English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
Novosti
Natječaji

Poštovana gospođo akademkinjo prof. dr. sc. Milena Žic Fuchs,

S velikom radošću i ponosom primio sam vijest da ste nedavno izabrani u stratešku skupinu Europske komisije koja ima zadaću osmisliti viziju budućih istraživanja i inovacija u Europskoj uniji i izraditi preporuke za povećavanje utjecaja na ulaganja Unije u ovome području. Tim povodom upućujem Vam najiskrenije čestitke u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i u svoje osobno ime.

 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić bio je prisutan na svečanoj sjednici Senata u povodu Dana Sveučilišta u Mostaru.
 
Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2016. godine bio je otvoren osmi ciklus natječaja u sklopu Programa Hubert Curien „Cogito“, ugovorenog u Zagrebu 10. listopada 2002. godine između Ministarstva znanosti i tehnologije s hrvatske strane i Ministarstva vanjskih poslova s francuske strane. Na natječaj je pristiglo 49 projektnih prijedloga.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se 8. prosinca 2016. godine Okrugli stol s temom „Promocija strukovnog obrazovanja: izazovi i mogućosti“, u sklopu prvoga Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavljuje prvi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji će se na razini Europske unije održati od 5. do 9. prosinca 2016. godine te vas pozivamo da se uključite.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto.
 
Iz tiska su upravo izašle dvije knjige ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pave Barišića.
 
Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić, primio je u nastupni posjet veleposlanika Rumunjske, Constantina-Mihaila Grigorija.
 
Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić, primio je danas u nastupni posjet austrijskoga veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa.
 
U nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavi Barišiću, primljena je veleposlanica Australije Susan Cox.
 
Vezano uz otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“, obavještavamo vas da je objavljen drugi set odgovora na često postavljana pitanja.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je na radni sastanak izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Matijom Posavcem.
 
Nakon jednogodišnje odgode financiranja znanstvenih centara izvrsnosti – centara koji okupljaju oko 700 hrvatskih znanstvenika i koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku znanstvenim istraživanjima - napokon je, 28. studenoga ove godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaj za dostavu projektnih prijedloga „Vrhunska istraživanja znanstvenih centara“ koji će se financirati sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena je brošura „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura donosi praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na Internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, načina ponašanja i uporabe društvenih mreža.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić u utorak, 29. studenoga 2016. godine, boravi u službenome radnom posjetu Sveučilištu u Splitu.
 
Istraživanje TIMSS 2015. drugi je ciklus Međunarodnog istraživanja trendova u znanju matematike i prirodoslovlja (Trends in International Mathematics and Science Study – TIMSS) koji je proveden u Hrvatskoj.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak predstavnika Ministarstva, Sanacijskog vijeća i uprave zagrebačkoga Studentskog centra te predstavnika sindikata. Tema sastanka bio je aktualni štrajk zaposlenika zagrebačkoga Studentskog centra i problematika potpisivanja usuglašenoga Kolektivnog ugovora.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 25. studenoga 2016. godine svečanost u povodu potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt „Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori“ iz Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.'
 
25. studenoga 2016.

Državne potpore za ZCI

Ministar znanosti i obrazovanja donio je 25. studenoga 2016. godine Program potpora (dalje: Program) na temelju kojeg će poduzetnici koji sudjeluju u znanstvenim centrima izvrsnosti, prema odlukama o osnivanju, moći ostvariti pravo na potporu za istraživanje i razvoj (članak 25. Uredbe o općem skupnom izuzeću).
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje Odluku o kriterijima i načinu ostvarivanja prava na stipendiju za redovite učenike polaznike srednjih škola pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016./2017.
 
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak predstavnika Ministarstva, sanacijskog upravitelja i predstavnika sanacijskog vijeća Studentskoga centra u Zagrebu sa štrajkaškim odborom Studentskoga centra.
 
Dana 22. studenoga 2016. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu na upit o provedbi upravnoga nadzora nad odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu o poništenju izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te provođenju novih izbora.
 
