English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 
Slijedom Odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 20. travnja 2016. godine ukida se članak 8. stavak 1. alineja 8. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u dijelu koji glasi „specijalistički diplomski stručni studij“ te utvrđuje da ukinuti dio članka 8. predmetnoga zakona prestaje važiti 31. prosinca 2016. godine.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić uručio je ugovore o financiranju projekata udruga za prilagodbu i izradu udžbenika/ literature na Brailleovom pismu za potrebe slijepih i slabovidnih učenika i studenata.
 
U petak, 30. prosinca 2016. godine, ministar Pavo Barišić sastao se s predstavnicima Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, predsjednikom Karlom Kolesarom te zamjenicima Dorom Miketek i Mihalom Jacićem.
 
Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi upućen je u hitnu proceduru donošenja.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u razdoblju siječanj - lipanj 2017. godine nastavlja s programom sufinanciranja redovitih učenika srednjih škola.
 
U Hrvatskom saboru svečano su dodijeljene „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2015. godinu.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja ugovora u okviru izravne dodjele bespovratnih sredstava za dva projekta pod nazivom „Promocija cjeloživotnog učenja“ i „Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja“ iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.
 
Organizaciju nastave i druga ključna pitanja tijekom iduće godine razmotrit će Povjerenstvo koje će raditi na Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, a izmjene će, u konačnici, biti usuglašene sa svim ključnim dionicima u sustavu i donesene u najboljem interesu učenika kao središta odgojno-obrazovnog procesa.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja sukladno dogovorenom akcijskom planu dostavilo je Povjerenstvu za utvrđivanje tehničkih uvjeta svu dokumentaciju kojom raspolaže za provedbu tehničkog pregleda. Što se tiče opremanja zgrade, Ministarstvo je u komunikaciji s opremačem te će isporuka opreme biti dovršena do početka drugog polugodišta.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je učenike, osvajače medalja na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi koja se početkom prosinca održala na Baliju u Indoneziji. Učenici su pokazali odlično znanje iz fizike, kemije i biologije te osvojili jednu srebrnu i pet brončanih medalja.
 
Na Institutu Ruđer Bošković održana je svečana sjednica Znanstvenog vijeća.
 
Danas je u Hrvatskome saboru održana druga sjednica Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost kojom je predsjedao akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zamjenik predsjednika Odbora i predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Bože Petrova.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2015. godinu. Na svečanosti je dodijeljena jedna nagrada za životno djelo, devet godišnjih nagrada pojedincima, jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca te tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dana 20. prosinca 2016. godine poslalo je uputu svim osnovnim, srednjim školama te učeničkim domovima vezano uz isplatu božićnica. S obzirom na velik broj korisnika u sustavu, te uvažavajući činjenicu da je dio korisnika blokiran, a u cilju da se najvećem broju korisnika omogući isplata božićnice sukladno propisima RH, Ministarstvo je, vezano uz mogućnost isplate božićnice u gotovini, zatražilo i dobilo mišljenje Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u Kninu je bio prisutan na svečanosti primopredaje zgrade i opreme Studentskoga doma Veleučilištu „Marko Marulić“, otvorenju novoga prostora Narodne knjižnice Knin te promociji diplomanata na Veleučilištu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića bio je prisutan na svečanom obilježavanju 20 godina postojanja i djelovanja Hrvatskoga studentskog zbora.
 
Dana 19. prosinca 2016. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost u povodu predstavljanja rezultata projekata provedenih u sklopu Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. Riječ je o 59 projekata usmjerenih prema razvoju novih tehnologija ukupne vrijednosti veće od 518 milijuna kuna.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić bio je prisutan na svečanoj dodjeli rješenja o napredovanju i ponovnom izboru u zvanje nastavnika strukovnih predmeta koja je održana u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ovom prigodom 135 nastavnika promovirano je u zvanje mentora ili savjetnika.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića s predsjednicima upravnih vijeća i ravnateljima jedanaest krovnih sektorskih ustanova čija je djelatnost, u cjelini ili djelomice, vezana uz nadležnost rada Ministarstva.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. gosp. Sandeepa Kumara.
 

Dragi učenici, sudionici 13. međunarodne prirodoslovne olimpijade mladih,

S osobitim zadovoljstvom i ponosom primio sam vijest o vašim uspjesima postignutim na prirodoslovnoj olimpijadi mladih održanoj na Baliju u Indoneziji od 2. do 11. prosinca 2016. godine.

 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je Preporuku svim osnovnim i srednjim školama vezano uz Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. gosp. Park Won-supa.
 
Dana 14. prosinca 2016. godine u nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću primljena je veleposlanica Francuske Republike u RH, Nj. E. Corinne Meunier i g. Luc Lévy, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Francuskoga veleposlanstva u RH.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića sa suradnicima te predsjednika i članova predsjedništva Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.
 
Dana 11. prosinca 2016. godine u povodu moga gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji došlo je do nenamjerne pogreške zbog čega još jednom upućujem iskrenu ispriku. Svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela moje izjave nastojao sam još tijekom emisije objasniti svoja stajališta. Naime, komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je 8. prosinca 2016. godine na Hrvatskome institutu za povijest druženje za znanstvenike čiji su projekti financirani iz sredstava Novoga međunarodnog projekta stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače - NEWFELPRO. Projekt je sufinanciran sredstvima Sedmoga okvirnog programa za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti (FP7-PEOPLE-2013-COFUND), a njegova je vrijednost 6,3 milijuna eura.
 
