije (EU) provoditi u Hrvatskoj od školske godine 2013./2014., je promovirati zdravu prehranu i prehrambene navike, istaknuto je na predstavljanju tog projekta u Ministarstvu poljoprivrede
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta čestitao je dr. sc. Oliveru Vugreku, predstojniku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB) i njegovom znanstvenom timu na projektu odobrenom u sklopu sheme REGPOT iz Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije, ukupne vrijednosti 4,8 milijuna eura
 
Ovo je povijesni dan. Neznanju i korupciji neće biti mjesta u obrazovanju, a ako i ništa ne napravim u svome mandatu, oživotvorenje ovog sporazuma značit će da smo napravili pomak i Hrvatsku učinili društvom jednakih šansi za sve - poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uoči potpisivanja antikorupcijskog sporazuma.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović susreo se danas, 31. svibnja, u Ljubljani sa slovenskim ministrom obrazovanja, znanosti i sporta dr. sc. Jernejem Pikalom
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović tijekom svog posjeta Splitu obišao je i gradilište Zdravstvene škole
 
Priopćenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nakon izjave Nijaza Karića, glavnoga tajnika Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da se pogreška koja se dogodila s testovima iz hrvatskog jezika na državnoj maturi nije smjela dogoditi te da to pokazuje neodgovornost prema djeci
 
Potvrdu kvalitete sadržaja i programa Kurikuluma zdravstvenoga odgoja, koji je uveden u osnovne i srednje škole RH, posebno toliko osporavanoga 4. modula Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, dala je Svjetska zdravstvena organizacija
 
U Vukovaru je danas otvorena obnovljena Tehnička škole Nikole Tesle, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je kako Hrvatska mora biti društvo znanja i jednakih šansi za sve, jer svako dijete u ovoj državi zaslužuje završiti najbolje škole, pronaći primjereno zaposlenje i osigurati životnu egzistenciju.
 
17. svibnja 2013.

Sretno maturanti!

Ovo neće biti dugačak tekst jer znam da se vama uvijek žuri, iako mi "odrasli" to ponekad ne razumijemo. Iako često ni vi ne razumijete nas, mi "odrasli" vam samo želimo pomoći u vašem daljnjem životu. Svojim radom želimo vam osigurati bolje uvjete no što smo ih mi imali, kako biste vi sebi osigurali život bolji no što smo ga mi imali.
 
U Bratislavi se 16. svibnja održala konferencija Znanstvena potpora Dunavskoj strategiji, na kojoj je u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sudjelovao i prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju
 

Nove strukovne kurikulume koji će se od slijedeće školske godine eksperimentalno uvesti u 52 srednje škole u 20 županija, predstavio je danas u Pomorskoj školi u Bakru ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

 
U nazočnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića danas su, 9. svibnja, točno u 13 sati u Ludbregu započele internetske prijave učenika 8. razreda u srednjoškolske obrazovne programe. Prema riječima ministra projekt e-upisa, koji učenicima i roditeljima upis u srednju školu čini puno lakšim, jednostavnijim i učinkovitijim, uz uštedu vremena i novca, jedinstven je u Europi i svijetu.
 
Ministar znanosti obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović položio je u utorak, 7. svibnja, kamen temeljac za izgradnju nove školske sportske dvorane u Goričanu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je danas, 7. svibnja, Tehničku školu Ruđera Boškovića u Vinkovcima te prisustvovao manifestaciji Dan otvorenih vrata. Škola ima dugu tradiciju, a od ove godine upisuje jedan razred učenika u eksperimentalni program Tehničke gimnazije.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Rovinju na otvorenju rekonstruirane zgrade gimnazije i sportske dvorane, u što je uloženo 86,5 milijuna kuna, istaknuo da je za hrvatsku vladu obrazovanje na prvome mjestu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović boravio je danas, 3. svibnja, u službenome posjetu Vukovaru
 
Nova Bukovica, 2. svibnja 2013. (Hina)

Jovanović: obrazovanje za društvo jednakih šansi

Nadograđeni dio školske zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici otvorio je danas ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuvši tom prigodom kako je obrazovanje najvažnije da bi Hrvatska bila država slobodnih ljudi i društvo jednakih šansi.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je jučer, 2. svibnja, Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.
 
