English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
Novosti
Natječaji

Ministri Mornar i Grčić predstavili projekte financirane iz EU fondova vrijedne više od 97 milijuna kuna

3. prosinca 2014.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u srijedu, 3. prosinca, predstavljeno je 19 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uz pomoć kojih će visoka učilišta i javne znanstvene organizacije s partnerima iz poslovnoga sektora dobiti više od 97 milijuna kuna za provedbu projekata industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja.  

Ugovori su rezultat trećeg po redu Poziva na dostavu projektnih prijedloga nakon ulaska Hrvatske u EU, a koji je pod nazivom "Jačanje kapaciteta za istraživanje, znanost i inovacije" u sklopu Strukturnih fondova objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. O njihovu značaju govorili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branko Grčić te ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Nataša Mikuš Žigman.

Ministar Mornar istaknuo je kako ga posebice veseli činjenica da će ugovorenim projektima visoka učilišta i javne znanstvene organizacije s partnerima iz poslovnoga sektora provoditi aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja kao temelja za razvoj hrvatskoga gospodarstva. Ugovorenim projektima razvijat će se inovativna rješenja, napredne tehnologije i tehnološke platforme s mogućom primjenom u području farmacije, turizma, veterinarskih znanosti, robotike, elektrotehnike, strojarstva, prometnih znanosti, energetike, zdravstva, poljoprivrede te u nekim drugim područjima.

- To nisu istraživanja samo zbog istraživanja. Osnova je ovih istraživanja primjena inovacija u gospodarstvu - rekao je ministar te najavio kako Ministarstvo i dalje planira povlačiti maksimalni mogući iznos sredstava iz Strukturnih fondova i na taj način dati svoj doprinos ostvarenju uvjeta za uspješno povećanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branko Grčić rekao je kako očekuje da će do kraja 2015. godine biti oko 10 milijardi kuna investicija ugovorenih za financiranje iz EU fondova. U ovome trenutku u provedbi su, istaknuo je, ugovori vrijedni oko četiri milijarde kuna, dok bi iduće godine izravna ulaganja iz EU fondova trebala iznositi oko sedam milijardi kuna. 

- To je ambiciozan plan, ali ne i neostvariv - rekao je Grčić. Upozorio je kako samo danas predstavljeni ugovori imaju vrijednost godišnjega proračuna Hrvatske zaklade za znanost što jasno pokazuje da investicije financirane iz EU fondova predstavljaju golem doprinos gospodarskom oporavku zemlje. Ulaganja u istraživanje i razvoj i te kako su potrebna za jačanje konkurentnosti gospodarstva, naglasio je.

Da su ovakvi projekti nesumnjivo ulaganje u budućnost Hrvatske istaknula je i Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.  


Institucije nositelji ugovora, njihovi partneri i dodijeljeni ugovori:

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s poduzećem Omni Aspect d.o.o.:

 • Računalni asistent za podršku pri unosu teksta osobama s jezičnim poremećajima;

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu - nositelj 4 dodijeljena ugovora:

 • u partnerstvu s poduzećem S.D.Informatika d.o.o. ugovor: Tehnološka platforma za nove ICT strategije u terapiji i kontroli dijabetesa
 • u partnerstvu s poduzećem Končar Institut za elektrotehniku d.d. ugovor: Napredne tehnologije u elektroenergetskim postrojenjima i tračničkim vozilima
 • u partnerstvu s poduzećem LOCUS d.o.o. ugovor: Bežično napajani mikroelektronički sklop za distribuirane senzorske mreže
 • u partnerstvu s poduzećem Ericsson Nikola Tesla ugovor: Informacijska i komunikacijska tehnologija za generička i energetski učinkovita komunikacijska rješenja s primjenom u e-/m-zdravstvu (ICTGEN);

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu – nositelj 2 dodijeljena ugovora:

 • u partnerstvu s poduzećem Banko d.o.o. ugovor: Sigurnija i učinkovitija kogeneracijska/trigeneracijska postrojenja
 • u partnerstvu s poduzećem Končar Institut za elektrotehniku d.d. ugovor: Istraživanje i razvoj vodikovog energetskog sustava u sprezi s obnovljivim izvorima energije;

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s poduzećem Mireo d.d.:

 • SORDITO - Sustav za optimizaciju ruta u dinamičkom transportnom okruženju;

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu - nositelj 2 dodijeljena ugovora:

 • u partnerstvu s poduzećem S.D.Informatika d.o.o. ugovor: RONNA - Robotska neuronavigacija
 • u partnerstvu s poduzećem HSTEC d.d. ugovor: Izgradnja kapaciteta za razvoj i umjeravanje optičkih i rendgenskih vizijskih sustava (IKARUS);

Institut Ruđer Bošković u partnerstvu s poduzećem Fidelta d.o.o., Zagreb:

 • Visokoprotočno pronalaženje aplikativnih meta u farmaceutskoj industriji – ApiMetaFarma;

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada u partnerstvu s poduzećem Ericsson Nikola Tesla:

 • Integrirani hardversko-softverski sustav za praćenje mikrolokacijskih parametara stanja okoliša;

Međimursko veleučilište u partnerstvu s poduzećem Infigo IS d.o.o:

 • Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja;

