English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljeni rezultati jednog od projekata financiranih EU sredstvima iz Fonda za ulaganje u znanost i inovacije

22. prosinca 2011.

U utorak, 20. prosinca, na Institutu Ruđer Bošković predstavljen je Laboratorij za translacijsku medicinu financiran iz IPA projekta Uspostava istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku, nositelja dr. sc. Olivera Vugreka, znanstvenog suradnika na Zavodu za molekularnu medicinu.

U pozdravnom govoru prisutnima se obratila dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, istaknuvši važnost EU projekata za Institut te važnost suradnje s drugim institucijama. Ovaj je projekt u tome smislu idealan primjer, istaknula je, jer je nastao kao plod suradnje između Instituta, Medicinskog fakulteta i kliničkih stručnjaka.

G. Renato Vrebac, voditelj SIIF programa u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa,  govorio je o razlozima pokretanja Fonda, koji prvenstveno leže u još uvijek nedovoljnoj povezanosti znanosti i industrije, te podsjetio na dosad ugovorena sredstva u okviru prvoga poziva, kao i na iznos koji tek treba ugovoriti u okviru drugoga poziva.

Između pet ugovorenih projekata u okviru prvoga poziva provodi se i ovaj projekt čije je rezultate prisutnima jučer predstavio voditelj projekta, dr. Oliver Vugrek. Projekt nastavlja na otkriće hrvatskih znanstvenika koji su 2004. godine prvi u svijetu otkrili do tada nepoznatu bolest - rijetki genski poremećaj u metabolizmu aminokiselina metionina, poznatiji kao AHCY nedostatak. Istraživanje ovog genskog poremećaja iziskuje primjenu znanstvenih metoda koje nisu dostupne u bolničkim laboratorijima, stoga je ova bolest predmet translacijskih istraživanja, tj. istraživanja temeljenih na interaktivnom pristupu i prenošenju znanja iz temeljnih istraživanja u medicinsku praksu te obrnuto. Iz ovog gotovo pola milijuna eura vrijednog IPA projekta dosad je već nabavljena većina potrebne opreme, a spomenutim će se novcem financirati i nužna edukacija znanstvenika te istraživanje i razvoj vlastitih dijagnostičkih prototipova na bazi DNA i proteinskih čipova. Cilj projekta je uspostaviti učinkovitiji sustav detekcije te bolesti.

Nakon prezentacije slijedio je obilazak Laboratorija za translacijsku medicinu, opremljen EU sredstvima.
Projekt je vrijedan gotovo pola milijuna eura, a financira se u sklopu pretpristupnog programa IPA komponenta III C (Regionalni razvoj-Regionalna konkurentnost), operacije Fond za ulaganje u znanost i inovacije, koja je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Više informacija o projektu Uspostava istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku.