English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
Novosti
Natječaji

Priopćenje o potpisivanju Zajedničke deklaracije o provedbi Središnjo-europskog konzorcija za istraživačku infrastrukturu

5. rujna 2012.

Svečanom ceremonijom u Beču, 31. kolovoza, predstavnici osam europskih ministarstava znanosti potpisali su Zajedničku deklaraciju kojom je Europskoj komisiji podnesen prijedlog o provedbi Središnjoeuropskog konzorcija za istraživačku infrastrukturu (Central European Research Infrastructure Consortium ''C-ERIC''). Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Željko Jovanović, koji je toga dana bio službeno odsutan, danas je u nazočnosti predstavnika konzorcija svojim potpisom službeno potvrdio priključenje RH toj inicijativi.

Primarna zadaća Europskog konzorcija za istraživačku infrastrukturu - ERIC (European Research Infrastructure Consortium) je uspostava i upravljanje istraživačkom infrastrukturom. ERIC služi uspostavi i iskorištavanju istraživačke infrastrukture koja dopušta i olakšava provedbu istraživačkih, tehnologijskih i razvojnih programa EU-a, predstavlja dodanu vrijednost u jačanju Europskoga istraživačkog prostora, omogućava pristup istraživačkoj infrastrukturi članovima europske istraživačke zajednice, pridonosi mobilnosti istraživača i diseminaciji te optimizaciji rezultata istraživačkih aktivnosti na razini EU-a te aktivnostima tehnologijskog razvoja. Odluku o mogućnosti uspostave ERIC-a donosi Europska komisija, kojoj se zahtjev i podnosi.

Radi uključivanja u infrastrukturne konzorcije te predviđene mogućnosti financiranja iz budućega okvirnog programa Europske unije ''Horizont 2020'' Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske potpisalo je dosad tri ERIC-ova memoranduma o razumijevanju (DARIAH-ERIC, CLARIN-ERIC i C-ERIC), čime je Republika Hrvatska od samog početka aktivno uključena u proces osnivanja ERIC konzorcija.

 
Join Declaration C-ERIC
Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva Vas na informativne radionice u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini" (Europski socijalni fond - Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. - 2020.).
 
SAIA (Slovačka akademsko-informatička agencija) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za studijske, istraživačke i predavačke boravke za 2016./2017.
 
Objavljeni djelomično ponovljeni javni pozivi za predlaganje kandidata za imenovanje stručnjaka za pet sektorskih vijeća.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2017./2018.
 
Prefektura Kanagawa iz Japana organizira dječju dvogodišnju izložbu od 1979. godine, UN-ove Međunarodne godine djeteta.
 
Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) nudi u akademskoj godini 2017./2018. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima.
 
Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) raspisao je poziv za prijavu za sufinanciranje projekata u 2017. godini.
 

Provedbom operacije „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ osigurat će se stvaranje i razvoj ustanova i ljudskih resursa koji potiču i omogućavaju cjelovit intelektualni te socio-emocionalni razvoj darovitih, poboljšat će se razvoj potencijala darovitih učenika kroz omogućavanje (rane) identifikacije darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima, i to uvođenjem diversificiranih i fleksibilnih metoda i oblika rada koji se daju prilagoditi darovitim učenicima.

 
Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za stručnjake koji će sudjelovati kao potpora radu sektorskih vijeća.
 
Natječaj provodi Tadeusz Makowski srednja umjetnička škola u Łódźu u Poljskoj s ciljem promicanja otvorenog društva u kojem je moguć suživot predstavnika svih zajednica, različitih nacija, kultura, tradicija, religija, jezika te se pozivaju sve umjetničke škole u Republici Poljskoj i inozemstvu da na originalan i kreativan način sudjeluju u međukulturnom istraživanju u umjetnosti pod nazivom „Terrorism-not“.
 
Video sadržaj