English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2016./2017. godinu

Rok: 14. travnja 2017.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine objavilo Javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Na temelju toga sve osnovne i srednje škole, kao i učenički domovi u Republici Hrvatskoj imaju priliku do 14. travnja 2017. godine nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje. Jednom učeniku/učenici osnovne škole i jednom učeniku/učenici srednje škole Nagrada će biti uručena na prigodnoj svečanosti u lipnju 2017. godine, prema ocjeni Povjerenstva za dodjelu Nagrade.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno. Škola koju pohađa odnosno učenički dom u kojem je smješten nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje. Posebno priznanje može se dodijeliti i jednom učeniku/učenici iz osnovne škole i jednom učeniku/učenici iz srednje škole.

Svrha dodjeljivanja nagrade je:

  • potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja,
  • senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja,
  • promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

Od 2008. godine kada je utemeljena, Nagrada „Luka Ritz" potaknula je mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju. Među mladima se snažnije razvila svijest o potrebi promicanja prijateljstva, međusobnog poštovanja, razumijevanja i nenasilnog ponašanja. U školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati I nagraditi pozitivno ponašanje koje služi kao vrijednosni uzor koji će učenici njegovati cijeloga života.   

Svi imaju pravo disati - napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj.

Dokumenti