English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Barišić na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo”

20. ožujka 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić sudjelovao je danas na panelu „Obrazovanje i digitalno društvo”. Panel-diskusija održana je u sklopu konferencije „Hrvatska kakvu trebamo“ koja se u organizaciji Večernjega lista održala u zagrebačkome hotelu Esplanade.

Govoreći o planovima Ministarstva u četverogodišnjem razdoblju, ministar je istaknuo: „Reforma školstva za Vladu Republike Hrvatske stožerno je strateško polazište. Započela je 2005. radom na pripremi Hrvatskoga nacionalnoga obrazovnog standarda, a nastavljena donošenjem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije 2014. Ministarstvo temelji svoj rad na Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016. - 2020. Provedba aktivnosti proizlazi iz dvaju strateških dokumenata - Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Programa razvoja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja od 2016. do 2020. Zadaća Ministarstva u četverogodišnjemu mandatu je provesti reformu i stvoriti čvrste temelje za trajno unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, od ranoga i predškolskoga do visokoškolskoga. Kurikularna reforma jedan je od osam ciljeva koji se u Strategiji odnose na rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje. U siječnju 2017. imenovano je Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije, koje u ovom trenutku intenzivno radi na pripremi Akcijskoga plana za dvogodišnje razdoblje.“

Ministar je također istaknuo kako su za ostvarenje zadanih ciljeva značajno povećana sredstva iz cijeloga niza izvora. Za sektor obrazovanja i znanosti iz fondova je planirano više od 12 milijardi kuna, od toga samo za strukovno obrazovanje i osposobljavanje na raspolaganju nam je preko milijardu kuna.

Govoreći o konkretnim mjerama, ministar Barišić istaknuo je kako je udvostručen broj stipendija koje će se dodjeljivati na godišnjoj razini. Kako bi potaknulo upisivanje i završavanje studija u prioritetnim područjima znanosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je u Europskome socijalnom fondu u petogodišnjem razdoblju 22.000 socijalno-ekonomskih i 15.000 STEM stipendija. To znači da će se uz 5.000 postojećih godišnjih stipendija Ministarstva za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa dodjeljivati dodatnih 4.500 socijalno-ekonomskih i 3.000 STEM stipendija godišnje. Iz strukturnih fondova za stipendije je osigurano u petogodišnjem razdoblju ukupno 459 milijuna kuna (60,7 milijuna eura).

Na panel-diskusiji uz ministra Barišića sudjelovali su prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru te predsjednica Posebnoga stručnoga povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Boris Jokić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja, Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra, Ivan Vidaković, Microsoft Hrvatska i Saša Kramar, član Uprave Hrvatskoga telekoma.