English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Strukovne škole

Strukovne škole su tehničke, industrijske i obrtničke. Trajanje obrazovanja u strukovnim školama ovisi o vrsti nastavnog plana i programa, a programi se dijele na:

  1. programi četverogodišnjeg trajanja obrazovanja (tehnički programi)
  2. programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja (obrtnički programi - JMO i industrijski programi)
  3. posebni ili programi obrazovanja za stjecanje srednje ili niže stručne spreme za učenike s teškoćama u razvoju
  4. programi do dvogodišnjeg trajanja obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme

Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja u strukovnim školama završava izradom i obranom završnog rada.

Učenici u strukovnim programima obrazovanja koji traju najmanje četiri godine mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini.

Strukovni programi obrazovanja koji traju najmanje tri godine pripremaju učenike za rad u industriji, gospodarstvu i u obrtništvu, a učenici stječu svoje zanimanje na određenoj obrazovnoj razini.
 
Novosti

Doneseni su Strategija razvoja strukovnog obrazovanja i Zakon o strukovnom obrazovanju s ciljem prilagodljivosti strukovnog obrazovanja potrebama polaznika i tržišta rada kroz moderniziranje sadržaja, metoda strukovnog obrazovanja i osiguranja mogućnosti nastavka obrazovanja.


Upute za provedbu članka 13.a. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti učenika i studenata za vrijeme praktične nastave, stručne prakse i stručnih putovanja
 
Cilj donošenja Pravilnika je uređivanje organizacije i izvedbe nastave u strukovnim školama