English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je radni sastanak s veleposlanikom SR Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Thomasom E. Schultzeom.
 
OECD, 19. travnja 2017., III. izdanje
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak s predstavnicima Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu te dosadašnjim donatorima Zaklade.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u četvrtak, 27. travnja, sudjelovao je na otvorenju simpozija „Znanost i religija - 2000 godina suradnje i osporavanja”.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja organiziran je sastanak na temu oporezivanja prihoda za vrijeme znanstvenog usavršavanja u inozemstvu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je sastanak s rektorom Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagojem Matoševićem, načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkijem te predsjednikom Općinskoga vijeća Marije Bistrice Teodorom Švaljekom.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je u nedjelju, 23. travnja, na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u utorak, 25. travnja, sudjelovao je na otvorenju Parka skulptura u Kampusu Sveučilišta u Rijeci.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima sudjelovao je na otvorenju 15. Festivala znanosti.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je sastanak s državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonkom Milasom. Državni tajnik Milas izvijestio je ministra Barišića o tijeku priprema za održavanje Hrvatskih svjetskih igara. Zaprimljeno je ukupno 900 prijava iz čak 37 zemalja, a Igre će pridonijeti promociji naše domovine diljem svijeta.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na okruglome stolu 'Dan planeta Zemlje - prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup'.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na obilježavanju Dana Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na znanstvenome skupu „Dan planeta Zemlje – očuvanje prirodnih dobara“.
 
U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića održana je danas, u Banskim dvorima, 11. sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj je predstavljen prijedlog Akcijskoga plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Sjednici je nazočio i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je u srijedu, 19. travnja, zajedno sa suradnicima na 7. sjednici Rektorskoga zbora koja se održala na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.
 
U srijedu, 19. travnja, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli/Dies academicus 2017.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u Opatiji je sudjelovao na otvorenju 10. državnoga stručnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti na temu Domovinski rat - prekretnice Domovinskog rata.
 
Deveta sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u ponedjeljak, 10. travnja 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s ravnateljima javnih znanstvenih instituta.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na otvorenju Međunarodnoga studentskog kongresa „Croatian Student Summit“.
 
Ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ove godine dodjeljuje nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima sudjelovao je na svečanoj promociji odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u položajno zvanje mentora i savjetnika.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je u srijedu, 12. travnja, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se susreo s predsjednikom HAZU-a akademikom Zvonkom Kusićem i suradnicima.
 
U Koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u utorak, 11. travnja, održana je Akademska donatorska večer.
 
Pomoćnica ministra Sanja Putica sudjelovala je na sastanku pomoćnika ministara za opće obrazovanje (Director General for Schools) koji se od 10. do 11. travnja održao na Malti.
 

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima primio je veleposlanika SR Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Thomasa E. Schultzea. Tema sastanka bila je nastava njemačkog jezika u hrvatskim školama i na visokim učilištima te suradnja s Njemačkom.

 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je potpisivanje kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Ugovore su potpisali ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić preuzeo je predsjedanje Zajedničkim odborom CEEPUS programa.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeno je natjecanje za učenike srednjih škola u sklopu desetoga kongresa Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS). U svrhu predstavljanja zajedničkoga projekta natjecanja i kongresa ISABS-a o važnosti poticanja izvrsnosti i potpore znanosti govorili su prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a, gđa Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić prisustvovao je u subotu, 8. travnja završnom koncertu povodom održavanja 55. hrvatskoga natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa.
 
Osma sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u četvrtak, 6. travnja 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
Sedma sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u ponedjeljak, 27. ožujka 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
Zahvala povjerenica i povjerenika Sindikata Preporod iz Splitsko-dalmatinske županije
 
31. ožujka 2017.