Nakon što je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na svojim web stranicama objavio pojedine, iz konteksta izvučene, prijedloge Izmjena i dopuna granskog Kolektivnog ugovora za znanost i visoko školstvo pod naslovom "Ukidaju se naknade za magisterij i doktorat?" izvješćujemo sljedeće: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava prijedlog Izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za znanost i visoko školstvo kao platformu za početak pregovora sa Sindikatom. Time Ministarstvo ni na koji način ne želi prejudicirati konačna rješenja koja će biti rezultat pregovora socijalnih partnera.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 30. travnja, u Zagrebačkom kazalištu lutaka svečano dodijelio nagrade za likovne, literarne i fotografske radove djeci i učenicima na temu katastrofa i snage zaštite i spašavanja, a u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na iznimnom uspjehu učenicima koji su sudjelovali na Internacionalnome natjecanju iz prirodnih znanosti International competition of young scientists (ICYS), održanom od 15. do 22. travnja na Baliju u Indoneziji.
 
Upravni odjel za uređenje grada, upravljanje gradskom imovinom, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ izdao  je uporabnu dozvolu čime su se stekli svi uvjeti da se učenici i nastavnici te škole danas počnu useljavati u novu školsku zgradu
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnici ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika i Ankica Nježić sastali su se danas, 29. travnja, u Hrvatskom saboru sa zastupnicima Europskoga parlamenta, Odbora za kulturu i obrazovanje na čijem je čelu Doris Pack.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uputio je čestitku Petru Antoloviću, učeniku trećeg razreda požeške Tehničke škole na osvojenom prvom mjestu na Međunarodnoj matematičkoj konferenciji održanoj sredinom travnja u Švedskoj.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sudjelovao je danas, 24. travnja, na konferenciji za novinare u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci povodom osnivanja novoga Fakulteta za zdravstvene studije riječkog sveučilišta.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika sastali su se u Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku 23. travnja 2013. s rektoricom prof. dr. sc. Vesnom Vrtiprah, prorektorom za studije i studente prof. dr. sc. Željkom Kurtelom i prorektorom za međunarodnu suradnju i znanost prof. dr. sc. Vlatkom Lipovcem.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 17. do 19. travnja  održane su radionice na temu „Implementacija ugovora“, namijenjene  korisnicima novopotpisanih ugovora u okviru projekta „Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II (SIIF II)“
 
Na svečanom otvaranju 6. EURAXESS konferencije "Mi komuniciramo" ("We communicate") u Dubrovniku se 22. travnja okupilo više od 250 predstavnika EURAXESS uslužnih centara iz 38 zemalja Europe, predstavnici EURAXESS Links ureda iz Kine, SAD-a, Japana i Indije te predstavnici zemalja jugoistočne Azije: Singapura, Malezije, Tajlanda i Indonezije.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je danas na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji da je kvalitetno obrazovanje Roma preduvjet da se i oni ravnopravno uključe u društvo i kreiranje politika, te aktivno sudjeluju u europskom okružju
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 22. travnja, predstavljen je priručnik „Hrvatska nastava u inozemstvu“
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Splitu je danas otvorio obnovljenu zgradu Sveučilišnog odjela za stručne studije na kojemu studira oko 3000 studenata, a ukupna vrijednost te zgrade, površine veće od 5000 četvornih metara, uključujući njezinu kupnju i obnovu, veća je od 20 milijuna kuna
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović iskoristio je svoj današnji boravak u Splitu kako bi još jednom obišao gradilišta Zdravstvene škole i Osnovne škole Pujanki. Tom prigodom ministar se ponovno zahvalio nastavnicima, roditeljima i učenicima na strpljenju i razumijevanju te zamolio roditelje učenika OŠ Pujanki da odustanu od najavljenog bojkota nastave jer on nije potreban.
 
Veleposlanstvo Države Izrael u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje organiziralo je danas, 18. travnja, na Sveučilištu u Zagrebu akademski seminar pod nazivom "Izvrsnost u obrazovanju: pokretač istraživanja i inovacija".
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sa suradnicima danas je, 17. travnja, u Rijeci nazočio svečanosti obilježavanja 10. godišnjice utemeljenja Zaklade Sveučilišta u Rijeci.
 
Večernji list danas je, 16. travnja, na 12. stranici objavio članak novinara Dražena Ćurića, s nadnaslovom "Spolni odgoj: Ministar se povukao nakon Milanovićeva upozorenja" i naslovom "Jovanović tiho izbacio dodirivanje i pornografiju", u kojemu spomenuti iznosi čitav niz neistina i dezinformacija.
 
Govoreći na prigodnoj svečanosti povodom Dana sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je ustvrdio kako to sveučilište daje veliki doprinos razvoju obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a povezivanje s gospodarstvom daje pretpostavke za brži razvoj Istre.
 