Nastavno na objavljeni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ obavještavamo Vas da je došlo do izmjena u natječajnoj dokumentaciji.
 
U ponedjeljak 21. studenoga 2016. u Bruxellesu je održan sastanak Vijeća Europske unije za obrazovanje. Prvi službeni posjet ministar Barišić započeo je razgovorom s veleposlanikom Marijem Nobilom. Zatim je održao sastanak s gospodinom Goranom Štefanićem, zamjenikom stalnoga predstavnika, i diplomatkinjama koje u institucijama Unije prate područja obrazovanja, osposobljavanja, znanosti i istraživanja u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić bio je prisutan na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2016. „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“.
 
Prije održavanja sjednice Vlade u Vukovaru, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić prisustvovali su potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju studentskog doma u Vukovaru. Ukupna vrijednost ovog projekta usmjerenog na proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente iznosi 22.911.080,83 kuna.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s konačnim prijedlogom. Savjetovanje se provodi u trajanju od 15 dana.
 
Obavještavamo udruge koje su prijavile svoje projekte na Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017. da je na temelju provedenog Natječaja ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić, donio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava sredstva za povećane troškove prilagođenoga prijevoza za učenike s teškoćama u razvoju te su škole dužne početkom svake školske godine zatražiti suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za sufinanciranje povećanih troškova za učenike kojima je potreban prilagođeni prijevoz.
 

Objavljen upitnik za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u sklopu srednjoročne evaluacije Obzora 2020., financijske sheme Europske unije za poticanje razvoja istraživanja i inovacija u razdoblju od 2014. do 2020.

 
Nastavno na objavljeni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ obavještavamo Vas da je došlo do izmjena u natječajnoj dokumentaciji.
 
Dana 14. listopada 2016. Hrvatski sabor donio je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (NN, br. 93/2016) kojim se ustrojava Središnji državni ured za šport. Do početka rada Središnjega državnog ureda za šport sadržaji vezani uz djelatnost športa bit će dostupni na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
U povodu neutemeljenog problematiziranja trajanja zadnjega tjedna zimskoga odmora učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2016./2017. od strane dijela javnosti i medija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta radi potpune i točne informacije očituje se kako slijedi.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju rujan - prosinac 2016. godine nastavlja s programom financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvješćuje javnost da je u Narodnim novinama br.: 31/2016 objavljena Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017.
 
Izmjena Upute o načinu popunjavanja i predaji obrasca Izvještaj o obvezama.
 
Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) raspisao je poziv za prijavu za sufinanciranje projekata u 2017. godini.
 

Provedbom operacije „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ osigurat će se stvaranje i razvoj ustanova i ljudskih resursa koji potiču i omogućavaju cjelovit intelektualni te socio-emocionalni razvoj darovitih, poboljšat će se razvoj potencijala darovitih učenika kroz omogućavanje (rane) identifikacije darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima, i to uvođenjem diversificiranih i fleksibilnih metoda i oblika rada koji se daju prilagoditi darovitim učenicima.

 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine na prijavu za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2016./2017. školsku godinu. Rok za podnošenje prijava je 22. prosinca 2016. godine.
 
Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za stručnjake koji će sudjelovati kao potpora radu sektorskih vijeća.
 
380.000.000,00 HRK za znanstvene centre izvrsnosti
 
Natječaj provodi Tadeusz Makowski srednja umjetnička škola u Łódźu u Poljskoj s ciljem promicanja otvorenog društva u kojem je moguć suživot predstavnika svih zajednica, različitih nacija, kultura, tradicija, religija, jezika te se pozivaju sve umjetničke škole u Republici Poljskoj i inozemstvu da na originalan i kreativan način sudjeluju u međukulturnom istraživanju u umjetnosti pod nazivom „Terrorism-not“.
 
Nagradu „Barbara Petchenik" pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association - ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine objavilo Javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Na temelju toga sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj imaju priliku do 14. travnja 2017. godine nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.
 
Video sadržaj
  • Dan Sveučilišta.JPG
    Dan Sveučilišta u Zagrebu, 3.11.2016.
Prikaži sve >