English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

EUREKA

EUREKA je europska mreža za istraživanje i razvoj orijentiran prema tržištu, osnovana 1985. godine. EUREKA okuplja i povezuje tvrtke i istraživačke institucije iz 34 europske zemlje te Europske unije (institucija), koja u EUREKA programu ima status punopravne članice. 

EUREKA pomaže izgradnji partnerstva kroz zajedničke multilateralne projekte, u cilju jačanja europske konkurentnosti. Rezultat projekta su novi proizvodi ili usluge koji promiču napredne tehnologije i imaju svoje mjesto na tržištu.

Tijekom godina EUREKA je pomagala industriji i istraživačkim institucijama da surađuju na više od 2000 projekata. Veliki broj tvrtki koje su surađivale na ovim projektima je ostvario značajan porast godišnjeg prometa zahvaljujući ostvarenim rezultatima.
Od 23. lipnja 2000. Republika Hrvatska jedna je od 34 punopravne članice EUREKA-e.  Prije toga (od 1997. do 2000. godine) Hrvatska je sudjelovala u EUREKA programu kao pridružena članica.

Nacionalni koordinator projekata:

Vedran Đidara
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG BICRO
Kontakt:
Tel: 01/ 23 52 628; 01/ 23 52 601
Faks: 01/ 23 52 615
E-mail: vedran.didara@bicro.hr

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti istraživačke napore tvrtki i razvoj inovacijskih kapaciteta.
 
Da bi se prijavio EUREKA projekt, potrebno je imati najmanje jednog partnera iz zemalja članica EUREKA programa.
 
Mreža EUREKA nema zajednički fond za direktno financiranje, već svaka zemlja članica podržava sudjelovanje domaćih partnera kroz različite sustave sufinanciranja iz lokalnih izvora.
 
Organizacijska struktura EUREKA-e sastoji se od četiri glavna tijela: Ministarske konferencije, Grupe visokih predstavnika, Nacionalnih koordinatora za projekte i Tajništva.
 
Hrvatska i Izrael objavljuju prvi Poziv za predaju projektnih prijedloga za zajedničke projekte istraživanja i razvoja, orijentirane na razvoj inovativnih proizvoda i aplikacija u svim tehnološkim područjima.