MZOS_video.jpgMinistar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović pustio je danas, 15. travnja, u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr čime je službeno označen početak e-upisa u srednje škole. Riječ je o projektu vrijednom oko milijun kuna, a sama činjenica da takvog sustava nema nigdje u Europi znak je, kako je istaknuo ministar, da u Hrvatskoj imamo dovoljno pameti, da smo inovativni i poduzetni, a sve su to preduvjeti konkurentnosti društva.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Omišu nazočio svečanoj promociji 150 najboljih nastavnika strukovnih predmeta iz 86 srednjih škola iz svih županija RH u zvanja mentora ili savjetnika te je posjetio Državno i međunarodno natjecanje ugostiteljskih i turističkih škola koje se također održava u tom gradu.
 
Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu postao je nedavno 100. visoko učilište koje je implementiralo Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU) koji je pokrenut 2000. godine kao dio programa informatizacije visokih učilišta, a danas ima gotovo 150.000 korisnika
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sa suradnicima posjetio je danas, 9. travnja, Pomorsku školu  u Bakru
 
Strategiju razvoja obrazovanja i znanosti i rad s udžbenicima neće kreirati nakladnici, već Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - poručio je ministar dr. sc. Željko Jovanović na državnome stručnom skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović posjetio je sa suradnicima danas, 8. travnja, Veleučilište u Kninu gdje se sastao s dekanom Mirkom Gugićem, predsjednikom Upravnog vijeća Nenadom Damjanovićem i gradonačelnicom Knina Josipom Rimac.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sudjeluje danas u Beču na konferenciji ministara obrazovanja zemalja potpisnica međunarodnog Sporazuma o uspostavi suradnje u području obrazovanja i usavršavanja u sklopu Srednjoeuropskog programa sveučilišne razmjene studenata i sveučilišnih nastavnika i profesora (CEEPUS) zaključenog 1993. godine u Mađarskoj.
 
Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavili su danas, 3. travnja, u Gimnaziji u Novoj Gradiški pilot program ''Ruksak (pun) kulture''.
 
Knjiga "Bum Tomica 1" autorice Silvije Šesto opravdano se nalazi na popisu lektire za 4. razred osnovne škole, zaključilo je Povjerenstvo Agencije za odgoj i obrazovanje koje je imalo za zadaću dati stručno mišljenje o tome je li knjiga "Bum Tomica1" prikladna za učenike toga uzrasta.
 
Povodom najavljenog bojkota nastave od strane roditelja učenika Osnovne škole Pujanki u Splitu priopćujemo sljedeće: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ministar osobno poduzeli su sve da se radovi na izgradnji Osnovne škole Pujanki intenziviraju te su upravo u tijeku keramičarski i parketarski radovi, a čim vremenske prilike to dopuste, započet će i radovi na fasadi.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 25. ožujka, na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zadru primio Godišnju nagradu u znak priznanja za uspješnu suradnju Ministarstva i Rektorskog zbora tijekom predsjedanja rektora Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešića.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i njegovi najbliži suradnici sastali su se danas, 22. ožujka, s novinarima. Na neformalnom druženju uz kavu bilo je govora o aktualnostima u radu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, s posebnim naglaskom na novom rebalansu Državnog proračuna u kojem je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo dodatnih 40 milijuna kuna. Najveći dio povećanja odnosi se na veća izdvajanja za znanstvenu djelatnost. Time je, rekao je ministar, Vlada jasno pokazala da su znanost i obrazovanje od iznimne važnosti.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 20. ožujka, održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća učenika, najvišega predstavničkog tijela učenika osnovnih i srednjih škola.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra za sport Petar Skansi boravili su danas, 19. ožujka, u Karlovcu gdje su potpisali sporazum o pokroviteljstvu nad 13. otvorenim prvenstvom Hrvatske u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake. Prvenstvo će se održati 14. i 21. travnja.
 
Svatko se može naljutiti – to je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, do pravog stupnja, u pravom trenutku, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako! Neka ova Aristotelova izreka bude nit vodilja današnjeg skupa - tim se riječima ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas, 18. ožujka, obratio sudionicima Konferencije o nasilju u školama koju je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 15. ožujka, ministar dr. sc. Željko Jovanović i Liu Limin, zamjenik ministra obrazovanja Narodne Republike Kine, potpisali su Program suradnje u području obrazovanja između dvaju država.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 14. ožujka, održana je svečanost dodjele Državne nagrade za tehničku kulturu "Faust Vrančić" za 2012. godinu. Dodijeljeno je deset godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima, tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture te jedna nagrada za životno djelo.
 
Dodjelom iskaznica i znakova inspektorima označen početak rada sportske inspekcijeSvečanost dodjele službenih iskaznica i znakova sportskim inspektorima u prvom stupnju
 
U Hrvatskoj će se od jeseni početi provoditi projekt pod nazivom ''Judo u škole''.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Željko Jovanović i ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirando Mrsić održali su danas, 7. ožujka 2013. godine zajedničku konferenciju za medije povodom stupanja na snagu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) i pokretanju mrežnog portala HKO-a. (www.kvalifikacije.hr)
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sa suradnicima boravi danas, 5. ožujka u službenom posjetu Republici Kosovo.
 
