English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Sjedinjene Američke Države

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.    Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji, potpisan u Zagrebu, 27. rujna 2004. godine

2.    Pismo namjere o Fulbrightovom programu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, potpisano u Zagrebu, 27. listopada 1992. godine


STIPENDIJE

Bilateralne stipendije - Fulbrightov program

Fulbrightov program provodi se u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Stipendije se dodjeljuju u preddoktorskoj i postdoktorskoj kategoriji za studijske boravke u SAD-u te u kategoriji "Hubert H. Humphrey" za stručno-znanstveni boravak u SAD-u. Natječaj se objavljuje svake godine krajem veljače i otvoren je do kraja travnja.

Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim državljanima dostupan je Program Fulbright-Schuman za stipendiranje državljana Europske unije. Program Fulbright-Schuman administrira Povjerenstvo za obrazovnu razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Belgije, a zajednički financiraju Vlada SAD-a i Uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije. Informacije se nalaze na sljedećoj adresi.


ZNANSTVENA SURADNJA

Suradnja na bilateralnim znanstvenoistraživačkim projektima uspostavlja se tako što američki znanstvenik preko svoje ustanove prijavi prijedlog projekta nadležnoj agenciji u SAD-u (npr. National Science Foundation, National Institutes of Health) i uključi hrvatskog znanstvenika kao suradnika na projektu. Slijedi evaluacija u SAD-u te ako je ishod pozitivan i projektu se dodijele sredstva s američke strane, hrvatski znanstvenik može preko svoje ustanove zatražiti sufinanciranje od MZOS-a.


Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe Europske unije objavilo je natječaj za stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2018./2019.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH raspisuju natječaj za stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2018./2019.
 
Američko veleposlanstvo u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH objavljuju natječaj za Program ''Embassy Science Fellows'' (ESFP) koji hrvatskim znanstvenim ustanovama nudi mogućnost traženja i ugošćivanja znanstvenika iz SAD-a na razdoblje od jednog do tri mjeseca.