Ministar Barišić u Zadru

Drugog dana boravka u Zadru, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je Pomorsku školu te nazočio sjednici Rektorskoga zbora.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je u četvrtak, 30. ožujka, na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja 20. obljetnice Medicinskoga fakulteta u Splitu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na Državnome stručnom skupu ravnatelja predškolskih ustanova koji se od 29. do 31. ožujka održava u Zadru. Ovaj skup pod nazivom „Načini rukovođenja ravnatelja i izbori u predškolskoj ustanovi“, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, okupio je više od tristo ravnatelja iz cijele Hrvatske.
 
Sveučilište u Zadru svjedoči da mala sveučilišta mogu imati veliku snagu, rekao je u četvrtak u Zadru ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić na svečanoj sjednici u povodu 15. obljetnice toga Sveučilišta.
 
Visoka delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrima četiriju kantona i Brčko distrikta, posjetila je u utorak, 28. ožujka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Radni sastanak s predstavnicima Ministarstva održan je u sklopu studijskoga posjeta čiji je domaćin bila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u suradnji s Institutom za međunarodnu suradnju Njemačkoga saveza visokih narodnih škola (DVV International).
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima primio je danas u radni posjet izaslanstvo naroda Cherokee.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić s državnim tajnikom mr. sc. Hrvojem Šlezakom i pomoćnicima Momirom Karinom i Sanjom Puticom primio je u radni posjet predstavnike Hrvatske škole Outward Bound.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj.
 
Svečana konferencija u povodu 10. obljetnice Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održana je u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
 
Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić s državnim tajnicima Hrvojem Šlezakom i Matkom Glunčićem primio je danas u radni posjet regionalnog direktora Svjetske banke za regiju Europe i Centralne Azije, gospodina Arupa Banerjia sa suradnicima.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se s gosp. Tonyjem Collinsom, predsjednikom Sveučilišta Clarkson u državi New York ujedno i predsjednikom Evaluacijskoga savjeta Komisije za visoko obrazovanje centralnih država SAD-a (Middle States Commission on Higher Education) te gosp. Donom Hudspethom, predsjednikom i dekanom RIT Croatia.
 
Dana 22. i 24. ožujka 2017. parafirani su kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na regionalnoj konferenciji INFRASTRUCTURE FOR THE HUMAN TOUCH Successful investments in health and education, koja se u organizaciji Europske investicijske banke održala u zagrebačkome hotelu Sheratonu.
 
Na šestoj sjednici Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti, koja se održala 22. ožujka 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, usvojeni su zaključci s prethodnih sjednica, nakon čega se, sukladno dnevnom redu, vodila rasprava o kriterijima i načelima za osnivanje Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić sa suradnicima sastali su se s predstavnicima Dječje bolnice Srebrnjak, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grada Zagreba i Svjetske banke.
 
Vlada Republike Hrvatske na 19. sjednici održanoj 2. veljače 2017. donijela je Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona kojim će se urediti zapošljavanje i rad učenika i studenata. Radna skupina održala je prvi sastanak u utorak, 14. ožujka 2017. godine, te je na prvoj sjednici Ministarstvo znanosti i obrazovanja informiralo članove Radne skupine o upitima izvanrednih studenata da se i toj skupini studenata omogući ovakav oblik zapošljavanja.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika te predstavnika akademske zajednice s nositeljima razvoja projekta „Koncept VARTA Hrvatska/Battery Storage Systems for Croatia“.
 
Dodjelom ugovora o financiranju deset istraživačko-znanstvenih projekata danas je u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja i službeno završen selekcijski dio „Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena“, ukupno vrijednoga 17 milijuna kuna.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je danas na panelu „Obrazovanje i digitalno društvo”. Panel-diskusija održana je u sklopu konferencije „Hrvatska kakvu trebamo“ koja se u organizaciji Večernjega lista održala u zagrebačkome hotelu Esplanade.
 

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića s predstavnicima Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

 
Danas se obilježava 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Deklaracija je objavljena 17. ožujka 1967. u tjedniku Telegram.
 
