English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Barišić na sjednici Rektorskoga zbora

20. travnja 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je u srijedu, 19. travnja, zajedno sa suradnicima na 7. sjednici Rektorskoga zbora koja se održala na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci. Rektore i prorektore Sveučilišta, predvođene predsjednikom Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem, ministar je izvijestio o planovima Ministarstva vezanima uz ulaganje u znanost i studentski standard. Ministar je dao pregled projekata i programa koji će biti financirani u sklopu Operativnoga programa Koherentnost i kohezija 2014. - 2020. godine te Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. godine te izvijestio o povećanju proračunskih stavki za znanost i visoko obrazovanje. Ulaganje u znanstveno-istraživačku djelatnost u 2017. povećano je za više od 43 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. Pritom se najveće povećanje odnosi na sufinanciranje projekata koji su financirani sredstvima EU fondova. Ministar je naglasio kako će se zalagati za povećanje izdvajanja za istraživanje i razvoj prema željenih dva posto bruto domaćega proizvoda.

Dosadašnji rad Povjerenstva za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju prezentirao je predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Frane Staničić. Uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje su izneseni prijedlozi s ciljem poboljšanja sustava znanosti u Republici Hrvatskoj. Cijenjeni rektori zahvalili su ministru Barišiću na suradnji i partnerskome odnosu koji njeguje od stupanja na dužnost ministra znanosti i obrazovanja što, uz ostalo, potvrđuje i njegov odaziv na sjednice Rektorskoga zbora i prepoznavanje važnosti akademske zajednice i njihovo aktivno uključivanje u kreiranje javnih politika za boljitak Republike Hrvatske.

Uz ministra Barišića, na sjednici su bili nazočni i sudjelovali u raspravi pomoćnik ministra dr. sc. Tomislav Sokol i načelnica Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove Ana Tecilazić Goršić.

Foto: Hina