English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Barišić sastao se s predstavnicima Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola

30. prosinca 2016.

U petak, 30. prosinca 2016. godine, ministar Pavo Barišić sastao se s predstavnicima Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, predsjednikom Karlom Kolesarom te zamjenicima Dorom Miketek i Mihalom Jacićem. U uvodu sastanka Karlo Kolesar je naveo kako je Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH koordinativno tijelo studentskih predstavnika veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj koje raspravlja o pitanjima od zajedničkog interesa za sve studente veleučilišta i visokih škola, razvija zajedničke studentske programe i aktivnosti te štiti interese studenata veleučilišta i visokih škola. Vijeće predstavlja preko 38.000 studenata iz sustava visokog obrazovanja. Vijeće je ustrojeno u dvije sekcije, za privatna i za javna visoka učilišta, te u sedam ureda. Vijeće je uspostavljeno  2012. godine i od tada organizira razna događanja kao što vrlo uspješan je Forum struke.

Gospodin Kolesar ministra je izvijestio i o dvije njihove inicijative. Zajedno s Hrvatskim studenskim zborom 2014. godine pokrenuli su inicijativu izmjene Zakona studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, a 2015. godine Vijeće je pokrenulo inicijativu za izmjenom stručnih naziva studenata koji su završili specijalistički diplomski stručni studij. Od aktivnosti kojima su trenutno posvećeni posebno su naglasili projekt povezivanja tržišta rada i obrazovanja kroz osiguravanje studentske prakse studentima završnih godina.

U raspravi koja je uslijedila ministar Barišić i predstavnici studenata raspravili su i pitanje potrebnih izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru uz razumijevanje da iste trebaju slijediti jasna načela Europskoga kvalifikacijskog okvira i temeljnoga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokome obrazovanju koji za sveučilišne i stručne studije propisuje jednak broj ECTS bodova. Vezano uz Zakon o studentskom predstavljanju ministar Barišić upoznao je studente da će u siječnju imenovati povjerenstvo koje će izraditi prijedlog nacrta ovog zakona, te da u okviru rada toga tijela očekuje aktivan angažman studentskih predstavnika. Nadalje je iskazao podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja projektima Vijeća, a posebno razvoju projekta stručnih praksi u suradnji s poslodavcima.