Odabrali smo 20 mladih ljudi, izvrsnih u svakom pogledu. Danas smo dogovorili da će oni činiti neformalni savjet Ministarstva u smislu da ćemo se i s njima konzultirati oko promjena koje planiramo u sustavu. Konzultirat ćemo ih i oko strategije i oko zakonskih rješenja - rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavljajući 20 najuspješnijih mladih znanstvenih novaka, odabranih prema najvišim kriterijima izvrsnosti za izbor u znanstvena i znanstveno-nastavna zvanja.
 
Nakon što je portal zdravstveniodgoj.com na svojim stranicama objavio tekst pod naslovom "Nevjerojatno – novi skandal iz MZOS-a", a vezano uz knjigu "Bum Tomica 1" autorice Silvije Šesto, priopćujemo sljedeće:
 
Članovi Donatorske skupštine Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu danas, 27. veljače, na svojoj četvrtoj sjednici odabrali su četiri nova člana Upravnog odbora Zaklade
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sudjelovao je danas, 26. veljače, u projektu Ugostiteljske škole u Opatiji ''(U)gosti na doručku'' kojemu je cilj osvijestiti građane o važnosti doručka kao prvoga dnevnog obroka.
 
Ministar znanosti obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović u petak, 22. veljače, obišao je gradilišta Osnovne škole Pujanki i Zdravstvene škole u Splitu. Time je ispunio obećanje da će škole, čija izgradnja kasni, obilaziti jednom mjesečno kako bi se u njih što prije uselili učenici.
 
Kurikulum zdravstvenog odgoja je uveden i provodi se na temelju Odluke o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama od 27. rujna 2012. godine
 
Od ministarstva gospodarstva tražit ćemo prenošenje prava Ugovora o radu
 
Buka oko Zdravstvenoga odgoja ima pozitivnu stranu – potaknula je roditelje da više razgovaraju sa svojom djecom
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavio je danas, 18. veljače, projekt EU-a „European CNC-Network - Train for Europe – RELOADED“ u kojem sudjeluje I. tehnička škola Tesla iz Zagreba
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sudjelovao je danas, 15. veljače, u Bruxellesu u radu sastanka Vijeća EU-a u formaciji ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)
 
Prvi sastanak sportskih inspektora s ministrom JovanovićemU Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 13. veljače, održan je edukativni sastanak za inspektore koji će pri uredima državne uprave u županijama obavljati poslove sportske inspekcije u prvom stupnju
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović obišao je u petak gradilište Područne škole Sotin u Sotinu kraj Vukovara te gradilište Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Utvrđeno je da su u obje škole radovi pri kraju.
 
U svom obraćanju članovima Vijeća ministar je istaknuo kako su kvaliteta nastavnika, cjeloživotno obrazovanje, kurikulumi, uvjeti rada, pedagoški standardi tek neka od pitanja o kojima će raspravljati to tijelo te ponuditi najbolja moguća rješenja.
 
U četvrtak, 7. veljače u Podgorici se održalo zasjedanje Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju. Izaslanstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predvodio je pomoćnik ministra prof. dr. sc. Saša Zelenika.
 
Det Norske Veritas Adriatica dodijelilo je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta certifikat br. 130076-2013-AQ-HRV-HAA
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorili su novoizgrađenu Obrtno-tehničku školu u Splitu u koju je zajedno sa sportskom dvoranom, koja će uskoro biti završena, uloženo gotovo 80 milijuna kuna.
 
Izvor fotografije: Ured Predsjednika RH, snimio Filip Širanović, službeni fotografPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, dana 21. siječnja 2013. godine, primio je izaslanstvo Agencije za mobilnost i programe Europske unije, znanstvenike iz inozemstva koji rade na istraživačkim projektima u znanstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj te pomoćnika ministra za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Sašu Zeleniku i pomoćnicu ministra za visoko obrazovanje prof. dr. sc. Ružicu Beljo Lučić
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas i sutra ( 29. i 30. siječnja) nalazi se u Londonu gdje sudjeluje u radu Svjetskog obrazovnog foruma (Education World Forum) na kojem sudjeluje 101 ministar obrazovanja.
 
