English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Primorac razgledao Sajam cjeloživotnog učenja

29. rujna 2008.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgledao je danas Sajam cjeloživotnog učenja na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su 44 javne ustanove i udruge predstavile svoje obrazovne programe nudeći posjetiteljima i mogućnost besplatnih tečajeva.

Primorac je istaknuo kako je u programe cjeloživotnog obrazovanja uključeno oko dva posto hrvatskih građana te da je cilj dosegnuti skandinavske zemlje gdje se dodatno obrazuje oko 10 posto odraslih.

"Cilj nam je razviti programe i kulturu cjeloživotnog učenja te obuhvatiti jednu cijelu populaciju koja je manje educirana. U tome nam može pomoći novac koji je Hrvatskoj u tu svrhu dostupan iz europskih fondova", izjavio je ministar.
Sajmom cjeloživotnog učenja, koji se istodobno održava u Zagrebu i Vukovaru, otvara se Tjedan cjeloživotnog učenja, od 29. rujna do 3. listopada.

Tjedan cjeloživotnog učenja javna je kampanja za promicanje kulture učenja kojom se dopunjuju napori Vlade RH, Ministarstva i svih dionika usmjereni stvaranju društva znanja. U okviru programa Tjedna u Zagrebu, Vukovaru, Gospiću i Kninu će se održati više predavanja, tribina i radionica na kojima će domaći i inozemni stručnjaci govoriti o važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Inicijativu za podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti učenja održavanjem nacionalnih festivala cjeloživotnog učenja pokrenuo je UNESCO 1999. godine, a u Hrvatskoj se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Organizator Tjedna je nositelj projekta Agencija za obrazovanje odraslih, a u provedbi programa sudjeluju brojne partnerske ustanove.