English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Barišić uručio ugovore o financiranju projekata udruga za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente

30. prosinca 2016.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić uručio je ugovore o financiranju projekata udruga za prilagodbu i izradu udžbenika/literature na Brailleovom pismu za potrebe slijepih i slabovidnih učenika i studenata.

Sredstva su dodijeljena temeljem Javnog poziva za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2016./2017., a odluka o dodjeli sredstava donesena je na temelju stručne procjene i ocjene stručnog povjerenstva koje je vrednovalo projektne prijedloge udruga.

Ovim javnim pozivom financiraju se projekti u ukupnom iznosu od 753.522,83 kune. Riječ je o 10 projekata za koje se prijavilo pet udruga - Hrvatski savez slijepih, Zagreb, Hrvatska udruga slijepih i slabovidnih, Čakovec, Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba, Zagreb, Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja Up2date, Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“. Navedene udruge u svojim projektima obvezale su se osigurati prilagodbu i izradu udžbenika i literature na Brailleovom pismu, u tiskanom izdanju, digitalnom obliku kao i uvećani tisak sadržajno istovjetne onima na crnom tisku za potrebe slijepih i slabovidnih učenika osnovnih i srednjih škola, kao i studenata na visokoškolskim ustanovama. Udžbenici i literatura namijenjeni su za 28 slijepih i slabovidnih učenika u osnovnim školama kojima će se prilagoditi i izdati 30 udžbenika i 19 radnih bilježnica, za 9 slijepih i slabovidnih učenika u gimnazijama i strukovnim školama kojima će se u elektronskom obliku prilagoditi 46 udžbenika, dok će se za 28 studenata oštećena vida prilagoditi velik broj naslova obvezne literature u digitalnom obliku.

„Želimo osigurati slijepim i slabovidnim učenicima i studentima učinkovito i ravnopravno sudjelovanje u odgojno-obrazovnom procesu na načelima prihvaćanja različitosti učenika, poštivanju različitih osobitosti razvoja učenika, osiguravanju uvjeta i potpore za optimalan razvoj učenika i izjednačavanju mogućnosti za postizanje najvećega mogućeg stupnja obrazovanja.“ istaknuo je ministar Barišić.