English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Italija

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Talijanskom Republikom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.    Ugovor o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisan u Rimu, 29. listopada 1999. godine.

2.    I. Protokol o suradnji na području kulture i obrazovanja između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike za razdoblje 2003. - 2007., potpisan u Zagrebu, 26. veljače 2003. godine.

3.    Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o suradnji u području kulture i obrazovanja, potpisan u Zagrebu, 16. listopada 2008. godine.

4.   Program znanstvene i tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Talijanske Republike za razdoblje 2009. - 2010., potpisan u Zagrebu, 6. travnja 2009. godine.

5.   III. Provedbeni program o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Republike Hrvatske i Talijanske Republike za 2009. - 2010. godinu.

6.   Zajednička izjava koju su prigodom Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike 15. rujna 2010. potpisali ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH g. Gordan Jandroković i ministar vanjskih poslova Talijanske Republike g. Franco Frattini.

STIPENDIJE

Bilateralne stipendije

Vlada Talijanske Republike dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske 70 mjeseci stipendija za sveučilišne tečajeve za usavršavanje (master I i II stupnja), istraživačke doktorate i specijalizacije te tečajeve talijanskog jezika i kulture za nastavnike talijanskog jezika, u trajanju od najmanje 3 do najviše 12 mjeseci. Natječajni postupak provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Veleposlanstvom Talijanske Republike u Zagrebu.

Stipendije Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike za studij DASE (Viši europski studij) na Europskom koledžu u Parmi

Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike dodjeljuje stipendije u trajanju od 10 mjeseci stranim studentima za pohađanje studija DASE (Viši europski studij) na Europskom koledžu u Parmi. Studij je namijenjen kandidatima koji su diplomirali pravne, ekonomske, političke i društvene znanosti, sa znanjem talijanskog, engleskog i francuskog jezika. Cjelokupan natječajni postupak provodi talijanska strana posredstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Stipendije za seminar usavršavanja talijanskog jezika i civilizacije na Sveučilištu za strance u Perugi za nastavnike talijanskog jezika u osnovnim i srednjim školama

Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike u suradnji sa Sveučilištem za strance u Perugi (Università per Stranieri di Perugia) organizira seminar usavršavanja talijanskog jezika i civilizacije za nastavnike talijanskog jezika u osnovnim i srednjim školama. Cjelokupan natječajni postupak provodi talijanska strana posredstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

ZNANSTVENA SURADNJA

Bilateralni znanstveno-istraživački projekti

U okviru Programa znanstvene i tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Talijanske Republike za razdoblje 2009. - 2010., krajem 2008. godine proveden je novi Natječaj za prijavu zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata u sljedećim prioritetnim područjima: znanosti o životu, temeljne znanosti, kompjuterske znanosti i informatika, medicina, energija i okoliš. Mješovito hrvatsko-talijansko povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju na svom III. zasjedanju održanom 6. travnja 2009. godine u Zagrebu odabralo je za sufinanciranje 7 zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata: dva projekta iz područja znanosti o životu, tri iz područja temeljnih znanosti, jedan iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije te jedan iz područja energije i okoliša.


Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike dodjeljuje hrvatskim državljanima 2 stipendije u trajanju od 6 mjeseci za pohađanje studija DASE (Viši europski studij) na Europskom koledžu u Parmi za akademsku godinu 2013./2014.
 
Vlada Talijanske Republike raspisuje Natječaj za dodjelu 30 mjeseci stipendija za akademsku godinu 2013./2014. za državljane Republike Hrvatske.
 
Rok: 30. lipnja 2009., 21. rujna 2009., 16. studenoga 2009.

Stipendije MIB School of Management - Trst namijenjene hrvatskim državljanima

MIB School of Management u Trstu raspisao je Natječaj za stipendije namijnjene hrvatskim državljanima za akademsku godinu 2009./2010.
 
Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike u suradnji sa Sveučilištem za strance u Perugi organizira seminar usavršavanja talijanskog jezika i civilizacije za nastavnike talijanskog jezika u razdoblju od 3. do 13. kolovoza 2009. godine