U Studentskome centru Zagreb prvi put je potpisan Kolektivni ugovor. Ugovor su potpisali sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak i predstavnici sindikata Studentskoga centra Zagreb.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra Barišića sa suradnicima te predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.
 
PISA (Programme for International Student Assessment), odnosno Međunarodni program za procjenu znanja i vještina učenika, svjetsko je obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provodi od 1997. godine u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama, s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o znanju i vještinama petnaestogodišnjih učenika.
 

Poštovana gospođo akademkinjo prof. dr. sc. Milena Žic Fuchs,

S velikom radošću i ponosom primio sam vijest da ste nedavno izabrani u stratešku skupinu Europske komisije koja ima zadaću osmisliti viziju budućih istraživanja i inovacija u Europskoj uniji i izraditi preporuke za povećavanje utjecaja na ulaganja Unije u ovome području. Tim povodom upućujem Vam najiskrenije čestitke u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i u svoje osobno ime.

 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić bio je prisutan na svečanoj sjednici Senata u povodu Dana Sveučilišta u Mostaru.
 
Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2016. godine bio je otvoren osmi ciklus natječaja u sklopu Programa Hubert Curien „Cogito“, ugovorenog u Zagrebu 10. listopada 2002. godine između Ministarstva znanosti i tehnologije s hrvatske strane i Ministarstva vanjskih poslova s francuske strane. Na natječaj je pristiglo 49 projektnih prijedloga.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto.
 
Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić, primio je danas u nastupni posjet austrijskoga veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa.
 
Iz tiska su upravo izašle dvije knjige ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pave Barišića.
 
U nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavi Barišiću, primljena je veleposlanica Australije Susan Cox.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je na radni sastanak izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Matijom Posavcem.
 
Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić, primio je u nastupni posjet veleposlanika Rumunjske, Constantina-Mihaila Grigorija.
 
Nakon jednogodišnje odgode financiranja znanstvenih centara izvrsnosti – centara koji okupljaju oko 700 hrvatskih znanstvenika i koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku znanstvenim istraživanjima - napokon je, 28. studenoga ove godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaj za dostavu projektnih prijedloga „Vrhunska istraživanja znanstvenih centara“ koji će se financirati sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena je brošura „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura donosi praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na Internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, načina ponašanja i uporabe društvenih mreža.
 
Istraživanje TIMSS 2015. drugi je ciklus Međunarodnog istraživanja trendova u znanju matematike i prirodoslovlja (Trends in International Mathematics and Science Study – TIMSS) koji je proveden u Hrvatskoj.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u utorak, 29. studenoga 2016. godine, boravi u službenome radnom posjetu Sveučilištu u Splitu.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak predstavnika Ministarstva, Sanacijskog vijeća i uprave zagrebačkoga Studentskog centra te predstavnika sindikata. Tema sastanka bio je aktualni štrajk zaposlenika zagrebačkoga Studentskog centra i problematika potpisivanja usuglašenoga Kolektivnog ugovora.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 25. studenoga 2016. godine svečanost u povodu potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt „Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori“ iz Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.'
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak predstavnika Ministarstva, sanacijskog upravitelja i predstavnika sanacijskog vijeća Studentskoga centra u Zagrebu sa štrajkaškim odborom Studentskoga centra.
 
Dana 22. studenoga 2016. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu na upit o provedbi upravnoga nadzora nad odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu o poništenju izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te provođenju novih izbora.
 
U ponedjeljak 21. studenoga 2016. u Bruxellesu je održan sastanak Vijeća Europske unije za obrazovanje. Prvi službeni posjet ministar Barišić započeo je razgovorom s veleposlanikom Marijem Nobilom. Zatim je održao sastanak s gospodinom Goranom Štefanićem, zamjenikom stalnoga predstavnika, i diplomatkinjama koje u institucijama Unije prate područja obrazovanja, osposobljavanja, znanosti i istraživanja u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić bio je prisutan na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2016. „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“.
 
Prije održavanja sjednice Vlade u Vukovaru, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić prisustvovali su potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju studentskog doma u Vukovaru. Ukupna vrijednost ovog projekta usmjerenog na proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente iznosi 22.911.080,83 kuna.
 
Dana 16. studenoga 2016. ministar Pavo Barišić sa suradnicima održao je prvi radni sastanak s predstavnicima Hrvatskoga studentskog zbora i Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, studentima Sandrom Gašparom, Markom Lepoglavcem, Matejom Borasom, Petrom Labrovićem i Matom Damićem.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je s nadležnim dužnosnicima i najužim suradnicima na uvodni sastanak predstavnike vertikale sindikata obrazovanja.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se 15. studenoga s veleposlanicom Republike Srbije Mirom Nikolić.
 
Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak izvijestio je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako, unatoč štrajku, dana 16. studenoga 2016. godine svi restorani Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu rade normalno, prema uobičajenome radnom vremenu, i pružaju usluge studentima. Student servis Studentskoga centra Zagreb također radi prema uobičajenome radnom vremenu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sastao se 15. studenoga s veleposlanicom Republike Slovenije dr. sc. Smiljanom Knez.
 
