English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Međunarodna suradnja osnovnih i srednjih škola

Republika Hrvatska je od 2009. godine djelomično sudjelovala u aktivnostima Programa za cjeloživotno učenje - programu Europske unije koji potiče razmjenu i suradnju između obrazovnih ustanova, individualnu mobilnost učenika/studenata te obrazovnih stručnjaka, kao i usavršavanje u strukovnim područjima, što je istovremeno i priprema sudionika za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

Punopravnim ulaskom Republike Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje od 2011. godine, hrvatskim predškolskim ustanovama, školama i visokim učilištima omogućeno je sudjelovanje u svim aktivnostima različitih potprograma ovog najvećeg europskog programa u području obrazovanja u kojemu sudjeluje 27 država članica Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska.

U Hrvatskoj Program provodi Agencija za mobilnost i projekte Europske Unije koja s ciljem upoznavanja mogućih budućih korisnika o mogućnostima sudjelovanja u potprogramima ovog važnog europskog programa organizira i održava radionice i Info dane u različitim hrvatskim gradovima.

Potprogrami namijenjeni osnovnim i srednjim školama su Comenius, namijenjen predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem obrazovanju i Leonardo Da Vinci, namijenjen isključivo strukovnim školama.

Uvjeti i rokovi podnošenja prijave za sudjelovanje u potprogramima, kao i upute za prijavu nalaze se na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Program potpore međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provodilo od 2004. godine bio je pokrenut s ciljem pripreme obrazovne zajednice za sudjelovanje u budućim europskim programima. Punopravnim sudjelovanjem Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje prestaje potreba potpore putem Programa potpore međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola budući da su putem Programa za cjeloživotno učenje u tu svrhu osigurana znatno veća sredstva.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će, sukladno proračunskim mogućnostima, periodično raspisivati natječaj za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola isključivo za suradnju sa školama iz zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

Osnovne i srednje škole koje već imaju razvijenu ili planiraju uspostaviti međunarodnu suradnju sa školama srednjoistočne Europe mogu se također prijaviti na natječaj Akademije srednjoeuropskih škola (ACES) koji jednom godišnje raspisuje Interkulturelles Zentrum iz Beča u suradnji s udrugom Včelí dom iz Bratislave pod pokroviteljstvom Zaklade Erste.


Umjetnički centar za djecu i mlade iz Finske organizira 16. međunarodnu umjetničku izložbu koja je dio programa obilježavanja stote obljetnice nezavisnosti Finske.
 

Pozivamo hrvatske škole da se uključe u međunarodnu suradnju u sklopu ACES mreže! ACES je među najvećim mrežama škola srednje i jugoistočne Europe. Natječaj učenicima i nastavnicima pruža mogućnosti za razmjenu iskustava, suradnju, upoznavanje inovativnih nastavnih metoda, kao i za stjecanje novih prijatelja i kontakata sa školama iz drugih zemalja. Tema ovogodišnjega natječaja je - Svaka osoba je važna. Zajednički za društvenu uključenost. U projektu sudjeluju škole zemalja članica, a pravo sudjelovanja imaju učenici od 13 do 17 godina.

 
Ruska zemljopisna udruga raspisala je nagradni natječaj za prestižnu međunarodnu nagradu.
 
Prefektura Kanagawa iz Japana organizira dječju dvogodišnju izložbu od 1979. godine, UN-ove Međunarodne godine djeteta.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje Natječaj za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU Programima za obrazovanje i osposobljavanje i za suradnju sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2016./2017.
 
Dječja umjetnička akademija i muzej organiziraju Sedmi dječji umjetnički bijenale koji će se održati u mjestu Xanthi u Grčkoj.
 
Ciparsko matematičko udruženje i Thales fondacija, u suradnji sa projektnom grupom Le-MATH, Grčim matematičkim udruženjem i Matematičkim udruženjem jugoistočne Europe organiziraju EUROMATH - učeničku matematičku konferenciju 2016 koja će se održati od 30. ožujka do 3.travnja 2016. godine u Solunu u Grčkoj.
 
"Mali bitolski Montmartre" je međunarodna dječja izložba natjecateljskog karaktera koja se ove godine jubilarni 35. put održava od 23. do 30. svibnja 2016. u Bitoli, Makedonija. Ova likovna manifestacija predviđa sudjelovanje djece i mladih od 4 do 20 godina na natječaju za međunarodnu izložbu "Bitola 2016", ali sudionici likovne kolonije koja će se održati u svibnju ne smiju biti mlađi od 12 godina. Tokom sedmodnevnog boravka 150 sudionika izrađivat će djela na temu olimpijskih igara "RIO 2016" i stare makedonske arhitekture na ulicama Bitole, Ohrida i Kruševa.
 
United World Colleges (UWC) je sustav od 15 međunarodnih škola s misijom da obrazovanje učine "snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost".
 
Na temelju raspisanog Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje i za suradnju sa školama i drugim ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2015./2016. i Odluke o financijskoj potpori međunarodne suradnje škola u školskoj godini 2015./2016. (KLASA: 023-03/15-06/00015, URBROJ: 533-26-15-0002) od 15. srpnja 2015. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelit će u 2015. godini financijsku potporu za projekte međunarodne suradnje škola u ukupnome iznosu od 196.925,00 kuna.
 
ACES je među najvećim mrežama škola srednje i jugoistočne Europe.
 
Glazbeno natjecanje malih glazbenih skupina održati će se od 26. do 28. rujna 2014. godine, a pravo prijave imaju male skupine glazbenika (trio-nonet) uzrasta od 10 do 19 godina. Ukupan fond nagrada je 18.000 EUR-a.