English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Ministar Fuchs otvorio konferenciju "Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma"

6. prosinca 2011.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs otvorio je završnu konferenciju projekta "Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma“ na kojoj su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta provedenog u sklopu programa - Instrumenti pretpristupne pomoći (IPA) Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala.

"Povezivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada iznimno je važno kako bi se postavili okviri za donošenje odluka koje će imati utjecaja na obrazovanje, gospodarstvo, te u konačnici na čitavo društvo“, rekao je tom prigodom ministar Fuchs i dodao: "Razvojem profila sektora ovim projektom Republika Hrvatska usvojila je suvremenu praksu razvijanja metodologije i mehanizama za usklađivanje strukovnoga obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Rezultati ovog projekta pridonijet će kvalitetnijem strukovnom obrazovanju, a samim time i lakšem udovoljavanju zahtjeva koje će pred polaznike kasnije postaviti visokoškolski sustav obrazovanja, tržište rada i budući poslodavci", rekao je ministar Fuchs.

Projekt vrijedan 1,8 milijuna eura u razdoblju od siječnja 2010. do siječnja 2012. provela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u suradnji s konzorcijem triju europskih partnera na čelu sa Scottish Qualifications Authorityjem (SQA).

Cilj projekta bio je poboljšati kapacitet hrvatskog sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te prilagoditi taj sustav promjenjivim zahtjevima gospodarstva razvojem kompetencija i kvalifikacija koje više odgovaraju stvarnim potrebama hrvatskog tržišta rada kako bi se poboljšala njegova ukupna relevantnost, a strukovno obrazovanje, zahvaljujući novim kvalifikacijama, postalo privlačnije učenicima, poslodavcima, nastavnicima i strukovnim školama.

Projekt je rezultirao razvojem nove metodologije na temelju koje je razvijeno 26 standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, koji su izravan rezultat istraživanja tržišta rada i razgovora s poslodavcima.

"To osigurava ugradnju potreba poslodavaca u strukovne obrazovne programe te pomaže izgradnji konkurentnosti hrvatskih učenika na tržištu rada i stvaranju uvjeta za njihovo cjeloživotno učenje", rekao je na konferenciji ravnatelj ASOO-a Ivan Šutalo.

"Takav pristup razvoju kvalifikacija osigurava da strukovno obrazovanje, koje pohađa oko 70 posto hrvatske srednjoškolske populacije, postane privlačnije učenicima, vjerodostojnije poslodavcima te izazovnije nastavnicima", naglasio je Šutalo. "Riječ je o najvećoj modernizaciji strukovnih obrazovnih programa otprije 30 godina", rekao je napomenuvši da je ovaj projekt ostvario sve zacrtane ciljeve te se pokazao kao jedan od najuspješnijih projekata u području obrazovanja financiran sredstvima EU-a.

Čelnik delegacije EU-a u RH Paul Vandoren napomenuo je kako čak i danas, kada se EU suočava s velikim teškoćama i kada više nego ikad prije svjedočimo tome kako je teško postići dogovor o mnogobrojnim važnim pitanjima, po pitanju obrazovanja na razini Europske unije postoji apsolutno jedinstvo oko toga da je upravo ono ključno za ostvarenje ambicioznih ciljeva EU-a. "Studije i istraživanja pokazali su da ulaganje u obrazovanje nosi značajne pozitivne učinke“, rekao je Vandoren te poručio: „Obrazovanje je još uvijek najbolje osiguranje od nezaposlenosti i siromaštva."

Otkad je 2004. dobila status zemlje kandidatkinje za ulazak u punopravno članstvo Unije, Hrvatska je različitim instrumentima pretpristupne pomoći (IPA), koji su financirani iz EU-a, provela i nastavlja provoditi ukupno 19 projekata namijenjenih jačanju ulaganja u ljudski kapital i promicanje veće zaposlenosti pomažući razvoj i provođenje usklađene politike za razvoj ljudskih potencijala, u ukupnoj vrijednosti od 38,8 milijuna eura. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dosad je korisnik projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 15 milijuna eura.