English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Međunarodni pristup Internetu – GÉANT

Ključna karakteristika svake privatne mreže jest njezin spoj prema globalnoj mreži - Internetu. CARNet mreža je tu vezu ostvarila kroz pan-europsku istraživačku mrežu GEANT, trenutačnom brzinom veze od 10 Gbit/s. Mreža GEANT rezultat je inicijative Europske zajednice i udruge europskih akademskih mreža za uspostavom tehnološki najnaprednije računalne mreže koja povezuje sve europske akademske i istraživačke nacionalne mreže, te ostvaruje vezu i prema tzv. komercijalnom Internetu.

Putem GÉANT mreže svi CARNetovi korisnici (učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i zaposlenici u ustanovama članicama CARNeta) ostvaruju direktnu povezanost sa svojim kolegama iz 40 europskih zemalja te više od 8000 istraživačkih i obrazovnih ustanova.

Trenutno je u tijeku treća generacija GÉANT projekata, odnosno projekt GÉANT 3 u koji je CARNet također aktivno uključen.

U travnju 2009. započet je projekt GÉANT 3. Riječ je projektu koji Europska unija podržava i financira putem posebnog istraživačkog i tehnološko- razvojnog programa 7th EC Framework Programme s 93 milijuna eura. Zamišljen je kao nastavak projekta GÉANT2 i predstavlja treću generaciju GÉANT mreže. Predviđeno trajanje projekta je 4 godine, a uključeno je 36 europskih zemalja.

Osnovna karakteristika GÉANT 2 projekta je bila revolucionarnost u tehnologiji na kojoj se razvijao, dok je plan da GÉANT 3 bude revolucionaran u izgradnji usluga koje će se pružati korisnicima.