English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Potpisan sporazum o pridruživanju Hrvatske ECMWF

8. studenoga 2011.

Dr. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa i prof. Alan Thorpe, direktor Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), potpisali su u Zagrebu Sporazum o pristupanju Republike Hrvatske Konvenciji ECMWF-a.

Ovaj je Sporazum važan zbog ostvarenja punopravnog članstva Hrvatske koje će se formalno provesti nakon ratifikacije Konvencije u Hrvatskom Saboru i donošenja Zakona o pristupanju RH Konvenciji ECMWF-a te deponiranja dokumenata kod predsjednika Europske komisije.

Republiku Hrvatsku pri ECMWF-u zastupa Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), odnosno  ravnatelj mr. Ivan Čačić, koji je u povodu potpisivanja Sporazuma izjavio: "Otkada je Hrvatska krajem 1995. postala pridružena članica ECMWF-a, DHMZ koristi njegove produkte kako bi unaprijedila vremenske prognoze za Hrvatsku. Od vitalne važnosti su nam rana upozorenja na vremenske nepogode koja Centar proizvodi jer osnažuju našu službu u pripremi upozorenja za specifično područje Hrvatske kojima štitimo život i imovinu hrvatskih građana".

Europski centar za srednjoročne prognoze vremena  sa sjedištem u Readingu, Velikoj Britaniji, vodeća je institucija takve vrste u svijetu. Osnovan 1975. kao neovisna međuvladina organizacija, ECMWF danas objedinjuje članstvo 32 europske države , usko surađujući s nizom međunarodnih organizacija kao što su to: Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Europska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europska svemirska agencija (ESA), Zajednički istraživački centar (JRC) i druge.

Osnovni zadaci ECMWF-a su razvoj numeričkih metoda za srednjoročnu prognozu vremena, redovito izdavanje i distribucija prognoza zemljama članicama, dugoročne prognoze i izrada klimatskih scenarija, znanstveni doprinos u poboljšanju prognoza i drugih produkata meteoroloških službi te prikupljanje i čuvanje meteoroloških podataka. Europski centar pomaže i u naprednom školovanju stručnih kadrova zemalja članica, te implementaciji raznih programa WMO-a. U svojoj djelatnosti ECMWF se koristi najsuvremenijom računalnom tehnologijom te su njegove potrebe i zahtjevi utjecali na razvoj super-računala.

Značajnije koristi od punopravnog članstva u ECMWF-u za Hrvatsku:

  • Pravo pristupa i korištenja glavnog računalnog sustava (najsnažniji u usporedbi s računalnim sustavima svih ostalim meteoroloških institucija u svijetu) što će značajno poboljšati izrade različitih vremenskih prognoza i upozorenja za Hrvatsku te omogućiti značajniji obujam i kvalitetu istraživanja iz područja meteorologije, uključujući i klimatologiju, za Hrvatsku (srednjoročna prognoza vremena, sezonske prognoze, klimatske promjene).
  • Hrvatska će odmah dobiti pravo ravnopravnog suodlučivanja u radu Vijeća ECMWF-a te raznih povjerenstava kao što su Tehnički savjetodavni odbor, Savjetodavni odbor za politiku podataka, Savjetodavni odbor za politiku.

Punopravnim članstvom u ECMWF-u Hrvatska završava integraciju u sve relevantne europske meteorološke organizacije jer je do 2007. postala punopravna članica europskih međunarodnih organizacija kao što su to EUMETSAT i EUMETNET te asocijacija ECOMET. S ovim članstvom Hrvatska se u potpunosti integrirala u sustav europske meteorološke infrastrukture.