U nastupni posjet ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je veleposlanika Kanade u RH, Nj. E. Daniela Maksymiuka.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika SR Njemačke u RH, Nj. E. Thomasa E. Schulzea.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održan je sastanak ministra Pave Barišića i izaslanstva HKD Napredak na čelu s predsjednikom Franjom Topićem.
 
Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan sastanak ministra Pave Barišića i njegovih suradnika s voditeljima i predstavnicima Znanstvenih centara izvrsnosti, kao i predstavnicima ostalih nadležnih tijela vezanih uz uspostavu i financiranje Znanstvenih centara izvrsnosti, a na temu  pokretanja raspisa Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. za 2016. godinu.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je danas bivšu ministricu znanosti i tehnologije, akademkinju Milenu Žic-Fuchs i bivšeg ministra, akademika Ivicu Kostovića.
 
Dana 9. studenoga 2016. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra Pave Barišića s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gospođom Gabrijelom Žalac, uz prisutnost njihovih najbližih suradnika.
 
U dvorani Vijenac u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održana je svečana dodjela počasnoga doktorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta uzoritom gospodinu kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić održao je radni sastanak s voditeljem Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, Carlosom Pineruom.
 
Na šestoj sjednici, održanoj 3. studenoga 2016. godine, Povjerenstvo za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja usvojilo je Izvješće i predalo ga ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću.
 
U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana sjednica Senata u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.
 
U Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest svečano je otvoren međunarodni znanstveni skup „Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti“, organiziran u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u četvrtak 20. listopada 2016. godine, izvršena je primopredaja dužnosti između novoga ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i njegova prethodnika Predraga Šustara.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za akademsku godinu 2016./2017. Prijave na natječaj podnose se od 14. listopada do 8. studenoga 2016. godine.
 
Dio medija danas je objavio netočnu informaciju o porastu broja zaposlenih namještenika (pomoćno-tehničkih radnika, spremačica i dr.) u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u razdoblju od 31.12.2015. do 30.09.2016. g. Naime, prema podacima iz Registra zaposlenih u javnom sektoru koje je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dostavila FINA, na navedenim je radnim mjestima u školama na dan 31.12.2015. g. bilo zaposleno 9.935 osoba u punom radnom vremenu, dok je na dan 30.09.2016. g. bilo zaposleno 10.011 osoba što predstavlja porast od 76 zaposlenika, a ne 2 057 kako je pogrešno prenio dio medija.
 

Poštovani učitelji, nastavnici, odgojitelji, odgajatelji i stručni suradnici,

svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Prigoda je to da se naglasi važnost vašeg rada i utjecaja na razvoj društva u cjelini, ali i važnost samog obrazovanja čiji ste vi nositelji.

 
Danas 30. rujna 2016. održava se u Hrvatskoj i u još 15 europskih zemalja Europski školski sportski dan - najveći pojedinačni događaj Europskog tjedna sporta.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta očitovalo se na dopis Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ugovor o radu dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vlatka Previšića.
 

Na sjednici održanoj u srijedu, 28. rujna, Vlada Republike Hrvatske donijela je Program razvoja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, čime je ostvaren jedan od bitnih preduvjeta za korištenje 85 milijuna eura iz europskih fondova.

 
U ponedjeljak, 26. rujna, započeo je deseti, jubilarni Tjedan cjeloživotnog učenja. Tjedan cjeloživotnog učenja održava se u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) od 26. rujna do 2. listopada pod sloganom - Provježbaj mozak!
 
Sukladno zaključcima s Radnog sastanka, održanog u srijedu, 21. rujna 2016. godine, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na kojemu su uz predstavnike MZOS-a nazočili predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine, MZOS je svim osnovnim i srednjim školama uputio dopis s uputama koje se odnose na odredbe članka 4. stavka 2. i 4. Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (Narodne novine, broj 94/2015.).
 
Dana 21. rujna 2016. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je radni sastanak vezan uz odredbe članka 4. stavka 2. i 4. Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera kojemu su, uz predstavnike Ministarstva obrazovanja, nazočili predstavnici Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore I Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine.
 
Zapošljavanje prve generacije doktoranada provedeno je u mandatu bivše Vlade 2014. godine u skladu sa Strateškim planom Hrvatske zaklade za znanost 2014. - 2018. kojim je predviđeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme od dvije godine za radno mjesto stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i koeficijentom 1,261 uz mogućnost produljenja za još dvije godine na radno mjesto višeg stručnog suradnika s koeficijentom 1,406.
 
Ministar Predrag Šustar boravio je u dvodnevnome posjetu Istarskoj županiji.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaprimilo je zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja vezan uz problem zbrinjavanja osoba koje su u punom ili dijelu radnoga vremena u školskim ustanovama proglašene tehnološkim viškom. S tim u svezi, izvješćujemo javnost kako je Ministarstvo već pokrenulo postupak donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te će u izradi Nacrta prijedloga Zakona, između ostaloga, uz predstavnike Ministarstva sudjelovati i predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama, Gospodarskoga socijalnog vijeća, Hrvatske zajednice županija, Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge srednjoškolskih ravnatelja.
 
Dana 10. rujna 2016. godine preminuo je u 63. godini života prof. dr. sc. Jure Radić. Tim povodom ministar Predrag Šustar, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, uputio je obitelji prof. dr. sc. Jure Radića riječi sućuti.
 
