English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

U Saboru svečano dodijeljene „Nagrade Ivan Filipović“ za 2015. godinu

28. prosinca 2016.

U Hrvatskom saboru svečano su dodijeljene „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2015. godinu. Nagrade ovogodišnjim laureatima uručili su potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić i predsjednik Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović" Andro Krstulović Opara. Dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo i trinaest godišnjih nagrada.

„Nagradom Ivan Filipović“ za životno djelo nagrađeni su dr. sc. Diana Garašić (Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb) u području srednjeg školstva te prof. dr. sc. Mira Čudina-Obradović (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u području znanstvenoga i stručnog rada.

U području predškolskoga odgoja i obrazovanja godišnjom državnom „Nagradom Ivan Filipović“ nagrađeni su: Minja Jeić, prof. (Dječji vrtić Vrbik, Zagreb), dr. sc. Gordana Lešin (Dječji vrtić Milana Sachsa, Zagreb), Seka Gnječ (Dječji vrtić Ploče), Božena Kuštre (Dječji vrtić Trešnjevka, Zagreb).

U području osnovnog školstva godišnjom državnom nagradom nagrađeni su: dr. sc. Kata Lučić (Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb), Marina Sabolović (Osnovna škola Luka, Sesvete), dr. sc. Nedjeljko Marinov (Osnovna škola Primošten, Primošten), Elizabeta Trepotec Marić (Osnovna škola „Ivan Lacković Croata“, Kalinovac), Milica Vlainić (Osnovna škola „Petar Zrinski“, Čabar).

Godišnjom državnom „Nagradom Ivan Filipović“ za 2015. godinu u području srednjeg školstva nagrađeni su: Petar Mladinić (V. gimnazija, Zagreb) te Autorski tim - skupina nastavnika i stručnjaka: Inge Belamarić, prof. dr. sc. Jasna Jeličić Radonić, prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić, Tonći Maleš.

U području znanstvenoga i stručnoga rada nagrađeni su: prof. dr. sc. Damir Agičić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te doc. dr. sc. Vjekoslava Jurdana (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

Čestitavši ovogodišnjim dobitnicima „Nagrade Ivan Filipović“ ministar Barišić je naglasio: „Ovaj svečani trenutak ujedno je i prilika da u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja odam i javno priznanje i zahvalnost svima koji su tijekom svoje profesionalne karijere u odgojno-obrazovnoj djelatnosti postigli iznimne rezultate trajne vrijednosti.“ istaknuo je ministar Barišić zaključno naglasivši važnost obrazovanja i učitelja za razvoj društva u cjelini. „Obrazovanje je nacionalno blago, a kvalitetan i motiviran učitelj čuvar i promicatelj toga blaga te jamstvo uspjeha i napretka u obrazovanju. Učitelj je taj koji ostvaruje poticajno okružje prepoznaje i prihvaća potrebe i interese djece, učenika i studenata nastojeći u njima razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta kako bi se u njihovim najboljim danima pretočili u znanje i vrijednosti koje su okrenute čovjeku, a na dobrobit društva u cjelini.“