U povodu kandidature Republike Hrvatske odnosno gradova Zagreba i Rijeke za 3. europsku univerzijadu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 25. siječnja, primio delegaciju Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA) na čelu s predsjednikom Adamom Roczekom.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za sport Petar Skansi danas su, na poziv Hrvatskog rukometnog saveza, otputovali u Španjolsku na završnicu Svjetskog rukometnog prvenstva kako bi dati podršku našoj reprezentaciji
 
Hrvatska Vlada je danas 24. siječnja, među ostalim donijela i Nacionalni program za provedbu Sheme školskog voća za razdoblje od 1. kolovoza 2013. do 1. srpnja 2014. godine.
 
Učenici Tehničke škole Nikole Tesle, koji zbog spore obnove školske zgrade odlukom Vijeća roditelja u toj školi nastavu ne pohađaju od početka drugog polugodišta, od sutra će ponovno u školske klupe, i to u vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke, dogovorili su se večeras roditelji učenika i ravnatelj te škole Đorđe Lukić na sastanku na kojem je bio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Željko Jovanović danas boravi u Vukovaru gdje se sastao s dekanicom Veleučilišta "Lavoslav Ružička" Gordanom Bujišić, gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom, predsjednicom Vijeća roditelja Draganom Đorđević i ravnateljem škole Đorđem Lukićem. Svrha ministrova boravka u Vukovaru je pronaći rješenje za problem neadekvatnih uvjeta za izvođenje nastave u Tehničkoj školi zbog čega, odlukom Vijeća roditelja, učenici te škole ne pohađaju nastavu.
 

Prvi modul zdravstvenog odgoja u osječkoj Osnovnoj školi "Antun Mihanović" predstavio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović, u Koprivnici, u Osnovnoj školi "Đuro Ester" pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Ankica Nježić, dok su u Splitu, u Osnovnoj školi Sućidar, nešto više o modulu Živjeti zdravo govorile Ivana Kalogjera, glavna savjetnica ministra i Sabina Glasovac, savjetnica ministra.

 
Desetominutnom vježbom djeca nižih razreda zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec predstavila su danas dio prvog modula Zdravstvenog odgoja "Živjeti zdravo", koji osim za tjelesnu aktivnost uključuje smjernice za osobnu higijenu, pravilnu prehranu i mentalno zdravlje.
 
Provedbu prvog modula zdravstvenoga odgoja pod nazivom "Živjeti zdravo" predstavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu te je najavio da Agencija za vanjsko vrednovanje dvije godine pratiti provedbu zdravstvenog odgoja i procijeniti jesu li mu potrebne izmjene.
 
U Rijeci je u srijedu, 16. siječnja, na poziv gradonačelnika Vojka Obersnela i rektora riječkog sveučilišta Pere Lučina, održan radni sastanak kojem je tema bila lokacija novog Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović susreo se ispred vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle s roditeljima učenika te škole koja se obnavlja već treću godinu te ih je pozvao da zajednički pronađu rješenje kako bi djeca što prije krenula na nastavu.
 
U povodu početka drugog polugodišta ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović svečano je danas, 14. siječnja, otvorio novoizgrađenu Osnovnu školu Meterize u Šibeniku.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović boravio je danas, 11. siječnja, sa suradnicima u službenome posjetu Splitu gdje je obišao gradilišta triju škola
 
Na 23. sjednici (tematskoj) Nacionalno vijeća za sport zaprimilo je dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 16. studenoga 2012. godine (KLASA: 620-01/12-03/00773, URBROJ:533-22-12-0001) kojim se Vijeće obavještava o pokretanju izrade Nacionalnog programa sporta za period 2014. – 2022. godinu.
 
MZOS_video.jpg U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je danas, 28. prosinca, konferencija za novinare povodom prve godine mandata Vlade. Zahvalivši novinarima što su pratili rad Ministarstva, ministar dr. sc. Željko Jovanović istaknuo je kako je MZOS u posljednjih godinu dana mnogo toga napravilo s ciljem poboljšanja odgojno-obrazovnog sustava.
 
U Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta danas, 27. prosinca, održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni programi u području popularizacije znanosti za koje je Ministarstvo po prvi put raspisalo Javni poziv za financijsku potporu.
 
MZOS_video.jpgLetak koji Crkva dijeli čak i po benzinskim crpkama, kioscima i supermarketima vrvi neistinama, dezinformacijama i zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenome odgoju, poručeno je danas s konferencije za novinare koja je sazvana u cilju informiranja javnosti o tome što je istina, a što ne o zdravstvenome odgoju.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu, 19. prosinca, dodijeljena je Državna nagrada "Ivan Filipović" za 2011. godinu za iznimna postignuća u odgojno-obrazovnom području.
 
Posljednjih nekoliko tjedana dekani, fakultetska vijeća, druga tijela i pojedini znanstvenici iz humanističkog područja upućuju mnogobrojne dopise najvišim dužnosnicima u državi te javnosti, izražavajući zabrinutost za položaj svoje struke u Hrvatskoj. Ponovno iznose svoja stajališta pa se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ovim putem očituje o tim stajalištima.
 
