English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
Novosti
Natječaji
Odbor za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović", na sjednici održanoj 17. rujna 2015. godine, odlučio je o dodjeli godišnjih i nagrada za životno djelo za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti za 2014. godinu.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dovršilo je fazu evaluacije projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga HR.3.1.20 Promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini te donijelo Odluku o financiranju 18 projekata u ukupnom iznosu od 25.696.515,81 HRK bespovratnih sredstava, čime su osigurana sredstva za početak sustavnog rada na gimnazijskoj kurikularnoj reformi koju je prvenstveno potrebno usmjeriti razvoju temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje.
 
Dana 22. rujna 2015. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečanost u povodu potpisanih ugovora na temelju ograničenog poziva na dostavu prijedloga "Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020. - Drugi poziv".
 
Europska komisija pokreće treće izdanje nagrade za žene inovatorice kako bi odala počast trima uspješnim ženama koje su razvile značajne inovacije i plasirale ih na tržište. Natječaj će biti otvoren do 20. listopada 2015. godine u 12.00 sati.
 
U utorak, 29. rujna 2015. godine, u Hotelu International u Zagrebu održana je radionica namijenjena članovima dosad osnovanih sektorskih vijeća.
 
Razgovor s Komisijom - intervju kandidata prijavljenih na Javni natječaj za prijam u državnu službu u MZOS održati će se u utorak, 13. listopada 2015. godine, u 9:00 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Zagreb, Donje Svetice 38.
 
Popis nagrađenih Državnom nagradom za znanost za 2014. godinu.
 

Poštovane odgojiteljice i odgojitelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji, stručne suradnice i suradnici, profesorice i profesori! Obilježavanje vašeg dana, Svjetskoga dana učitelja, prilika je da vam još jednom zahvalim na predanosti s kojom radite, trudu, energiji i strpljenju.

 
Prema podacima zaprimljenim 2. listopada do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 212 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 24,12% radnika.
 
Prema podacima zaprimljenim 2. listopada do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 310 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 24,81% radnika.
 
Prema podacima zaprimljenim 1. listopada do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 319 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 26,09% radnika.
 
Prema podacima zaprimljenim 1. listopada do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 319 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 24,68% radnika.
 
Obavještavamo udruge koje su prijavile svoje projekte na Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./2016. da je na temelju provedenog Natječaja ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Vedran Mornar, donio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./2016.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o financiranju projekata iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) je u konzorciju s Institutom za obrazovanje iz Poljske i škotskom Agencijom za kvalifikacije odabrano kao provoditelj twinning projekta u Makedoniji: "Daljnje unapređenje sustava za razvoj i provedbu Nacionalnoga kvalifikacijskog okvira (NKO)", u iznosu od 2.250.000 eura i trajanjem od 18 mjeseci. To je ujedno prvi twinning projekt koji će MZOS provoditi od hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.
 
Prema podacima zaprimljenim 30. rujna do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke u 380 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 28,65% radnika.
 
Veleposlanstvo Republike Slovačke u Zagrebu, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuje novi poziv za podnošenje molbe za stipendiju za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2015./2016.
 
Prema podacima zaprimljenim 30. rujna do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 547 osnovnih škola u RH u štrajk je uključeno 29,04% radnika. U 320 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 31,14% radnika.
 
Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola, pripadnicima romske nacionalne manjine, za prijavu za stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za šk. god. 2015./2016.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 11. rujna 2015. u 13.00 sati održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala (NVRLJP-a).
 
Prema podacima zaprimljenim 29. rujna do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 604 osnovne škole u RH u štrajk je uključeno 35,46% radnika. U 318 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 34,35% radnika.
 
Prema privremenim podacima zaprimljenim 29. rujna do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 531 osnovnoj školi u RH u štrajk je uključeno 35,26% radnika.
 
Predsjednika i članove Sektorskog vijeća XI. Promet i logistika imenovao je 17. rujna 2015. godine ministar nadležan za znanost, obrazovanje i sport na prijedlog Povjerenstva za odabir članova sektorskih vijeća (Odluka o imenovanju Povjerenstva za odabir članova sektorskih vijeća, KLASA: 602-04/14-08/00092, URBROJ: 533-20-14-0008, od 12. rujna 2014.).
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je 22. rujna 2015. godine četvrti sastanak Radne skupine za izradu propisa o združenim studijima I prekograničnoj suradnji u visokom obrazovanju. Sastanak je održan u sklopu projekta Otklanjanje prepreka u prekograničnoj suradnji (Removing obstacles for cross-border cooperation - ROCCO).
 
Prema podacima zaprimljenim do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 658 osnovnih škola u RH u štrajk je uključeno 54,34% radnika.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavljuje Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2015./2016. školsku godinu za udruge koje su se prijavile na javni poziv raspisan od 4. rujna 2015. godine do 18. rujna 2015. godine. Povjerenstvo za provjeru propisanih uvjeta Javnog poziva predložilo je 37 udruga za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluga 258 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.
 