Peta sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u srijedu, 15. ožujka 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola s odmakom od nekoliko dana ograđuje se od istupa svoga člana, ravnatelja Osnovne škole Milana Langa iz Bregane kod Samobora, objavljenog u Jutarnjem listu i Večernjem listu, kao i na još nekim portalima u subotu, 11. ožujka 2017. g., pod naslovom “RAVNATELJ UPUTIO BIJESNO PISMO MINISTRU: Dajem vam jedinicu za predavanje - pričali ste neistine sat vremena, a niste odgovorili ni na jedno pitanje!”
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dana 15. ožujka održan je susret ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i požeškoga biskupa dr. Antuna Škvorčevića, ujedno i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje - za predškolske, školske i visokoškolske katoličke crkvene ustanove.
 
Ugledni slovenski novinar, publicist i televizijski dokumentarist Vojo Lukić, laureat Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i počasni građanin grada Orahovice, posjetio je ministra prof. dr. sc. Pavu Barišića.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je zajedno sa suradnicima na završnome danu stručnoga skupa ravnatelja osnovnih škola koji se, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održavao u Opatiji od 7. do 10. ožujka.
 
Četvrta sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u srijedu, 8. ožujka 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s prof. Ursulom Männle, bivšom bavarskom ministricom i ravnateljicom Zaklade Hanns Seidel. Prof. Männle uvodno je upoznala ministra Barišića s projektima i aktivnostima Zaklade tijekom punih dvadeset godina.
 
Na poziv rumunjskoga ministra obrazovanja Pavela Nastasea u dvodnevnome posjetu Rumunjskoj 7. i 8. ožujka boravio je ministar Pavo Barišić s izaslanstvom.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je 7. ožujka sastanak predstavnika Ministarstva s predstavnicima osnivača srednjoškolskih ustanova.
 
Treća sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održana je u srijedu, 1. ožujka 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicama UNICEF-ova ureda za Hrvatsku. Ministar Barišić pozdravio je projekte s ciljem povećanja dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja i unapređenja kvalitete inkluzivnih programa, kao i uspješnu dosadašnju suradnju s UNICEF-ovim uredom.
 
1. ožujka 2017., CARNet

Deset godina Portala za škole

Na današnji dan 1. ožujka prije točno 10 godina objavljen je Portal za škole na adresi http://www.skole.hr.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je predstavljanje europskih poslova u svrhu boljeg razumijevanja, koordinacije i provedbe europskih poslova, odnosno bolje suradnje s institucijama i tijelima Europske unije te boljeg iskorištavanja prilika koje otvara članstvo u Europskoj uniji.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na znanstvenome skupu „Klasično obrazovanje i humanistički ideali“ koji se održava u povodu 410. obljetnice Klasične gimnazije u Zagrebu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je svečanoj komemorativnoj sjednici Senata u spomen na Tomislava Ivančića, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i izabranoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.
 
U petak, 24. veljače, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je svečanoj akademiji u povodu proslave 250. obljetnice Gimnazije Karlovac.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u pratnji suradnika, sanacijskoga upravitelja Studentskoga centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka i predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Petra Labrovića obišao je Studentski dom „Cvjetno naselje“ čiji je dio oštećen u požaru koji je buknuo u srijedu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je dana 24. veljače 2017. veleposlanika Rumunjske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Constantina Mihaila s rumunjskom delegacijom.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Roberta Jankovicsa.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s glavnim direktorom Davorom Majetićem.
 
Nakon sjednice Vlade RH održane u Sisku, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u pratnji suradnika i predstavnika Sisačko-moslavačke županije obišao je gradilište nove Strukovne škole u Sisku te gradilište nove osnovne škole sa sportskom dvoranom u Popovači.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima sastao se s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore.
 