Povodom dopisa Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske od 12. prosinca 2012. godine, kojim navedeni sindikat najavljuje pokretanje kaznenih prijava protiv poslodavaca - školskih ustanova, koje su svojim zaposlenicima umanjile plaću i dodatke na plaću za vrijeme sudjelovanja u štrajku dana 29. studenog 2012. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je mišljenja kako su potencijalne tužbe pravno neutemeljene i kako ne postoji nikakva pravna osnova za kaznenu odgovornost poslodavaca.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak, 17. prosinca, predstavljena je projektna studija "Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji."
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak (17. prosinca) su svečano potpisani trogodišnji pilot-programski ugovori s javnim visokim učilištima. Ugovorima se osigurava provedba odluka Vlade o besplatnom studiju za sve redovite studente koji ispunjavaju svoje obveze.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović je danas, 14. prosinca u 10.30, svečano otvorio Smotru Sveučilišta u Splitu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je (13. prosinca) u matičnoj instituciji održao prvi sastanak s mladim pripravnicima koji su svoj pripravnički staž u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta započeli 1. prosinca ove godine
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik za znanost i tehnologiju prof. dr. Saša Zelenika prisustvovali su danas (12. prosinca) svečanosti dodjele 100. projekta u okviru Marie Curie COFUND sheme.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Saša Zelenika sudjeluju u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović tijekom boravka u Splitu posjetio je i Laboratorij za istraživanje raka pri splitskome Medicinskom fakultetu koji vodi ugledni znanstvenik prof. dr. Janoš Terzić, prodekan Medicinskoga fakulteta u Splitu.
 
split_00.jpgMinistar znanost, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je (7. prosinca) u Splitu simboličnom kupnjom jedne dionice KK Split, nekadašnje Jugoplastike, podržao projekt pretvorbe toga kluba.
 
Nacionalno koordinacijsko tijelo za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije zaključilo je na današnjem sastanku u Banskim dvorima, održanom pod predsjedanjem premijera Zorana Milanovića, kako je u idućih sedam mjeseci potrebno uključiti sve zainteresirane strane u široku javnu raspravu, da bi se kvalitetno i uspješno proveo projekt izrade Strategije.
 
Izaslanstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na čelu s pomoćnikom ministra za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Sašom Zelenikom, u dvodnevnom je službenom posjetu Parizu.
 
U Saboru su 3. prosinca dodijeljene državne nagrade za znanost za 2011., a laureatima su čestitali predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar znanosti Željko Jovanović.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uručio je danas Državne nagrade za sport ''Franjo Bučar'' za 2012. godinu 18-orici nagrađenih, od toga tri nagrade za životno djelo i 12 godišnjih nagrada
 
U povodu velikog uspjeha postignutog na Međunarodnome informatičkom natjecanju koje je održano u gradu Shumenu u Bugarskoj od 23. do 26. studenoga 2012. godine, ministar dr. sc. Željko Jovanović čestitao je članovima juniorskoga tima.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 28. studenoga predstavljen je projekt ''Jačanje stečene imunosti putem prirođene imunosti: poticanje imunološkog odgovora posredovanog CD8 limfocitima T korištenjem liganda NKG2D iskazanog putem herpervirusnog vektora'', za koji je istraživački tim pod vodstvom prof. dr. sc. Stipana Jonjića, profesora na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dobio financijsku potporu Europskoga istraživačkog vijeća.
 
Nakon neuspjelog postupka mirenja s predstavnicima sindikata obrazovne vertikale, ističemo kako uvažavamo pravo sindikata na štrajk, no istodobno izražavamo žaljenje radi nepostizanja dogovora i nespremnosti sindikata da jasno definiraju predmet spora u postupku mirenja. Naime, sindikalna strana sudjeluje u pregovorima o novom TKU, pa je istovremeno pozivanje na štrajk nepotreban pritisak, ako u pregovorima svi sudjelujemo u dobroj vjeri.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je, 26. studenoga, u Bruxellesu sudjelovao u radu Vijeća Europske unije u formaciji ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.
 
U Sarajevu se 23. studenoga održao okrugli stol ministara nadležnih za znanost zemalja Jugoistočne Europe, a pod pokroviteljstvom regionalnog ureda UNESCO-a u suradnji s Ministarstvom za civilne poslove BiH.
 
Neke se stvari ne mogu promijeniti, no ono što se sigurno može je uvođenje reda - poručio je ministar dr. sc. Željko Jovanović s konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati inspekcijskog nadzora provedenog u srednjim školama.
 