RIO DE JANEIRO, 10. rujna 2016., Hina

POI Rio: Janica Kostelić: Lijepo je drugima dijeliti sreću

Četverostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić imali su čast dijeliti medalje na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

 
U povodu neutemeljenog problematiziranja trajanja zadnjega tjedna zimskoga odmora učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2016./2017. od strane dijela javnosti i medija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta radi potpune i točne informacije očituje se kako slijedi.
 

Vezano uz medijske natpise o navodnom propadanju 85 milijuna eura sredstava iz Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali, želimo istaknuti sljedeće:

Navedena sredstva od 85 milijuna eura na raspolaganju su Hrvatskoj do 2023. do kada je krajnji rok za ugovaranje projekata tako da se zaista postavlja pitanje kome je u interesu davati informacije o navodnom propadanju sredstava kada je rok za njihovo korištenje do 2023.

 

Poštovani učitelji i nastavnici, odgojitelji, odgajatelji, stručni suradnici i ravnatelji, draga djeco i učenici, dragi roditelji,

zadovoljstvo mi je i radost što vas mogu pozdraviti na početku ove pedagoške i školske godine.

 
U Babinoj Gredi danas su započeli radovi na sanaciji i zaštiti građevinske jame sportske dvorane Osnovne škole Mijata Stojanovića. Radi se o radovima po nalogu građevinske inspekcije koji su preduvjet za nastavak radova na izgradnji dvorane. Stoga molimo da se u javni prostor ne plasiraju lažne teze o zatrpavanju jame kako bi se prikupili jeftini političkih bodovi.
 
Hrvatska znanstvenica Anet Režek Jambrak dobila je prestižnu nagradu International Union of Food Science and Techology (IUFOST) u kategoriji mladog znanstvenika.
 
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane dana 31. kolovoza donesena je Odluka o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2016./2017.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održano je svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europskoga socijalnog fonda, Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Uspješnim prijaviteljima osiguran je iznos veći od 74 milijuna kuna (74.735.497,32 HRK) za uvođenje 2.030 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama za školsku godinu 2016./2017. Ugovore  dobitnicima zajednički su uručili Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava na svečanom uručivanju ugovora bila je prisutna Katarina Ivanković Knežević, pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar susreo se sa šahovskim velemajstorom i bivšim svjetskim prvakom Garijem Kasparovim, utemeljiteljem zaklade “Chess Foundation Europe”.
 
Ministar Predrag Šustar boravio je u službenome posjetu Čitluku. Posjet je započeo sastankom s načelnikom Općine Ivom Jerkićem te predsjednikom Općinskog vijeća Marinom Radišićem.
 

Dragi učenici, sudionici 10. srednjoeuropske matematičke olimpijade,

sa zadovoljstvom i ponosom primio sam vijest o uspjesima hrvatskih učenika na upravo završenoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Vocklabrϋcku u Austriji.

 

Poštovani,

s ponosom sam primio vijest o uspjehu hrvatskih natjecatelja, naših učenika i mladih geografa, članova hrvatskoga tima na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi održanoj u Pekingu, NR Kini, od 16. do 22. kolovoza 2016. godine.

 
Dana 24. kolovoza 2016. godine u Babinoj Gredi pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin održao je sastanak s ravnateljicom Osnovne škole Mijata Stojanovića Đurđicom Babić te predstavnicima Općine na kojem je postignut dogovor oko početka nastavne godine. Na sastanku su uz ravnateljicu bili prisutni roditelji, učenici te načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić sa suradnicima.
 
Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u petak, 19. kolovoza, upoznata je s Programom kulturne i obrazovne suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela za razdoblje 2016. - 2019. Program je potpisan 30. svibnja 2016. godine u Jeruzalemu.
 

Poštovani,

iznimno sam ponosan na vijesti o novom uspjehu učenika naših škola te njihovih mentora! Zadovoljstvo mi je uputiti iskrene čestitke našim mladim informatičarima, članovima hrvatske informatičke reprezentacije, koji su ostvarili odličan rezultat na 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Kazanu, u Rusiji, od 12. do 19. kolovoza 2016. godine.

 
Proglasivši 23. kolovoza spomendanom, Hrvatska je prihvatila preporuku Europskoga parlamenta o obilježavanju Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, čime je preuzela i obvezu poticati na promišljanje osjetljivih i složenih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeći naraštaji mogli iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i poštovanja temeljnih prava.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je danas dodjela Nagrade Soljačić te dodjela priznanja MZOS-a i tablet računala učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na Državnoj maturi školske godine 2015./2016.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nastavlja s programom sufinanciranja redovitih učenika srednjih škola. Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici prihvatila je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac 2016. godine.
 
U sklopu suradnje s Hrvatskim centrom za razminiranje, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je radni sastanak s ciljem pronalaska konkretnih mjera i aktivnosti pomoći najranjivijim skupinama, prije svega djeci.
 
Sveučilište u Zagrebu plasiralo se na Šangajsku listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Prema spomenutoj listi najbolji je Harvard, slijede Stanford, University of California, Berkeley i Massachusetts Institute of Technology (MIT).
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine.
 
