English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Mađarska

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Republikom Mađarskom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.    Ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske, potpisan u Zagrebu, 16. ožujka 1994. godine

2.    Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti hrvatske manjine u Republici Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj, potpisan u Osijeku, 5. travnja 1995. godine

3.    Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o priznavanju svjedodžbi o školskoj spremi, diploma i stupnjeva visokoškolskog obrazovanja stečenih u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj, potpisan u Budimpešti, 16. lipnja 1997. godine

4.    Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji, potpisan u Zagrebu, 25. siječnja 2002. godine

5.    Program suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2014. do 2017. godine, potpisan 11. studenoga 2014. godine u Budimpešti

6.   Protokol Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Mađarske, potpisan u Zagrebu i Budimpešti u veljači 2017. godine.


STIPENDIJE

Bilateralne stipendije

Vlada Republike Mađarske, posredstvom Mađarskog ureda za stipendije (Hungarian Scholarship Board - HSB), dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske stipendije za sveučilišni diplomski jednosemestralni studij, doktorski studij, kraći studijski boravak i ljetni tečaj jezika za studente hungarologije. Natječajni postupak provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Mađarskim uredom za stipendije.

ZNANSTVENA SURADNJA

Bilateralni znanstveno-istraživački projekti

Na temelju Sporazuma dviju vlada o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji, od 2005. do 2009. godine održana su tri zasjedanja Mješovitog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te prihvaćeno ukupno 90 projekata i 4 radionice.


U veljači 2017. godine potpisan je Protokol Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Republike Hrvatske i Mađarske te je za sufinanciranje odobreno deset novih projekata u trajanju od dvije godine.
 
Na temelju Programa suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2014. - 2017., Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuju Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske za ljetne tečajeve mađarskoga jezika u 2017. godini (od 2 do 4 tjedna).
 
Na temelju Programa suradnje između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2014. - 2017., Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuju Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske u akademskoj godini 2017./2018.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske objavljuje Natječaj za sufinanciranje znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-mađarske suradnje u trajanju od 1. listopada 2016. do 31. listopada 2018. godine.