English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Nastupni posjet veleposlanika Republike Finske

14. veljače 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u RH, Nj. E. Tima Rajakangasa.

Ministar Barišić istaknuo je da se u studenome 2016. godine u Bruxellesu sastao s finskom ministricom obrazovanja Sanni Grahn-Laasonen prigodom sjednice Europskog vijeća za obrazovanje. Razgovarali su o zajedničkom predsjedavanju EU-om 2020. godine i izrazili želju za bilateralnim susretima u Hrvatskoj i Finskoj kako bi pokrenuli pripreme za tako važan zadatak. Ministar Barišić pozvao je finsku ministricu da posjeti Hrvatsku. Veleposlanik Rajakangas složio se s nužnošću ranih priprema za predsjedavanje te je s obzirom na iskustvo Finske koja je već dvaput predsjedavala EU-om ponudio pomoć u pripremi.

Ministar Barišić istaknuo je finski obrazovni sustav kao jedan od pozitivnih primjera koji će Hrvatskoj služiti kao uzor u provođenju obrazovne reforme. Veleposlanik Rajakangas izrazio je zadovoljstvo velikim ugledom koji uživa finsko obrazovanje u Hrvatskoj i željom da ono služi kao model. Zaključio je da je upravo obrazovanje ključ uspješnosti društva.

Ministar Barišić zaključio je da se suradnja s Finskom već događa na mnogim područjima u sklopu obrazovanja i znanosti te predložio tu suradnju ujediniti bilateralnim ugovorom. Oba sugovornika zaključno su se složila da postoji prostor za daljnje unaprjeđenje obrazovne i znanstvene suradnje te  će se nastaviti dogovori u tom smjeru. Veleposlanik Finske istaknuo je mogućnosti koje pružaju programi i fondovi EU-a za pronalaženje partnera i intenziviranje suradnje između ustanova dviju zemalja te najavio i pozvao ministra Barišića na događaje u povodu 100. obljetnice finske neovisnosti i demokracije.