"Poštovane kolegice i kolege,
od samog preuzimanja dužnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta, zauzimam se za promjene koje će unaprijediti sustav odgoja i obrazovanja te znanosti. Iznimno cijenim vaš rad i napore te sam svjestan odgovornosti i obveza s kojima se svakodnevno susrećete jer sam se i sam, kao sveučilišni profesor, s njima susretao. I prije preuzimanja ove dužnosti težio sam promjenama koje će pridonijeti kvalitetnijim i boljim uvjetima za rad u školama i na sveučilištima, kao i onima koje će našim učenicima i studentima omogućiti stjecanje znanja i vještina potrebnih za život i rad u 21. stoljeću. Stoga, zajedno sa svojim suradnicima predano radim na uvođenju promjena koje će, kako vjerujem, osigurati bolje uvjete za rad svima u sustavu i koje će našim učenicima i studentima osigurati bolju budućnost."
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u povodu štrajka najavljenog za 25. rujna 2015. godine, uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u kojemu se obavještavaju ravnateljice i ravnatelji da u slučaju održavanja štrajka posebnu pozornost obrate na obveze koje proizlaze iz propisa.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar uputio je čestitku hrvatskome juniorskom kajakašu Antunu Novakoviću koji je osvojio zlatnu medalju na Europskome juniorskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama u disciplini kajaka jednosjeda (K-1) na 1.000 metara i srebrnu medalju u disciplini (K-1) na 500 metara.
 
Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) raspisao je poziv za prijavu za sufinanciranje projekata u 2016. godini.
 
Danas je u Vili Dalmacija, u Splitu, održana Ministarska konferencija povodom potpisivanja Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana (WISE). Konferenciji su, uz predstavnike Republike Hrvatske, prisustvovala izaslanstva zemalja potpisnica Ugovora: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar čestitao je mladome hrvatskom parataekwondo reprezentativcu Ivanu Mikuliću na zlatnom odličju osvojenom na 6. svjetskom parataekwondo prvenstvu za osobe s invaliditetom, održanom 17. rujna 2015. godine u turskome gradu Samsunu.
 

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je 11. rujna 2015. godine inicijalna radionica o programskim ugovorima. Radionica je održana u sklopu projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta", ukupne vrijednosti 2.295.000,00 kuna, od čega je 1.950.750,00 kuna bespovratnih sredstava. Nazočni su bili predstavnici svih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, ponajprije rektori i prorektori uključeni u pregovore o programskom financiranju, predstavnici Svjetske banke, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva financija.

 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju rujan - prosinac 2015. godine nastavlja s programom financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola.
 
United World Colleges (UWC) je sustav od 15 međunarodnih škola s misijom da obrazovanje učine "snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost".
 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nositelj je projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta". Projektne aktivnosti započele su 20. svibnja 2015. godine, a provodit će se u suradnji sa stručnjacima Svjetske banke sljedećih 12 mjeseci. Projekt se financira iz sredstava Europskoga socijalnog fonda te iz sredstava Državnoga proračuna Republike Hrvatske.

 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu ocjenjivanja prijava pristiglih na ograničeni Poziv na dostavu prijava "Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014. – 2020. – Treći poziv", koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Vanjski procjenitelji ocjenjivat će znanstvenu izvrsnost projekta tj. buduće planirane istraživačke infrastrukture koja se gradi i njegovu relevantnost u odnosu na strateške ciljeve, dizajn predloženog projekta, kapacitete prijavljenih ustanova te zrelost samog projekta s aspekta projektne dokumentacije koju je prijavitelj samostalno izradio prije prijave na ograničeni Poziv.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar poželio je učenicima, roditeljima i svima koji rade u odgojno-obrazovnom sustavu uspjeh u radu i ostvarenje zamisli i projekata, naglasivši da je poboljšanje našeg odgojno-obrazovnog sustava trajna i zajednička obveza.
 
Objavljen Pravilnik o izmjenama kriterijima za izricanje pedagoških mjera.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017.
 
Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) nudi u akademskoj godini 2016./2017. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima.
 
Prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, supotpisao je u srijedu, 19. kolovoza 2015. godine, u ime Ministarstva Ugovor o izvođenju radova čime započinje dio Projekta koji se odnosi na izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na obnovi studentskih naselja u vrijednosti od 284.411.086,33 kune.
 
Natjecanje "Juvenes Translatores" koje organizira Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije kako bi kod mladih Europljana pobudila zanimanje za višejezičnost s namjerom povezivanja europskih i građanskih, obrazovnih i gospodarskih težnji.
 
Objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole.
 

Vlada Republike Hrvatske je na 238. sjednici 23. srpnja 2015. godine donijela Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018..

