English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Francuska

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Francuskom Republikom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

1.    Ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj, tehničkoj, znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 24. listopada 1994. godine

2.    Memorandum o suradnji na provedbi Hrvatsko-francuskog programa integriranih akcija, potpisan u Zagrebu, 10. listopada 2002. godine

3.    Memorandum o znanstvenoj suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 30. listopada 2006. godine

4.    Protokol o djelovanju i razvoju Francuske škole u Zagrebu između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva vanjskih poslova Francuske Republike, potpisan u Zagrebu, 30. svibnja 2007. godine  

5.   Hrvatsko-francusko strateško partnerstvo - Akcijski plan 2014. - 2017., potpisan u Zagrebu, 2. ožujka 2015. godine

STIPENDIJE

Zahvaljujući uspješnoj suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Službe za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu, hrvatski studenti i poslijediplomanti mogu svake godine provoditi istraživanja, produbiti svoja znanja ili završiti svoju disertaciju u Francuskoj.

Stipendije se dodjeljuju za poslijediplomski ili doktorski studij, stručno usavršavanje, te usavršavanje francuskog jezika.

Stipendije Udruge Le Pont Neuf

Udruga "Le Pont Neuf" dodjeljuje hrvatskim državljanima stipendije u području političkih znanosti, medicine i umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, poezija glazba, graditeljstvo). Prijavni obrasci i sve dodatne informacije o natječaju nalaze se na web stranici Udruge Le Pont Neuf, rubrika: "Bourses du Pont Neuf".

ZNANSTVENA SURADNJA

Bilateralni znanstveno-istraživački projekti u sklopu Programa integriranih akcija "Cogito"

U okviru Programa integriranih akcija "Cogito" od 2002. godine do sada sufinancirano je 96 hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata.

Na sastanku Mješovitog hrvatsko-francuskog povjerenstva za odabir projekata održanog 21. studenoga 2014. u Zagrebu odobreno je 13 novih zajedničkih znanstvenoistraživačkih projekata za razdoblje 2015./16., a sredstva koja dodjeljuju hrvatska i francuska strana predstavljaju dodatnu financijsku pomoć znanstvenoistraživačkim ekipama koja je namijenjena isključivo pokrivanju troškova putovanja (u prosjeku po 2 putovanja godišnje sa svake strane) i boravka istraživača.

Natječaj za novi ciklus zajedničkih projekata za razdoblje 2017./2018. bit će raspisan u proljeće 2016. godine.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj objavljuju natječaj za dodjelu stipendija Vlade Francuske Republike.
 
Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2016. godine bio je otvoren osmi ciklus natječaja u sklopu Programa Hubert Curien „Cogito“, ugovorenog u Zagrebu 10. listopada 2002. godine između Ministarstva znanosti i tehnologije s hrvatske strane i Ministarstva vanjskih poslova s francuske strane. Na natječaj je pristiglo 49 projektnih prijedloga.
 
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa "Cogito" Partnerstvo Hubert Curien za 2017. - 2018. "Cogito" je hrvatsko-francuski program Partnerstva Hubert Curien (PHC) u području znanosti i tehnologije.