English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Susret ministra Barišića i biskupa Škvorčevića

16. ožujka 2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dana 15. ožujka održan je susret ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i požeškoga biskupa dr. Antuna Škvorčevića, ujedno i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje - za predškolske, školske i visokoškolske katoličke crkvene ustanove. Razgovarali su o djelovanju i položaju katoličkih škola u Hrvatskoj, aktualnim pitanjima te daljnjoj suradnji na području odgoja i obrazovanja. Ministar Barišić naglasio je važnost suradnje i međusobnog poštovanja svih dionika u sustavu odgoja i obrazovanja, pri čemu važnu ulogu ima i Hrvatska biskupska konferencija. Ministar Barišić član je Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, koja pridonosi razvoju dijaloga i suradnje.

Suradnja na području odgoja i kulture posebno je regulirana međunarodnim ugovorom između Republike Hrvatske i Svete Stolice, koji je potpisan 18. prosinca 1996. godine. U svrhu provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija sklopile su 2011. Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Biskup Škvorčević rekao je kako postoji velik interes roditelja za vjerskim školama istaknuvši pritom vrijednost katoličkih škola kao onih koje upotpunjuju i obogaćuju sustav javnih škola.

Sastanku su nazočili Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji, državni tajnik Hrvoje Šlezak, pomoćnik ministra Momir Karin, glavni savjetnik ministra Ivan Milanović-Litre, načelnica za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Zdenka Čukelj te načelnica za srednjoškolski odgoj i obrazovanje Monika Vričko.