English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Makedonija

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Republikom Makedonijom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.    Ugovor o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između Vlade RH i Vlade Republike Makedonije, potpisan u Skopju, 4. prosinca 1995.

2.    Ugovor o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade RH i Vlade Republike Makedonije, potpisan u Skopju, 14. siječnja 1997.

3.    Sporazum između RH i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u RH, potpisan u Splitu 13. listopada 2007. godine

4.    Program suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Makedonije u područjima znanosti, tehnologije i obrazovanja za razdoblje od 2015. do 2018.godine, potpisan 23. veljače 2015. godine u Skopju


STIPENDIJE

Bilateralne stipendije

Temeljem Programa suradnje godišnje se dodjeljuje jedna stipendija za preddiplomski/diplomski sveučilišni studij iz područja makedonskog jezika i književnosti te stipendije za studijske boravke iz svih područja znanosti u pojedinačnom trajanju od jednog do dva mjeseca. Natječajni postupak provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za mobilnost i programe EU.

ZNANSTVENA SURADNJA

Bilateralni znanstveno-istraživački projekti

Na temelju ugovora dviju vlada o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji, od 2005. do 2014. godine održana su četiri zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te je prihvaćeno ukupno 37 zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.


Na temelju Programa suradnje u području znanosti, tehnologije i obrazovanja između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Makedonije, potpisanog 23. veljače 2015. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuju Natječaj za dodjelu stipendija za preddiplomsko/diplomsko i studijsko usavršavanje u Republici Makedoniji u akademskoj godini 2017./2018.
 
Veleposlanstvo Republike Makedonije obavještava sve zainteresirane o natječaju za dodjelu stipendija Vlade Republike Makedonije za poslijediplomske studije u sklopu Filmske akademije u Ohridu za akademsku godinu 2015./2016.
 
Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Makedonije obavještava sve zainteresirane o natječaju za dodjelu stipendija Vlade Republike Makedonije za cjelokupni preddiplomski studij u akademskoj godini 2015./2016. na Sveučilištu informacijskih znanosti i tehnologije "Sv. Pavao Apostol" u Ohridu.