English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 2. veljače 2017. održana je 19. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala (NVRLJP-a).
 


Znanost


Program „Znanstvena suradnja" potiče znanstvena istraživanja kroz financiranje suradničkih projekata male i srednje veličine.
 


Obrazovanje


Objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za stručnjake koji će sudjelovati kao potpora radu sektorskih vijeća.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sklopilo je drugi Godišnji ugovor za najam korištenja Microsoftovih programskih proizvoda za javna visoka učilišta i javne znanstvene institute u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu prema Okvirnome sporazumu potpisanom 2014. godine za razdoblje 2014. - 2016. godine.
 


Međunarodna suradnja


Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) raspisao je natječaj za stipendije Slobodne Države Bavarske za ljetne tečajeve njemačkoga jezika u Bavarskoj 2017. godine.
 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i zaklada „British Scholarship Trust“ pozivaju zainteresirane znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstveno-istraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima.

 
Europska zajednica za atomsku energiju (European Atomic Energy Community - Euratom) potpisala je 1957. godine sporazum o Euratomu, u sklopu kojeg se i danas provode istraživanja u području energije.
 
Dana 22. prosinca 2016. potpisan je protokol o odabiru hrvatsko-njemačkih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu Programa zajedničkog poticanja razmjene sudionika u projektima između MZO-a i DAAD-a.
 
Zajednički istraživački centar (Joint Research Centre - JRC) predstavlja znanstveno-stručnu komponentu Europske komisije, čija uloga je osigurati znanstveno-stručnu potporu politikama Europske unije.
 


Informacijska infrastruktura


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukazuje na važnost pojačane skrbi i odgovornost za stanje informacija, tj. podataka o elektroničkim identitetima u LDAP imeniku ustanove u okviru sustava AAI. Naime, taj LDAP imenik čini sastavnicu Autentikacijske i autorizacijska infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj (dalje u tekstu: AAI@EduHr).
 
Ključna karakteristika svake privatne mreže jest njezin spoj prema globalnoj mreži - Internetu. CARNet mreža je tu vezu ostvarila kroz pan-europsku istraživačku mrežu GEANT, trenutačnom brzinom veze od 10 Gbit/s. Mreža GEANT rezultat je inicijative Europske zajednice i udruge europskih akademskih mreža za uspostavom tehnološki najnaprednije računalne mreže koja povezuje sve europske akademske i istraživačke nacionalne mreže, te ostvaruje vezu i prema tzv. komercijalnom Internetu.
 
Na Hrvatskome znanstvenom portalu dostupne su objedinjene  informacije o hrvatskim znanstvenicima, njihovim radovima i znanstvenim projektima te informacije o hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima koji nude otvoren pristup radovima.
 
Prestanak rada Centra za online baze podataka - "Prema Sporazumu o suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 23. travnja 2015. uspostavljen je Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, koji od dana stupanja na snagu navedenog sporazuma o suradnji preuzima sve poslove Centra za online baze podataka, koji s tim danom prestaje s radom“