English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Nastupni posjet veleposlanika Slovačke

14. veljače 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić primio je u nastupni posjet veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Jurja Priputena.

Ministar Barišić rekao je kako Republika Hrvatska i Slovačka Republika njeguju vrlo dobre i prijateljske odnose te istaknuo da dvije zemlje povezuju mnoge sličnosti, zemljopisna blizina te velik broj zajedničkih interesa. „Težimo da se međusobna suradnja dodatno osnaži i intenzivira, posebice u područjima koja su perspektivna za buduću suradnju, a koja svakako čine znanost i obrazovanje“, naglasio je ministar.

Veleposlanik Priputen složio se kako, unatoč dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji, ima prostora za napredak te je prenio ministru Barišiću spremnost slovačke strane da se krene u proceduru usuglašavanja Programa suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike za novo trogodišnje razdoblje. Prigoda je to da se u novom programu dodatno osnaži međusobna suradnja kada je riječ o učenju hrvatskoga, odnosno slovačkoga jezika te na području mobilnosti studenata.

Ministar Barišić pozvao je slovačkoga kolegu u posjet Republici Hrvatskoj, što je slovačka strana sa zadovoljstvom i prihvatila.

Na sastanku je bilo riječi i o manjinama koje predstavljaju važnu sponu između dviju zemalja. Ministar je rekao kako je hrvatska manjina u Slovačkoj brojčano mala, ali vrlo aktivna u očuvanju narodne tradicije i jezika te istaknuo zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Slovačke u području manjinskih prava.