U srijedu, 21. studenoga 2012., na prostoru kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju održano je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju ''Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BIOCENTAR'', koji se provodi u okviru IPA programa EU za Hrvatsku - Operativni program za regionalnu konkurentnost.
 
eUpisi_00.jpgZa upis u srednje škole bit će potrebna samo jedna veza - dobra internetska veza! – rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavljajući novi model upisa u srednje škole
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović uputio je danas, 16. studenoga 2012. godine, čestitku prof. dr. sc. Stipanu Jonjiću
 
Povodom 18. studenog, kada se obilježava 21-godišnjice spomena na žrtvu Vukovara, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović pozvao je zaposlenike u dječjim vrtićima i školama da se priključe akciji "I u mom gradu Vukovar svijetli" paljenjem svijeća duž pločnika Vukovarske ulice i na drugim prigodnim mjestima.
 
Svjesno činjenice da velikom broju znanstvenih novaka istječe ugovor o radu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smatra da je nužno pokrenuti otvaranje novih radnih mjesta, posebice za najuspješnije znanstvene novake. S tom svrhom MInistarstvo je zamolilo sve rektore javnih sveučilišta i ravnatelje javnih znanstvenih instituta u RH da dostave prijedloge posebnih kriterija izvrsnosti za zapošljavanje poslijedoktoranada.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović sa suradnicima, boravio je danas, 12. studenog 2012., u službenom posjetu Istarskoj županiji.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović danas je svečano uručio ugovore o financijskoj potpori predstavnicima udruga koji djeluju u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Odabrano je 87 projekata koje će MZOS financijski poduprijeti u školskoj godini 2012./2013. u ukupnom iznosu od 5.145.000 kuna.
 
Posljednjih dana svjedoci smo niza okruglih stolova i tribina koje organiziraju udruge Grozd i Vigilare, a s kojih se javnosti šalju dezinformacije o Kurikulumu zdravstvenog odgoja.
 
Ministar Jovanović je na poziv Akademije medicinskih znanosti Hrvatske večeras (30. listopada) u Hrvatskom liječničkom zboru održao predavanje na temu "Znanost u Hrvatskoj pred ulazak u EU"
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković u petak poslijepodne obišli su gradilište OŠ Pujanki
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović pozdravio je danas znanstvenu konferenciju čiji je naziv ''Perspektive obrazovnih politika u visokom obrazovanju - pogled na europsku dimenziju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja'', a koja je održana na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović primio je danas u posjetu Ilira Osmanija, jednog od sedmero srednjoškolaca za koje Ministarstvo organizira nastavu u kući.
 
Vlada je danas usvojila prijedlog Zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Željko Jovanović i dr. Patrick Prendergast, rektor Trinity Collegea, potpisali su danas u Dublinu Ugovor o uspostavi Lektorata hrvatskog jezika i književnosti, što predstavlja izniman doprinos afirmaciji hrvatskog jezika i kulture u svijetu.
 
U sklopu Festivala Hrvatske kulture u Francuskoj, gđa Sabina Glasovac, savjetnica ministra sudjelovala je u Nici u obilježavanju Hrvatskog dana u francuskim školama. Bila je to prilika da se djeca školske dobi upoznaju s novom budućom članicom Europske unije te kako bi se dosadašnjoj obrazovnoj suradnji s Francuskom dao dodatni impuls
 
Ministar dr. sc. Željko Jovanović čestitao je učenicima zagrebačke V. i XV. gimnazije koji su na 24. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi održanoj od 23. do 30. rujna u Italiji pojedinačno osvojili zlatna i srebrna odličja, dok su ekipno Republiku Hrvatsku plasirali na visoko peto mjesto.
 
promocija-00.jpgNa Svjetski dan učitelja ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na svečanoj promociji mentora i savjetnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu čestitao je svim odgojno-obrazovnim radnicima njihov dan te ih podsjetio na važnost posla koji obavljaju
 
MZOS_video.jpgPovodom Svjetskog  dana učitelja, 5. listopada, ministar Željko  Jovanović održao je konferenciju za novinare na kojoj je dao podršku autorima projekta online instrukcija za nula kuna "Where maths is fun", Toniju Milunu i Nikoli Mujdžiću.
 
Sajam je jedinstven događaj u Hrvatskoj gdje učenici, studenti i ostali zainteresirani mogu saznati sve o mogućnostima studija i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam će se održati u utorak 16. listopada 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak 18. listopada 2012. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
 
5. listopada 2012.

