English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Barišić primio ukrajinskoga veleposlanika Oleksandra Levchenka

17. veljače 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Oleksandra Levchenka. Veleposlanik Levchenko već je dugi niz godina u Republici Hrvatskoj te je razgovor prošao u iznimno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi. Odmah na početku sastanka veleposlanik Levchenko osvrnuo se nedavni posjet premijera Republike Hrvatske Ukrajini te je zahvalio na korektnoj potpori Hrvatske Ukrajini u njezinim europskim nastojanjima.

Imajući u vidu kako je zbog objektivnih razloga došlo do kašnjenja vezano uz potpisivanje Programa suradnje u području obrazovanja između dviju zemalja, ministar Barišić složio se s namjerom ukrajinske strane da se pripremljeni program što prije potpiše te je pozvao ministricu obrazovanja i znanosti Ukrajine u službeni posjet Hrvatskoj, a što bi bio daljnji korak usmjeren ka unaprjeđenju suradnje između dviju država.

Veleposlanik Levchenko zahvalio je ministru Barišiću na potpori koju Republika Hrvatska pruža učenju ukrajinskoga jezika u područjima gdje živi ukrajinska zajednica te je istaknuo kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina može poslužiti kao primjer i drugim državama kako se štite slobode i prava manjinskih zajednica. Ministar Barišić zahvalio je veleposlaniku što je prepoznao napore koji se ulažu u zaštitu manjinskih prava u Republici Hrvatskoj te rekao kako možemo biti zadovoljni provedbom zakonskih rješenja, ali i kontinuirano ulagati dodatne napore u poboljšanje kvalitete i uvjeta za učenje o vlastitoj kulturi, jeziku i pismu. Kao pozitivan primjer suradnje dviju zemalja istaknuti su i programi studentske razmjene koji se provode u sklopu Erasmus+ programa.