English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Visoko obrazovanje

Djelatnost visokog obrazovanja obavljaju visoka učilišta. Visoka učilišta su sveučilište te fakultet i umjetnička akademija u njegovu sastavu, veleučilište i visoka škola.

Sveučilište, fakultet i umjetnička akademija osnivaju se radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene, stručne i umjetničke djelatnosti te druge djelatnosti u skladu sa zakonom i svojim statutom. U sklopu djelatnosti visokog obrazovanja ova visoka učilišta organiziraju i izvode sveučilišne studije, a u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju mogu organizirati i izvoditi i stručne studije.

Sveučilišni studiji osposobljavaju studente za obavljanje poslova u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnom svijetu, javnom sektoru i društvu općenito. Sveučilišni studiji obuhvaćaju tri razine: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij.

Veleučilište i visoka škola osnivaju se radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja organizacijom i izvođenjem stručnih studija te mogu obavljati stručnu, znanstvenu i umjetničku djelatnost u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i svojim statutom.

Stručni studiji pružaju studentima primjerenu razinu znanja i vještina koje omogućavaju obavljanje stručnih zanimanja te ih osposobljavaju za neposredno uključivanje u radni proces. Stručno obrazovanje obuhvaća: kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij.


Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje u sklopu kojega će se revidirati „Preporuka za ključne kompetencije za cjeloživotno učenje" iz 2006. godine. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje koje će trajati do 19. svibnja 2017.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja visoki je pokrovitelj Akademske donatorske večeri, središnje svečanosti obilježavanja 10. obljetnice osnutka i rada Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Događaj ima donatorski karakter i u cijelosti je posvećen promicanju obrazovanja mladih generacija građana uz potporu stipendijskih programima Zaklade.
 
Dana 14. ožujka 2017. godine u Stuttgartu je održan prvi sastanak Upravnog odbora i uvodna konferencija projekta EDU-LAB - New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education. Ministarstvo znanosti i obrazovanja član je konzorcija projekta kao pridruženi partner.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava javnost kako su objavljeni rezultati javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za akademsku godinu 2016./2017.
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočio je svečanosti obilježavanja 10. godišnjice osnutka Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.
 
Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu raspisala je Natječaj za dodjelu najmanje 400 studentskih stipendija za akademsku godinu 2016./2017. Stipendije se dodjeljuju u 6 kategorija, u skladu s Pravilnikom o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija od 21. studenoga 2016. godine.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obavještava javnost kako su objavljeni rezultati javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za akademsku godinu 2015./2016..
 
Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu raspisala je Natječaj za dodjelu 432 studentskih stipendija za akademsku godinu 2015./2016. Stipendije se dodjeljuju u 6 kategorija, u skladu s Pravilnikom o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija od 10. lipnja 2016. godine.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavljuje Mjere za osiguranje nastavka i dovršetka studija studentima Visoke poslovne škole s pravom javnosti, Višnjan, Istarska 23.
 
Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta organizira predavanja o transparentnosti u osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju u utorak, 3. svibnja 2016. godine, s početkom u 9.30 sati.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je na temelju Zaključka Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju informatizacije javnog sektora o prihvaćanju izvještaja o statusu projekta e-Građani uspostavilo uslugu izdavanja e-Zapisa o statusu studenta u sustavu e-Građani. Usluga omogućava studentu primitak potvrde o statusu studentskih prava koji se preuzima iz središnjih evidencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - sustava ISAK (Informacijski sustav akademskih kartica) i ISSP (Informacijski sustav studentskih prava).
 

Vlada Republike Hrvatske je na 238. sjednici 23. srpnja 2015. godine donijela Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018..