English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Radni sastanak s predstavnicima udruga ravnatelja osnovnih i srednjih škola

19. ožujka 2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je radni sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića s predstavnicima Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Ministar je predstavnike udrugâ ravnatelja izvijestio o tijeku kolektivnih pregovora sa sindikatima te ih upoznao sa sastavom pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Predstavnici udrugâ ravnatelja, predvođeni predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzanom Hitrec i predsjednikom Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicom Mihaljevićem, zahvalili su ministru Barišiću na organizaciji sastanka i mogućnosti iznošenja ideja i prijedloga s ciljem poboljšanja sustava odgoja i obrazovanja. S tim u svezi, ravnatelji su naglasili potrebu jasnijeg definiranja položaja i uloge ravnatelja u odgojno-obrazovnom procesu, uz uvažavanje posebitosti i važnosti uloge ravnatelja kao poslovodnih i stručnih voditelja odgojno-obrazovnih ustanova.

Ministar je predstavnike udrugâ ravnatelja izvijestio o aktivnostima vezanim uz formiranje Povjerenstva koje će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kao i o aktivnostima vezanim uz izradu i donošenje Pravilnika o licenciranju. Na sastanku je, također, bilo riječi o mogućnosti napredovanja ravnatelja te o nužnosti podizanja kvalitete rada kako ravnatelja tako i odgojno-obrazovnih djelatnika i ustanova. S tim u svezi, ministar Barišić je pohvalio praksu organiziranja stručnih skupova kojima je cilj trajno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika te podizanje kvalitete rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Predstavnici Udruge ravnatelja izrazili su zadovoljstvo odazivom ministra na stručne skupove ravnatelja jer to pokazuje da je ministar svjestan važnosti uloge ravnatelja i komunikacije s njima kao važnim dionicima sustava. Zaključno, predsjednici udrugâ ravnatelja pozvali su ministra Barišića na skupove koji se u organizaciji Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja održavaju u listopadu i studenome ove godine.

Sastanku su, uz ministra Barišića, nazočili pomoćnici ministra Momir Karin i Stipe Mamić, glavni savjetnik ministra Ivan Milanović-Litre te načelnica Samostalnog sektora za pravne poslove Ivana Bulešić. Uz predsjednicu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzanu Hitrec, sastanku je nazočila tajnica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj, član Nadzornog odbora Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu Drago Bagić, a uz predsjednika Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicu Mihaljevića članovi Predsjedništva Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Biserka Matić Roško i Jure Mišković.

Svjesni važnosti i potrebe razvijanja i održavanja kulture povjerenja, dijaloga, partnerstva i suradnje, sudionici su sastanka dogovorili da će se ovakvi sastanci između predstavnika Ministarstva i udrugâ ravnatelja redovito odvijati.