English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Održani prvi ispiti državne mature

23. veljače 2010.

U petak, 19. veljače 2010. godine održani su prvi ispiti iz državne mature. Riječ je o ispitima koji pripadaju izbornom dijelu državne mature, iz psihologije i informatike.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs i državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić posjetili su III. gimnaziju u Zagrebu kako bi iz prve ruke mogli provjeriti kako teče provedba državne mature: "Ovo je veliki dan za hrvatsko školstvo", rekao je ministar Fuchs te je zahvalio svim nastavnicima, ispitnim koordinatorima i ravnateljima srednjih škola koji su besprijekorno proveli prve ispite iz državne mature u Republici Hrvatskoj.

Ministar je uvjeren i da su se učenici dobro pripremili za prve ispite iz državne mature. Pokazali su ozbiljnost i savjesnost u pripremanju, pristupanju i rješavanju ispita. To pokazuje i podatak da se njih čak 18.000, od ukupno 38.000 prijavljenih za polaganje državne mature, uvježbavalo na online maturi.

Na prve ispite izišlo je skoro 8.000 maturanata i osoba koje su srednju školu završile prijašnjih godina. Rezultate ispita kandidati će dobiti za mjesec dana. Učenici koji ne budu zadovoljni rezultatima imaju priliku ponovno izaći na maturu u jesenskom roku, a u obzir će im se na kraju uzeti bolja ocjena.

Uz nastavnike, provođenje ispita iz državne mature pratili su i predstavnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je na razini Hrvatske imenovao 259 svojih promatrača sa zadatkom da izvještavaju Nacionalni centar o provedbi ispita.

Sljedeći ispiti iz državne mature na rasporedu su bili 26. veljače kada su kandidati pokazali svoje znanje iz logike i sociologije. Prema rasporedu, čeka ih stanka do 16. ožujka kada će učenici koji pohađaju škole na jeziku nacionalnih manjina pisati esej na materinskom jeziku. Dan kasnije, 17. ožujka, svi kandidati će pisati esej na hrvatskom jeziku, koji će ujedno označiti i početak provedbe obveznih ispita iz državne mature.

Prema pravilima državne mature za vrijeme održavanja ispita iz izbornog dijela nastava se u svim školama redovito održavala, osim za učenike koji pišu ispit. U vrijeme provođenja obveznog dijela državne mature, koji podrazumijeva masovniji dolazak učenika na ispite - nastava se neće održavati.
Podsjećamo da je ove godine maturu prijavilo 99,8 posto gimnazijalaca i čak 92 posto učenika strukovnih škola.