English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministri Barišić, Kujundžić i Ćorić s rektorima sveučilišta i predstavnicima Dekanske konferencije medicinskih fakulteta

14. veljače 2017.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak trojice ministara - ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića, ministra rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislava Ćorića te ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića s rektorima hrvatskih sveučilišta i dekanima medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Tema sastanka bilo je reguliranje radnoga odnosa i statusa liječnika koji su angažirani na fakultetima i u bolnicama, odnosno problematika kumulativnoga radnog odnosa. Prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, izvijestio je sudionike sastanka o ovome dugogodišnjem problemu s kojim se suočavaju liječnici u Hrvatskoj naglasivši specifičnosti zdravstva u odnosu na druga zvanja u sveučilišnoj zajednici. Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić naglasio je važnost usuglašavanja svih dionika, dijaloga i suradnje ministarstava, dekana i rektora u rješavanju ovoga važnog pitanja. S tim u svezi nastavit će s radom Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika zainteresiranih dionika, a imenovano polovinom 2016. s ciljem izrade prijedloga modela reguliranja radnoga odnosa. Dekani su iznijeli i inicijativu za uspostavom sveučilišnih bolnica te prilagodbe koje su im potrebne vezano uz akreditaciju poslijediplomskih specijalističkih studija koji su sastavni dio specijalizacije liječnika.

Dogovoren je i sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem će se nastaviti raspravljati o ovome i nizu drugih pitanja koja je iznijela Dekanska konferencija. Predsjednik Rektorskoga zbora i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović naglasio je kako će rasprava o uspostavi sveučilišnih bolnica biti jedna od tema sjednice Rektorskoga zbora koja će se održati u četvrtak.

Tema sastanka bilo je i specijalističko usavršavanje i poslijediplomski specijalistički studiji uz pomoć kojih medicinski fakulteti u Hrvatskoj također sudjeluju u obrazovanju doktora medicine te akreditacija programa. Dekani medicinskih fakulteta dobili su potporu trojice ministara u rješavanju otvorenih pitanja uz dijalog i suradnju s resornim ministarstvima s ciljem rješavanja problema s kojima su suočeni liječnici u Hrvatskoj te sprječavanja njihova odlaska na rad u inozemstvo.