English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Partnerski odnos i suradnja Ministarstva i županija

14. veljače 2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministra prof. dr. sc. Pave Barišića i suradnika s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, županima, zamjenicima i županijskim pročelnicima nadležnima za područje obrazovanja. Ministar Barišić naglasio je važnost dioničkog uključivanja i partnerstva Ministarstva i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te istaknuo kako je riječ o prvome, uvodnome sastanku s ciljem upoznavanja i isticanja svih otvorenih, zajedničkih pitanja.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, zahvalivši ministru na prijmu, uvodno je iznio teme sastanka. Prva od njih bila je kurikularna reforma, jedan od osam ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ministar Barišić izvijestio je sudionike sastanka o aktivnostima koje su u tijeku te iznio plan Ministarstva glede cjelovite reforme obrazovanja. Ministar je naglasio važnost Posebnoga stručnog povjerenstva pri Uredu predsjednika Vlade koje će nastaviti rad na ciljevima predviđenima Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Sastav Povjerenstva, istaknuo je ministar, slijedi dva bitna načela, a to su pluralnost i uključivost. Sudionici sastanka složili su se i o važnosti reforme strukovnog obrazovanja koju treba prilagoditi potrebama gospodarstva i tržišta rada  kako bi mladi ljudi odmah nakon školovanja mogli pronaći posao. S tim u svezi, otvoreno je pitanje mreže škola i upisnih kvota koje će Ministarstvo dogovarati u suradnji sa županijama kao osnivačima koji su bolje upoznati s regionalnim specifičnostima i potrebama lokalne zajednice. U kontekstu veće povezanosti obrazovanja s tržištem rada, ministar Barišić istaknuo je kombinirani model  strukovnog obrazovanja te predstavio aktivnosti Ministarstva na području dualnog obrazovanja, kao i pilot-projekt koji se od iduće školske godine planira provesti u suradnji s Njemačkom gospodarskom komorom.

Tema sastanka bila su i upravljačka prava u školskim ustanovama. Ministar Barišić pozvao je župane na suradnju prilikom izrade izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju, s ciljem pronalaska rješenja koje bi zadovoljilo sve dionike. Razgovaralo se i o financiranju pomoćnika u nastavi te mogućnostima prijave školskih ustanova na natječaje za financiranje projekata iz EU fondova, pri čemu je nužno povećati svijest i poticati uključivanje škola u EU projekte.

Predstavnici Hrvatske zajednice županija istaknuli su potrebu veće decentralizacije i autonomije škola. Zaključno su dogovoreni tematski, sektorski sastanci kako bi se sva otvorena pitanja što kvalitetnije i fleksibilnije rješavala. Na kraju sastanka iznesena je zahvala Hrvatskoj zajednici županija na prošlogodišnjoj potpori projektu Oskar znanja koji nagrađuje izvrsnost učenika.