Filozof hrvatskog podrijetla dr. Berislav Marušić dobitnik je prestižne nagrade Sanders za knjigu Evidence and Agency: Norms of Belief for Promising and Resolving. Riječ je o godišnjoj nagradi koju dodjeljuje Američko filozofsko udruženje (APA) za najbolje istraživačko ostvarenje iz teoretske filozofije, točnije određenih temeljnih područja.
 
6. kolovoza 2016.

Počele Olimpijske igre u Riju

Dragi olimpijci,

u ove dane kada ujedno započinju i Olimpijske igre, Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Čestitamo Vam ovaj državni blagdan te Vam želimo puno uspjeha na velikom sportskom natjecanju koje predstavlja krunu karijere svakog sportaša.

 
Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u spomen na 05. kolovoza 1995. godine kada je vojno-redarstvenom operacijom Oluja ostvarena pobjeda u Domovinskom ratu.
 

Poštovani,

s osobitim zadovoljstvom i ponosom primio sam ovu vijest o iznimnom uspjehu hrvatskih natjecatelja, naših učenika i mladih kemičara, članova reprezentacije Hrvatske pod vodstvom prof. dr. sc. Branke Zorc i prof. dr. sc. Tomislava Cvitaša na 48. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi održanoj u Tbilisiju u Gruziji od 23. srpnja do 1. kolovoza 2016. godine.

 
1. kolovoza 2016.

Slobodan Novak (1924. - 2016.)

Povodom smrti hrvatskog književnog klasika, akademika Slobodana Novaka, objavljujemo zanimljive i danas vrlo aktualne ulomke iz njegove knjige „Protimbe" (MH Zagreb, 2010.)‬.
 
U zagrebačkom Hotelu Panorama upriličeno je druženje s hrvatskom olimpijskom delegacijom uoči odlaska na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Druženju je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji je sportašima zaželio puno uspjeha.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja.
 

Dragi učenici, učesnici 23. srednjoeuropske informatičke olimpijade u Rumunjskoj,

u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno ime čestitam vam na izvrsnim uspjesima na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Rumunjskoj od 18. do 23. srpnja 2016.

 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta imenovalo je članove Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja.
 
Pomoćnica ministra Janica Kostelić sudjelovala je na sastanku europskih pomoćnika ministara za sport, koji se u Bratislavi održao 19. i 20. srpnja 2016. godine u sklopu slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Nikola Jalšenjak iz zagrebačke XV. gimnazije ovogodišnji je dobitnik Nagrade “Marin Soljačić” za izniman uspjeh na državnoj maturi iz područja fizike i matematike.
 
Ministar Predrag Šustar primio je predstavnike Viteškog alkarskog društva Sinj. Alkari su predstavili aktivnosti i djelovanje svoje udruge te pozvali ministra na ovogodišnju Sinjsku alku.
 

Dragi učenici,

zadovoljstvo mi je u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno ime čestitati na postignutim uspjesima na 47. međunarodnoj olimpijadi iz fizike održanoj od 10. do 17. srpnja 2016. u Zϋrichu.

 
Pomoćnik ministra prof. dr. sc. Krešo Zadro sudjeluje od 18. do 19. srpnja 2016. godine na neformalnome sastanku ministara za konkurentnost i istraživanje. Sastanak se održava u Bratislavi u sklopu slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije, a na njemu se očekuje usvajanje zajedničke Deklaracije o mladim istraživačima.
 

Dragi učenici, sudionici 57. međunarodne matematičke olimpijade,

zadovoljstvo mi je u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u svoje osobno ime čestitati vam na uspjehu postignutom na 57. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najpoznatijem matematičkom natjecanju na svijetu koje je upravo održano u Hong Kongu.

 
Ministar Predrag Šustar boravio je u službenom posjetu Bavarskoj, točnije gradovima Coburgu i Lichtenfelsu gdje je postignut dogovor o sustavnoj i višegodišnjoj edukaciji studenata iz Bavarske u Republici Hrvatskoj, točnije na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Splitu.
 
U sklopu tradicionalnoga stručnog skupa za poučavatelje pripadnika hrvatske nacionalne manjine, iseljenika i Hrvata u BiH, odnosno za odgojitelje, učitelje i nastavnike koji izvode nastavu na hrvatskome jeziku u inozemstvu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na poziv ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara, predstavnici hrvatske nastave u Vojvodini posjetili su Ministarstvo, gdje je održan radni sastanak.
 
7. srpnja 2016.

Priopćenje za medije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo je postupak imenovanja povjerenstva čije će zadaće uključivat i analizu i provedbu ciljeva Strategije u dijelu ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja - ključnih za cjelovitu kurikularnu reformu.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u tijeku je dvodnevno održavanje stručnog seminara za novoizabrane učitelje za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu.
 

Poštovani,

U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno ime, čestitam Vam na osvojenim odličjima na najvećem svjetskom natjecanju “RoboCup 2016.“ koje se održalo u Leipzigu.

 
„Propuštanje projekata koji formalno ne ispunjavaju uvjete natječaja i ne prelaze bodovni prag, spajanje nekoliko pojedinih prijedloga u jedan čime se direktno narušava kompetitivnost i smisao natječaja te uvođenje dodatnih kriterija nakon stručne evaluacije, preskakanje prijedloga na listi poretka i neodgovaranje na prigovore nisu standardi Europske unije“ naglasio je pomoćnik ministra Krešo Zadro na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Na konferenciji za novinare održanoj u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatske radiotelevizije i Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016. Potpisali su ga vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja. Na temelju toga ugovora Hrvatska televizija (HRT - HTV) prenosit će svečanosti otvaranja i zatvaranja Europskih sveučilišnih igara, omogućiti izravne prijenose pojedinih sportskih natjecanja te svakodnevno prikazivati posebne emisije koje će voditi bivša profesionalna skijašica Nika Fleiss.
 