 

Nakon provedene javne rasprave, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Vedran Mornar, donio je Pravilnik o zajedničkome upisniku školskih ustanova u elektroničkome obliku - e-Matici.

 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je uputu kojom se proračunska sredstva za usavršavanje znanstvenih novaka preusmjeravaju sveučilištima u obliku razvojnih koeficijenata. Uputa sadrži i naputak kojim se tumači postupak traženja suglasnosti za raspisivanje natječaja i zapošljavanja na radnim mjestima asistenata, poslijedoktoranada i docenata u sustavu razvojnih koeficijenata.
 
Financijska sredstva za sufinanciranje poticanja sportsko-rekreativnih aktivnosti u 2015. godini u iznosu od 1.400.000,00 kuna raspoređuju se na pravne osobe u iznosima kako slijedi u Odluci.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju  u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje, Investicijskog prioriteta 10.3. Povećanje jednakog pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine u formalnim, neformalnim i informalnim okruženjima, unapređivanje znanja, vještina i kompetencija radne snage te promicanje fleksibilnih načina učenja  profesionalnim usmjeravanjem i vrednovanjem stečenih kompetencija, Specifičnog cilja 10.3.1. Omogućavanje boljeg pristupa obrazovanju učenicima u nepovoljnom položaju u predtercijarnom obrazovanju.
 
Frankofonske igre, ili na francuskom Jeux de la Francophonie, manifestacija su koja predstavlja kombinaciju umjetnosti i sporta.
 
Rang-liste na temelju razmotrenih prigovora, ukupna i konačna lista dobitnika za svaku kategoriju državne stipendije na temelju rezultata Natječaja za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2015. godinu.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvješćuje javnost da je u Narodnim novinama br.: 26/2015 objavljena Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2015./2016.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu prikupljanja životopisa zainteresiranih stručnjaka za gradnju koji će biti angažirani u sklopu projekta financiranog od Europskoga fonda za regionalni razvoj (dalje EFRR) u razdoblju trajanja projekta.
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu, 3. prosinca, predstavljeno je 19 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uz pomoć kojih će visoka učilišta i javne znanstvene organizacije s partnerima iz poslovnoga sektora dobiti više od 97 milijuna kuna za provedbu projekata industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu prikupljanja životopisa zainteresiranih stručnjaka za državne potpore koji će biti angažirani u sklopu projekta financiranog od Europskoga fonda za regionalni razvoj (dalje EFRR) u vrijeme trajanja projekta.
 
Savjetovanje se, kao oblik inicijative, uklapa u širi koncept sudjelovanja zainteresirane javnosti u oblikovanju javnih politika. Javne vlasti savjetovanjem traže mišljenje od zainteresirane javnosti o određenoj temi vezanoj uz razvoj javnih politika, programa i propisa.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu ocjenjivanja prijava pristiglih na ograničeni Poziv na dostavu prijava "Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za EFRR 2014. – 2020. – Treći poziv", koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Vanjski procjenitelji ocjenjivat će znanstvenu izvrsnost projekta tj. buduće planirane istraživačke infrastrukture koja se gradi i njegovu relevantnost u odnosu na strateške ciljeve, dizajn predloženog projekta, kapacitete prijavljenih ustanova te zrelost samog projekta s aspekta projektne dokumentacije koju je prijavitelj samostalno izradio prije prijave na ograničeni Poziv.
 
Frankofonske igre, ili na francuskom Jeux de la Francophonie, manifestacija su koja predstavlja kombinaciju umjetnosti i sporta.
 
Natjecanje "Juvenes Translatores" koje organizira Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije kako bi kod mladih Europljana pobudila zanimanje za višejezičnost s namjerom povezivanja europskih i građanskih, obrazovnih i gospodarskih težnji.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017.
 
United World Colleges (UWC) je sustav od 15 međunarodnih škola s misijom da obrazovanje učine "snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost".
 
Veleposlanstvo Republike Slovačke u Zagrebu, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuje novi poziv za podnošenje molbe za stipendiju za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2015./2016.
 
Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) nudi u akademskoj godini 2016./2017. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima.
 
Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) raspisao je poziv za prijavu za sufinanciranje projekata u 2016. godini.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu prikupljanja životopisa zainteresiranih stručnjaka za gradnju koji će biti angažirani u sklopu projekta financiranog od Europskoga fonda za regionalni razvoj (dalje EFRR) u razdoblju trajanja projekta.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje ovaj poziv u svrhu prikupljanja životopisa zainteresiranih stručnjaka za državne potpore koji će biti angažirani u sklopu projekta financiranog od Europskoga fonda za regionalni razvoj (dalje EFRR) u vrijeme trajanja projekta.
 
Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola, pripadnicima romske nacionalne manjine, za prijavu za stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za šk. god. 2015./2016.
 
Video sadržaj