English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Jovanović studentima uručio ugovore o stipendijama

2. ožujka 2012.

"Mladim ljudima ćemo osigurati  jednake šanse za najkvalitetnije obrazovanje bez obzira na socijalno i ekonomski podrijetlo"

Danas je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana svečana podjela ugovora o studentskim stipendijama koje, već treću godinu za redom, dodjeljuje Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Ugovore o stipendijama, u iznosu od 1000 kuna mjesečno, studentima je uručio ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović koji je čestitajući dobitnicima stipendije rekao : “Hrvatska u ovom trenutku nije društvo znanja, niti je društvo jednakih šansi za sve i upravo je cilj ove Vlade mladim ljudi dati jednaku šansu da steknu najkvalitetnije obrazovanje bez obzira na svoje socijalno i ekonomsko podrijetlo. Doista je zabrinjavajući podatak po kojem u Hrvatskoj svega dva posto studenata dolazi iz obitelji u kojima roditelji imaju samo osnovnu školu', upozorio je ministar Jovanović i dodao kako ga ohrabruje činjenica da najveći broj stipendija, njih 338,  ove godine ide studentima koji se educiraju za deficitarna zanimanja, odnosno profesije koje hrvatskom gospodarstvu i društvu može pomoći da krene naprijed.

"'Ukoliko želimo da Hrvatska ide brže u svom ekonomskom razvoju, onda najviše moramo ulagati u obrazovanje, znanost i istraživanje. To nije nikakva nova formula, a svjetska iskustva su pokazala da su zemlje koje su tako ulagale lakše prolazile period teške krize." - poručio je ministar Jovanović.

“Stipendija nam jako puno znači. Ona nije samo obveza, ona je I motiv da budemo još bolji i uspješniji u ispunjavanju studijskih obveza te da budemo na ponos svima vama koji ste vjerovali u nas” - rekla je  Kristina Videković, studentica 2. godine diplomskog studija - Anglistika i informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koja se u ime studenata - dobitnika stipendije zahvalila ministru Jovanoviću i Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Za akademsku 2011./2012. godinu Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu dodijelila  je 408 stipendija u slijedećim kategorijama:

  • 338 stipendija za redovite  studente sveučilišnih i stručnih studija – deficitarne  struke i zanimanja na tržištu rada
  • 10 stipendija za redovite studente sveučilišnih i stručnih studija -  aktivni sportaši
  • 50 stipendija za redovite studente sveučilišnih i stručnih studija -  osobe s invaliditetom
  • 10 stipendija za redovite studente sveučilišnih i stručnih studija koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji.

Nacionalna zaklada za potporu učenikom i studentskom standardu kroz svoje je aktivnosti do sada stipendirala, uključujući i ovu generaciju studenata, blizu 3.000 studenata. Samo za ovogodišnji natječaj javilo se njih 2.000, od čega tek 100-ak nije ispunilo kriterije. Prosječna ocjena studenata koji se javljaju na natječaj Zaklade bila je 4,8.