Ispitom iz Glazbene umjetnosti 27. lipnja 2016. godine završen je ljetni rok polaganja ispita državne mature u školskoj godini 2015./2016.
 
Obavještavamo sve korisnike da će zbog redovitoga održavanja transformatorskih stanica i električne mreže od strane HEP-ODS-a, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u četvrtak, 30. lipnja 2016. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti prekinuto napajanje električnom energijom.
 
Svim Hrvaticama i Hrvatima, građankama i građanima, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i svoje osobno ime čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske!
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dodijeljena je Godišnja nagrada „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.
 
21. lipnja 2016.

Sretno Vatreni!

Dragi reprezentativci,

Želimo Vam puno uspjeha u novom nastupu na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj!

 
Najoštrije osuđujemo huligansko ponašanje i ispade tijekom utakmice između Hrvatske i Češke na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Izražavamo žaljenje što je sramotnim ponašanjem jedne malene skupine, koja sebe nema pravo nazivati hrvatskim navijačima, bačena ljaga na ime i ugled Hrvatske nogometne reprezentacije i naše Domovine. Pozivamo nadležne institucije da pronađu i najoštrije kazne počinitelje ovoga nemilog događaja kako bi se ubuduće iskorijenile ovakve slike s nogometnih terena. Sramotno je i kukavički ovako nastupiti, ne samo prema igračima koji s ponosom nose dres Hrvatske nogometne reprezentacije, već i prema njihovim obiteljima.
 
Danas je tužan dan za Hrvatsku, sport bi trebao biti nešto što nas uvijek i zauvijek spaja, a nikad razdvaja. Danas je neka skupina građana digla glas i ruku protiv sporta, protiv ujedinjenja, protiv veselja, a usudit ću se reći i protiv vlastitog naroda. Iskoristiti nastup reprezentacije za sitne obračune i osobne frustracije nije niti časno, niti pošteno, niti hrabro.
 
17. lipnja 2016.

Sretno Vatreni!

Dragi Vatreni,

Želimo Vam puno uspjeha u utakmici protiv Češke na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj!

 
Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta dana 17. lipnja 2016. godine udovoljilo je zahtjevu Ekspertne radne skupine te je s današnjim danom stavljena izvan snage Odluka o osnivanju Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme (KLASA: 023-03/16-04/00001; URBROJ: 533-28-16-0001 od 11. ožujka 2016.).
 
17. lipnja 2016.

Oskar znanja 2016.

Oskar znanja, najznačajnija nagrada i priznanje u obrazovanju, uručen je učenicima za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima te učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima u znanju. Ovogodišnju dodjelu Oskara znanja zajednički su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica županija.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvara javnu raspravu (savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) o kurikulumskim dokumentima.
 
Dana 15. lipnja 2016. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Uprave Sveučilišta u Alberti, koju predstavlja Filozofski fakultet, sa sjedištem u Edmontonu, Kanada.
 
15. lipnja 2016.

Nagrada „Luka Ritz“

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dana 14. lipnja 2016. godine održan je sastanak s obitelji Luke Ritza. Na sastanku je zaključeno kako će Povjerenstvo za dodjelu Nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja razmotriti jedinu pristiglu prijavu na ovogodišnji javni poziv, nakon čega će donijeti odluku o dobitniku/dobitnici ovogodišnje nagrade.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove će godine dodijeliti godišnju nagradu „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.
 

Obavještavamo učenike koji su u svrhu izrade novoga modela sufinanciranja i financiranja prijevoza učenika srednjih škola za školsku godinu 2016./2017., dostavljali osobne identifikacijske brojeve (OIB) članova kućanstva, kako će Ministarstvo aplikaciju za daljnji unos zatvoriti 10. lipnja 2016. godine u 16:00 sati. Učenici koji nisu dostavili tražene podatke u zadanom roku, a u prethodnoj školskoj godini ostvarivali su pravo na prijevoz sukladno Odluci Vlade, moći će podatke unijeti prilikom ponovnog otvaranja aplikacije prije početka školske godine, kada će podatke unositi učenici koji će u rujnu upisati prvi razred srednje škole.

 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar primio je uglednog američkog liječnika prof. dr. Anthony Atala. Uz prof. Atalu, sastanku su nazočili prof.dr. Dragan Primorac i Nikolai Burkart, vlasnik lanca zdravstvenih institucija u Njemačkoj. Razgovarali su o mogućnostima suradnje, razmjeni studenata tijekom studija te načinima na koje strani i hrvatski znanstvenici u inozemstvu mogu doprinijeti razvoju projekata u Hrvatskoj.
 
U tijeku je vrednovanje dokumentacije nacionalnog postupka proglašavanja Znanstvenih centara izvrsnosti i ispitivanje može li taj postupak biti prihvaćen kao pred-odabir za Poziv za dodjelu sredstava iz strukturnih fondova.
 
