English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Nastupni posjet švicarskoga veleposlanika

15. veljače 2017.

U nastupni posjet ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću primljen je veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH, Nj. E. Stefan Estermann.

Veleposlanik Estermann u svojoj diplomatskoj karijeri vezan je uza zemlje srednje i istočne Europe. U svome uvodnom obraćanju istaknuo je kako je Hrvatska u 25 godina neovisnosti jako puno postigla. Hrvatska je u Švicarskoj prepoznata kao turistička destinacija, međutim ima prostora za napredak i veću prepoznatljivost destinacije, osobito među ulagačima.

Veleposlanik Estermann iznio je kao jedno od najvažnijih područja suradnje strukovno obrazovanje koje je u Švicarskoj, slično kao u Njemačkoj i Austriji, organizirano po dvojnome modelu. Prednost tog modela jest povezivanje škola s tvrtkama, čime se velikom broju mladih ljudi omogućuje jednostavan i brz ulazak u svijet rada, što je osobito važno u kontekstu velike nezaposlenosti među mladima. Švicarska svojim iskustvom želi pomoći u jačanju dvojnoga obrazovanja i u hrvatskome obrazovnom sustavu.

Dana 30. lipnja 2015. godine sklopljen je Okvirni sporazum između Švicarskoga saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti u proširenoj Europskoj uniji. U sklopu navedenoga programa suradnje predviđen je i projekt „Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ koji se odnosi na područje osobnih usluga. Tim povodom švicarska strana želi, u suradnji s Njemačkom i Austrijom, organizirati događaj koji se okvirno planira za svibanj 2017. godine i na kojemu bi, osim veleposlanstava triju država, sudjelovale gospodarske i trgovinske komore te predstavnici tvrtki. Veleposlanik Estermann pozvao je ministra Barišića da bude govornik na tom događaju što je ministar Barišić sa zadovoljstvom prihvatio istaknuvši da reforma strukovnog obrazovanja ima iznimno važnu ulogu u ukupnim reformskim planovima.

Ministar Barišić izvijestio je veleposlanika Estermanna o aktivnostima vezanim uz reformu strukovnog obrazovanja. Niz održanih sastanaka i studijskih putovanja dokaz su da se u pripremi vlastitog modela Hrvatska oslanja na potporu i iskustva švicarskih, njemačkih i austrijskih partnera.

Ministar Barišić na kraju je zahvalio švicarskoj strani na dugogodišnjoj dodjeli visokoškolskih i istraživačkih stipendija. Postignuti su značajni rezultati u sklopu programa ERASMUS+ na području akademske mobilnosti, no ima još puno prostora za napredak, osobito u području dolazne mobilnosti studenata, zaključno je istaknuo ministar Barišić.