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s poduzećem Agrolaguna d.d.:

 • Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina;

Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku u partnerstvu s poduzećem BOVIS d.o.o.:

 • Razvoj inovativnog procesa biološke obrade poljoprivrednog otpada u proizvodnji bioplina – ProBioTech;

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s poduzećem PLIVA HRVATSKA d.o.o.:

 • Razvoj nove metodologije za kontrolu procesa priprave lijekova - Met4Pharm;

Sveučilište u Splitu - nositelj 2 dodijeljena ugovora:

 • s partnerom Mikroprojekt d.o.o. ugovor: Jačanje kapaciteta Sveučilišta u Splitu za istraživanje, razvoj i inovacije u području medicinske neuroelektronike
 • s partnerom INETEC d.o.o. ugovor: Jačanje kapaciteta za primjenu i transfer tehnologije mikro-elektromehaničkih sustava na Sveučilištu u Splitu (MEMSplit);

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u partnerstvu s poduzećem Hedera d.o.o:

 • Intramamarna formulacija propolisa za prevenciju i tretman mastitisa kod mliječnih preživača.

Rok za dostavu iskaza interesa za savjetničku uslugu: Nadzor i kontrola izrade izvedbenoga projekta za „Dječji centar za translacijsku medicinu“ Dječje bolnice Srebrnjak; natječaj br. STPII-CS-48, produljuje se te se iskazi interesa moraju dostaviti zaključno u petak, 12. svibnja 2017. godine, na navedenu adresu.

 
SAIA (Slovačka akademsko-informatička agencija) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za učenike, studente, studijske istraživačke i predavačke boravke za 2017./2018.
 
Alexandria Institute na otoku Parosu u Grčkoj organizira ljetne škole za grčki jezik i kulturu s ciljem učenja i usavršavanja modernoga i klasičnoga grčkog jezika i kulture.
 
Vlada Republike Hrvatske zadužila je Ministarstvo znanosti i obrazovanja da objavi Javni poziv za predlaganje kandidata za člana Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.
 
Sukladno članku 10. Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NN, broj 151/2004.), Vlada Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv radi prikupljanja prijava kandidata za jednog člana Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
 
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe Europske unije objavilo je natječaj za stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2018./2019.
 
Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu obavještava sve zainteresirane o natječaju za dodjelu stipendija za sudjelovanje na ljetnim seminarima bugarskoga jezika, književnosti i kulture za hrvatske studente i specijalizante.
 
Objavljen je natječaj za radno mjesto ravnatelja zaklade koja će upravljati zajedničkom programskom inicijativom Partnerstvo za istraživanja i inovacije na mediteranskom području (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA).
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH raspisuju natječaj za stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2018./2019.
 
Ovaj Poziv usmjeren je na identificirani problem niske zastupljenosti odraslih osoba u programima obrazovanja odraslih, koja vodi pomanjkanju kvalifikacija potrebnih na tržištu rada.
 
Na temelju Ugovora o suradnji u području znanosti i tehnologije između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, potpisanog u Pekingu 11. lipnja 1994. godine, te Protokola 7. zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisanog u Zagrebu 15. lipnja 2015. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2017. - 2019.
 
Objavljuje se Javni poziv za dodjelu sredstava udrugama nacionalnih manjina koje provode posebne oblike nastave za učenike pripadnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2016./2017. U svrhu očuvanja etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta učenika pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovim Javnim pozivom sufinancira provedbu posebnih oblika nastave u Republici Hrvatskoj i/ili u zemlji matičnog naroda.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Savezno ministarstvo znanosti, istraživanja i gospodarstva Republike Austrije zajednički provode i sufinanciraju program poticanja mobilnosti znanstvenika u sklopu bilateralnih znanstvenoistraživačkih projekata.
 
S ciljem promicanja znanosti široj javnosti utemeljena je Kalinga nagrada za popularizaciju znanosti 2017. koju zajednički financira zaklada Kalinga i Vlada Indije, a ovogodišnji pobjednik bit će nagrađen na Svjetskom znanstvenom forumu koji će se održati 11. i 12. studenoga 2017. godine u Ammanu, u Jordanu.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje Javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkom obliku u 2017. godini.
 
Umjetnički centar za djecu i mlade iz Finske organizira 16. međunarodnu umjetničku izložbu koja je dio programa obilježavanja stote obljetnice nezavisnosti Finske.
 
Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike obavještava o obrazovnome programu u sklopu cjeloživotnog obrazovanja pedagoških radnika i poboljšavanju stručne osposobljenosti u obavljanju nastavničke profesije i u hrvatskim školama s nastavom slovačkoga jezika i kulture te za učenike i studente slovakistike.
 
Objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za stručnjake koji će sudjelovati kao potpora radu sektorskih vijeća.
 
Program za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke bilateralni je program za poticanje istraživanja s ciljem intenziviranja suradnje između hrvatskih i njemačkih grupa istraživača koji rade zajedno na određenome znanstvenoistraživačkom projektu. Potiče se mobilnost, a pritom je posebno težište na usavršavanju i specijalizaciji mladih znanstvenika.
 
Video sadržaj
 • Dan Sveučilišta.JPG
  Dan Sveučilišta u Zagrebu, 3.11.2016.
Prikaži sve >