Nakon konstituirajuće sjednice Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti održane u siječnju 2017. u prostorijama Vlade RH, druga sjednica Povjerenstva održana je u utorak, 21. veljače 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlada Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića na obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
U utorak, 21. veljače u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora na zagrebačkom Gornjem gradu ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković u pratnji suradnika sastali se s predstavnicima Hrvatskoga generalskog zbora.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu i upravljanje Registrom Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. Riječ je o projektu vrijednom 11,4 milijuna kuna, koji će se provoditi u sljedeće dvije godine s ciljem jačanja i daljnjeg razvoja institucionalnih kapaciteta za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je prijem za mlade robotičare, prvake Otvorenog prvenstva Njemačke RoboCup Junior Qualifikation Sankt Augustin 2017. koje se održalo od 18. do 19. veljače 2017. godine.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na Državnom stručnom skupu ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova koji se od 20. do 22. veljače održava u Opatiji.
 
U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje aplikacije za stipendiranje “Forum stipendija”. Riječ je o jedinstvenoj, inovativnoj aplikaciji koja objedinjava informacije o mogućnostima stipendiranja za studente.
 

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sa suradnicima održao je radni sastanak s dekanicom Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću dr. sc. Vlatkom Ružić.

 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Oleksandra Levchenka. Veleposlanik Levchenko već je dugi niz godina u Republici Hrvatskoj te je razgovor prošao u iznimno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.
 

Poštovani prof. dr. sc. Dragan Primorac,

primio sam vijest da je Upravni odbor Američke akademije za forenzične znanosti u svoje redove kao pridruženog člana primio Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences), kojim predsjedavate.

 
Pomoćnik ministra Momir Karin održao je radni sastanak s predstavnicima OŠ „Milan Amruš“ Slavonski Brod. Sastanku su nazočili ravnateljica škole gđa Mirjana Jakovčev i troje predstavnika roditelja.
 
U nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću primljen je veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH, Nj. E. Stefan Estermann.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu postojećeg stanja s obzirom na broj nastavnika, satnicu, opremljenost informatičkih kabineta te perspektivama za osuvremenjivanje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, županima, zamjenicima i županijskim pročelnicima nadležnima za područje obrazovanja.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u RH, Nj. E. Tima Rajakangasa.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Jurja Priputena.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak trojice ministara - ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića, ministra rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislava Ćorića te ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića s rektorima hrvatskih sveučilišta i dekanima medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje što gospodin Đikić napušta znanstveni rad u Hrvatskoj. Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske.
 
Prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko optužili su ministra prof. dr. sc. Pavu Barišića da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru. Ovaj put mu predbacuju da je plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis školskim ustanovama vezano uz neovlašteni ulazak stranih osoba u prostore školskih ustanova.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić boravio je u petak, 3. veljače, u radnome posjetu Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se s gđom Doris Pack, predsjednicom Savjeta Veleučilišta VERN i predsjednicom Instituta „Robert Schuman“ te predstavnicima Veleučilišta VERN i Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić održao je radni sastanak s Nacionalnom zakladom za potporu učeničkome i studentskome standardu. Sastanku su u ime Zaklade nazočile Lidija Gašparović, predsjednica Upravnog odbora Zaklade i Danijela Škegro, v. d. ravnateljice Zaklade.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić održao je radni sastanak s ravnateljem Osnovne škole Bol Bartulom Bakulićem te ravnateljicom Osnovne škole Jelsa Tanjom Ćurin.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić održao je sastanak s predsjednikom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologijski razvoj prof. dr. sc. Ivom Družićem te predsjednicom Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala prof. dr. sc. Ružicom Beljo Lučić.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se s dr. sc. Sanjom Tarczay, predsjednicom Hrvatskoga saveza gluhoslijepih osoba DODIR. Tema sastanka bilo je informiranje o radu i aktivnostima udruge te važećom EU regulativom vezanom uz edukaciju gluhih i gluhoslijepih osoba.
 
Važeći Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima u članku 17. propisuje: „U skladu s kućnim redom školske ustanove ravnatelj je obvezan odrediti dežurstvo odgojno-obrazovnog ili drugog radnika na ulazu u školsku ustanovu i u svim unutarnjim i vanjskim prostorima školske ustanove kada ih koriste učenici.“
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić održao je radni sastanak s državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonkom Milasom.
 
