English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Održana svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u zvanje mentora i savjetnika

28. studenoga 2011.

Danas je održana svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u zvanje mentora i savjetnika. U 28. naraštaju unaprijeđeno je 894 odgojno-obrazovnih radnika koji svojim radom, stručnošću, pedagoškim i metodičkim odlikama te pozitivnim nastojanjima postižu uzorne rezultate u odgojnom i nastavnom radu. Također, izvannastavnim aktivnostima i izvannastavnim stručnim radom pridonose unapređivanju procesa poučavanja, razvoju cjelokupne odgojno-obrazovne djelatnosti svoje ustanove i hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava u cjelini.

Tom prigodom ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je svima njima koji su u svome svakidašnjem odgojno-obrazovnom radu, posvećenosti djeci i učenicima, svojim znanjem i kompetencijama, požrtvovnosti i strpljenjem dali ipak nešto više i time zavrijedili više mjesto u ljestvici napredovanja. "Bili ste uzor, od danas ste još veći. Kad zvanje ima i svoje društveno priznanje, a danas smo svjedoci da ga ima, onda osjećaj javne osvjedočenosti uokviruje profesiju i poziv u promaknuće kojim ste javni uzor. U vašim nastojanjima za višim postignućima nisu vas pokolebala ni nezadovoljstva u okruženju, niti financijska situacija koja nije idealna. Vodila vas je odgovornost prema profesiji, vodila vas je unutarnja motivacija za ulaganjem u sebe same", rekao je ministar i dodao: "Želim da profesiju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika sa svojim novim zvanjima nastavite nositi sa savješću koja vas neće prekoravati. Želim vam da nastavite još vjerodostojnije svjedočiti pozitivnu odgojnu i obrazovnu praksu udruženih talenata u svojim školskim ustanovama. Želim vam da zajedno sa svojim kolegama i suradnicima živite odgojno-obrazovnu praksu pod slavolukom uspjeha i profesionalnog zadovoljstva."

Odluku o napredovanju ili ponovnom izboru u zvanje mentora i savjetnika dobilo je 95 odgojitelja i stručnih suradnika predškolskih ustanova, 370 učitelja i stručnih suradnika osnovnih škola i 243 nastavnika i stručnih suradnika iz srednjih škola i učeničkih domova. Iz strukovnih predmeta napreduje ili se ponovno bira u zvanje 186 nastavnika.

Ovo je već druga promocija odgojno-obrazovnih radnika u 2011. godini. Na prvoj promociji, koja se održala 11. veljače 2011., promovirano je njih 895. Promocijom 1.789 odgojno-obrazovnih radnika u 2011. godini Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih žele odati priznanje učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima koje su zaslužili na temelju svog rada, zalaganja i uspjeha u radu s djecom i usmjeriti interes javnosti na njihovu ulogu i važnost u društvu.