Svjetski dan učitelja

"Poštovani odgajatelji, učitelji, nastavnici, profesori, stručni suradnici! Obilježavanje i proslava Svjetskog dana učitelja 5. listopada prilika je da još jedanput javno naglasimo važnost posla koji obavljate. Stoga u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno svima vama upućujem posebnu zahvalu jer predano, odgovorno i marljivo radite s djecom i mladima, vodeći ih na njihovu putu izrastanja u dobre, poštene i vrijedne ljude." dr. sc. Željko Jovanović
 
Ministri, državni tajnici, zamjenici ministara i njihovi predstavnici iz država članica CEI-ja – Srednjoeuropske inicijative (Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina), zajedno s visokim dužnosnicima iz Europske komisije, sudjelovali su na Ministarskom sastanku CEI-ja o znanosti i tehnologiji koji je održan u Trstu, Italija, 19. rujna 2012. godine, a kojim je predsjedao gosp. Sulima Yevhen, prvi zamjenik ministra obrazovanja i znanosti, mladih i sporta u sklopu ukrajinskog predsjedavanja CEI-jem.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i pomoćnik ministra za sport Petar Skansi sudjeluju u radu Neformalnog sastanka ministara sporta EU-a koji se 19. i 20. rujna održava na Cipru, u sklopu ciparskog predsjedanja Europskom unijom. Glavne teme sastanka su zdravstveno preventivne tjelesne aktivnosti te njihov doprinos zdravlju i gospodarskom europskom razvoju.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović obišao je u petak, 14. rujna, tijekom posjeta gradu Splitu i tri škole u izgradnji: Zdravstvenu školu, Obrtnu tehničku školu i OŠ Pujanki. Očekuje se da će u sve tri škole učenici početi pohađati nastavu prvog dana u drugom polugodištu.
 
U povodu današnjih napisa u medijima u kojima se tvrdi kako vaterpolisti još nisu primili zasluženu državnu nagradu za vrhunska sportska postignuća te da se ne zna kada će im ona biti isplaćena, priopćujemo sljedeće: Na Olimpijskim igrama u Londonu osvojeno je šest odličja, za što će Vlada Republike Hrvatske ukupno izdvojiti 3.046.000,00 kuna.
 
U povodu osvajanja medalja na 6. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja se održavala od 6. do 12. rujna u švicarskome gradu Solothurmu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović čestitao je na srebrnim medaljama Mislavu Balunoviću, učeniku Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskome Brodu i Mihaelu Maroviću, učeniku XV. gimnazije u Zagrebu te Roku Žaji, učeniku Gimnazije Franje Petrića u Zadru na osvojenoj brončanoj medalji.
 
Povodom ostvarenja izvrsnih rezultata postignutih na 9. svjetskoj geografskoj olimpijadi koja se održala u Kölnu od 21. do 27. kolovoza 2012., ministar dr. sc. Željko Jovanović u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u svoje osobno čestitao je Katarini Pavlek, učenici Klasične gimnazije iz Zagreba na osvojenoj srebrnoj medalji; Albertu Škegri, učeniku V. gimnazije iz Zagreba, na osvojenoj brončanoj medalji, kao i ostalim članovima tima; Petri Pajtak, učenici Prve gimnazije iz Varaždina i Draganu Joviću, učeniku Gimnazije Vukovar.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je nakon provedenog postupka reakreditacije, sukladno odredbama Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, a na preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uputilo Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu početkom godine pismo očekivanja.
 
Ministar dr. sc. Željko Jovanović jutros je posjetio Srednju školu "Braće Radić" Kaštel Štafilić-Nehaj, u kojoj 42 učenika zbog nezakonitog upisa od 3. rujna ne pohađa nastavu te razgovarao s učenicima, roditeljima i ravnateljem škole.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće uslijed pritiska tolerirati počinjene nezakonitosti. Činjenica je da je interes Ministarstva da učenici pohađaju srednje škole, ali mu je isto tako dužnost poštivati zakon i druge propise, kao i osigurati svim učenicima školovanje pod jednakim uvjetima.
 
Svečanom ceremonijom u Beču, 31. kolovoza, predstavnici osam europskih ministarstava znanosti potpisali su Zajedničku deklaraciju kojom je Europskoj komisiji podnesen prijedlog o provedbi Središnjoeuropskog konzorcija za istraživačku infrastrukturu (Central European Research Infrastructure Consortium ''C-ERIC''). Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Željko Jovanović, koji je toga dana bio službeno odsutan, danas je u nazočnosti predstavnika konzorcija svojim potpisom službeno potvrdio priključenje RH toj inicijativi
 
Ministarstvo čini sve kako bi u izvanrednim okolnostima omogućilo nastavak školovanja učenicima koji su ne svojom krivnjom dovedeni u zabludu.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zgroženo je postupkom ravnatelja Srednje škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću-Nehaj.