Hrvatska brojnim aktivnostima obilježava drugi po redu Europski tjedan sporta. Sportsko - edukativne aktivnosti očekuju nas od 10. do 17. rujna. Ovogodišnji Europski tjedan sporta u Hrvatskoj će se obilježiti u brojnim gradovima, aktivnostima namijenjenim svim dobnim skupinama. Podsjetimo, zaostajemo po aktivnosti građana u odnosu na druge zemlje Europske unije, a svjesni smo činjenice kako svakodnevno bavljenje tjelesnom aktivnošću produljuje životni vijek čovjeka te ima pozitivan učinak na zdravlje.
 
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je igrače i članove stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije uoči njihovog odlaska na Europsko prvenstvo „EURO 2016“ u Francuskoj. Prijmu je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te pomoćnica ministra Janica Kostelić.
 

Ovim putem obavještavamo kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razmotrilo  prijedloge Studentskoga zbora Akademije dramske umjetnosti te studentica Dorotee Šušak i Espi Tomičić kojima se predlažu izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

 
6. lipnja 2016., Hina

Počinje Državna matura

Državna matura u ljetnom roku ove školske 2015./2016. godine u Hrvatskoj počet će u ponedjeljak, 6. lipnja u 9 sati ujutro ispitom iz biologije, a u 14 sati nastavljena ispitom iz vjeronauka, ispiti će trajati do 27. lipnja kada će se polagati ispit iz glazbene umjetnosti, a za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 39.600 učenika iz cijele Hrvatske.
 
Europska komisija dostavila je krajem svibnja 2016. godine pozitivno mišljenje na Program razvoja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. te će se nakon usvajanja Programa od Vlade RH i Akcijskoga plana od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta isti dostaviti Europskoj komisiji kako bi započela s postupkom skidanja suspenzije sa sredstava iz europskih fondova.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar primio je u petak, 3. lipnja 2016. godine, u nastupni posjet kanadskoga veleposlanika Nj. E. Daniela Maksymiuka. Razmijenivši dosadašnja iskustva u području obrazovanja, porazgovarali su i o daljnjoj suradnji u području znanosti, inovacija te o Hrvatima kojima je Kanada domovina.
 
Ante Nazor, David Smith i Tomislav Krističević imenovani su posebnim savjetnicima ministra znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Slovačko predsjedništvo Vijeća Europske unije, Platforma europskog sjećanja i savjesti i Europski institut za baštinu holokausta objavili su natječaj za učenike i studente za prijedlog spomenika žrtvama totalitarizama 20. stoljeća. Spomenik bi se trebao podići u Bruxellesu u blizini Europskoga parlamenta, Vijeća i Komisije u spomen žrtvama fašizma, nacizma i komunizma.
 

Poštovani i dragi učenici XV. gimnazije u Zagrebu i pobjednici međunarodnoga informatičkog natjecanja učenika srednjih škola ACSL All-Star 2016. u New Hampshireu, Sjedinjene Američke Države,

Čestitam Vam na iznimnom uspjehu - osvojenome 1. mjestu juniorskoga i seniorskoga tima te osvojenome 2. mjestu intermediate tima!

 
Ministarstvo je jučer, 30. svibnja 2016., zatražilo od članova Ekspertne radne skupine (ERS), voditelja stručnih radnih skupina (SRS) te 47-orice članova Stručne radne skupine da dostave prijedloge predmetnih kurikuluma dorađene sukladno očitovanjima pristiglima u stručnoj raspravi. Tražene inačice word kurikulumskih dokumenata trebali su elektroničkim putem dostaviti Ministarstvu tijekom jučerašnjega dana.
 

Brojni učenici i njihovi učitelji te policijski službenici sudjelovali su u utorak u preventivnim aktivnostima programa „Sigurnost za sve" ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje su učenici, na tamošnjem parkiralištu, mogli iskušati svoje vozačke sposobnosti na biciklističkom i poligonu za male automobile, ali su i iskustveno mogla potvrditi važnost pojasa u automobilu za simulaciju prevrtanja.

 
Sutra, 31. svibnja 2016., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planira otvoriti javnu raspravu (savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) o kurikulumskim dokumentima.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sudjeluje na sastanku ministara obrazovanja i sporta Vijeća Europske unije koji se 30. i 31. svibnja održava u Bruxellesu.
 

PREDRAG ŠUSTAR, ministar znanosti, obrazovanja i sporta:
“Kurikularna reforma ide dalje i u tome je dobila jednoglasnu potporu Vlade Republike Hrvatske. Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine. Ukoliko smo uistinu posvećeni provedbi cjelovite kurikularne reforme, preuzmimo odgovornosti koje su nam povjerene. Predrag Šustar”

 
23. svibnja 2016.

Priopćenje za medije

Ekspertna radna skupina tijelo je kojem je dolaskom ove vlade povjeren mandat da nakon provedene stručne rasprave doradi prijedloge kurikularnih dokumenata za potrebe javne rasprave te izradi izvješće o provedenoj stručnoj raspravi. Vjerujemo kako će oni to i napraviti poštivajući dogovorene rokove i potvrđujući kontinuitet suradnje obrazovne politike.
 
Projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci", kojim je nabavljena informatička i istraživačka oprema, vrijedna 180 milijuna kuna, u kojoj najvažnije mjesto zauzima superračunalo „Bura", predstavljen je u četvrtak predstavnicima Europske komisije te ministarstava regionalnog razvoja, EU fondova te znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Iznosom od pet tisuća (5.000) američkih dolara ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić nagradit će najbolje maturante za izniman uspjeh na državnoj maturi. Nagrada se dodjeljuje za postignute rezultate iz fizike i matematike, a namjera ove inicijative je potaknuti daljnji akademski razvoj mladih naraštaja.
 
6. svibnja 2016.

Priopćenje za medije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nakon što je uvidjelo nemogućnost nesporne primjene odredbi Zakona o sportu (članak 46. stavak 7. i članak 47. stavak 8.), u proceduru Vlade RH uputilo je Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredbi.
 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izrazio je drugoga dana boravka u BiH zadovoljstvo što su vlasti tomislavgradske općine opravdale povjerenje Hrvatske koja je financirala izgradnju Centra "Nova nada" jer na visokoj razini skrbi o djeci s posebnim potrebama.

 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar najavio je u četvrtak u Mostaru nastavak potpore obrazovnim vlastima Hrvata u Bosni i Hercegovini, a tijekom nekoliko susreta s domaćinima bilo je riječi o usklađivanju obrazovnog sustava i korištenju iskustava kao i o stručnoj pomoći Hrvatske u uspostavi međužupanijskog Zavoda za odgoj i obrazovanje za četiri županije u BiH u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku.
 
Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović ocijenio je kako se suradnjom Medicinskoga fakulteta s bavarskim konzorcijem REGIOMED KLINIKEN splitsko Sveučilište široko otvara internacionalizaciji svoga programa, što je i jedan od sveučilišnih strateških ciljeva, a uvjeren je kako će ta suradnja generirati i bolje zdravstvo na području južne Hrvatske, kao i Hrvatske u cjelini.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Svjetska banka organizirali su radionicu pod nazivom Strateško ulaganje u visoko obrazovanje: usklađivanje javnog financiranja i ciljeva politike, u svrhu razmjene znanja i iskustava o mogućnostima usklađivanja ciljeva politike u području visokog obrazovanja i strategija financiranja.
 
Hrvatska školska zaklada, najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje nadarenih studenata u domovini, raspisala je natječaj za izbor novih stipendista koje će sufinancirati tijekom njihova petogodišnjeg sveučilišnog obrazovanja.
 
Ugovor o dodjeli 141,5 milijuna bespovratnih sredstava iz europskih fonodva za izgradnju studentskog doma u Varaždinu potpisan je u ponedjeljak u varaždinskom Studentskom centru.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar primio je u četvrtak, 14. travnja 2016. godine u nastupni posjet njemačkog veleposlanika Thomasa E. Schultzea.
 
Hrvatski studenti su najmanje zadovoljni ukupnim uvjetima studiranja među kolegama iz trideset europskih zemalja, pa je potrebno poduzeti mjere koje će omogućiti svima iste prilike studiranja neovisno o socio-ekonomskom statusu i drugim posebnostima, rečeno je u četvrtak u Zagrebu na predstavljanju istraživanja Eurostudent V.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar primio je osvajače medalja i sudionike Svjetskoga školskog futsal prvenstva koje se od 3. do 10. travnja 2016. godine održalo u Poreču.
 

Akademik Vretenar predstavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) rad Zaklade istaknuvši kako trenutačno HRZZ financira i prati gotovo 450 projekata u vrijednosti od oko 320 milijuna kuna, da je financiranje prvih 180 doktoranada ušlo u svoju drugu godinu, a u tijeku je i zapošljavanje novih 158 doktoranada.

 
Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je održano Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 178.629.017,85 kn za projekt „Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci - 1. faza (TRIS)“, prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijava „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaj“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u Plivi je bio prisutan na predstavljanju projekta Razvoj nove metodologije za kontrolu procesa priprave lijekova - Met4Pharm. Riječ je o projektu uvođenja inovativnih metoda u proces proizvodnje lijekova.
 
Povodom nemilog događaja na derbiju 17. kola Prve HMNL između malonogometnoga kluba Futsal Dinamo i Nacionala, izražavamo najoštriju osudu za neprimjereno ponašanje.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sastao se 7. ožujka 2016. godine u Ministarstvu s glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Davorom Majetićem i predstavnicima poslodavaca, članovima HUP-a.
 
Danas je u Vladi RH održan sastanak prvoga potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara i Borisa Jokića, voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sudjelovao je 24. veljače u Bruxellesu na sastanku ministara Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) na kojem su sudjelovali i povjerenici Europske komisije Tibor Navracsics za obrazovanje, kulturu, mlade i sport te  Marianne Thyssen za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i radnu mobilnost.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u utorak 26. siječnja 2016. godine, obavljena je primopredaja dužnosti između novog ministra prof. dr. sc. Predraga Šustara i bivšeg ministra prof. dr. sc. Vedrana Mornara.
 

Poštovani korisnici,

obavještavamo vas da je iznimno velika posjećenost naših stranica vezano uz Natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u RH za 2016. godinu dovela do tehničkih teškoća koje su izazvale otežano ili onemogućeno učitavanje službenih stranica Ministarstva u protekla dvadeset četiri sata.

Teškoće su sada uklonjene, no ukoliko zbog velikog interesa korsinika ponovo dođe do privremeno otežanog pristupa našim stranicama molimo vas za strpljenje i razumijevanje.