Izložba „Anne Frank - povijest za sadašnjost” međunarodna je putujuća izložba o Anni Frank, židovskoj djevojčici i njezinoj obitelji prije i tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz navedeno, izložba se sastoji i od lokalnih panela koji posjetitelje informiraju o povijesnim događajima, dječjim žrtvama rata te kršenju ljudskih prava u različitim zemljama. Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta. Organizator je izložbe u Hrvatskoj udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank (Amsterdam, Nizozemska).
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je svečanosti obilježavanja 10. godišnjice osnutka Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.
 
Isplata sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2016./2017. školsku godinu ide prema planu. Sredstva za pomoćnike u nastavi bit će već danas tijekom dana, a najkasnije sutra ujutro isplaćena udrugama.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na obilježavanju Dana Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se s direktorom Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Guntherom Neubertom i suradnicima. Tema sastanka bio je model dualnog obrazovanja po uzoru na Njemačku.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je na otvorenju znanstvenoga skupa, 57. teološko-pastoralnog tjedna u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se s privremenim vodstvom Sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija na čelu s izv. prof. dr. sc. Marijem Grčevićem, pročelnikom Sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija te predstavnicima Studentskoga zbora Hrvatskih studija.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića primio je akademika Miroslava Radmana, člana Francuske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Slobodana Vukičevića, člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prof. dr. sc. Stipana Jonjića, člana Njemačke akademije znanosti.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je sjednici Rektorskoga zbora Republike Hrvatske održanoj u Splitu, 20. siječnja 2017. godine. U okviru 4. sjednice Rektorskoga zbora u akademskoj godini 2016./2017. predstavljen je prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojega je priredilo Povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
U nastavku donosimo očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja na navode u pojedinim medijima vezane uz dodjelu financijskih sredstava udrugama, časopisima i skupovima.
 
Dana 18. siječnja 2017. godine u nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću primljen je veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, Nj. E. Andrew Dalgleish i gđa Rosana Besednik, voditeljica programa u Britanskom savjetu za kulturne i obrazovne veze (British Council Croatia).
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak na temu Inovacijskog centra Nikola Tesla.
 
Dana 18. siječnja 2017. godine ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Mađarske u RH, Nj. E. Józsefa Zoltána Magyara. Ministar Barišić zahvalio je veleposlaniku na golemim naporima koje je Mađarska uložila tijekom svojeg predsjedanja EU 2011. godine ne bi li Republika Hrvatska zatvorila pristupne pregovore s Europskom unijom.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Bugarske u RH, Nj. E. Tanyu Dimitrovu. U iznimno prijateljskoj atmosferi, zaključeno je kako Republika Hrvatska i Bugarska njeguju dobre i prijateljske odnose te iznimno dobro surađuju i dijele mnoga stajališta u okviru EU-a i NATO-a.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Crne Gore u RH, Nj. E. Boru Vučinića.
 
Područna škola „Blaž Tadijanović“ u Podcrkavlju dana 16. siječnja započela je s radom.
 
Drugo obrazovno razdoblje učenici iz Babine Grede dočekali su u svojoj školi - OŠ „Mijat Stojanović" Babina Greda.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić čestitao znanstveniku prof. dr. sc. Nenadu Banu na prestižnoj europskoj nagradi za medicinu „Ernst Jung".
 

Poštovani gospodine dr. sc. Borise Jokiću i poštovani članovi bivše Ekspertne radne skupine,

zahvaljujemo na Vašem dopisu od 29. prosinca 2016. i dostavljenom Komentaru Ekspertne radne skupine, koja je djelovala u razdoblju od veljače 2015. do lipnja 2016., na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja.

 
S obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima te pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine, a koja su izazvala posebnu zabrinutost studenata, u nastavku prenosimo priopćenje za javnost Ministarstva financija o oporezivanju primitaka učenika i studenata.