English
AAA
Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Svečano započela "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj"

26. rujna 2011.

Kampanja kojom se želi potaknuti učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj, posebice među mladim ljudima tijekom ove školske i akademske godine, najavljena je na konferenciji za novinare u zagrebačkome kazalištu Gavelli.

Pokrovitelj kampanje pod nazivom "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj 2011./2012." je ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs, a službeno su početak kampanje najavili veleposlanici triju zemalja njemačkoga govornog područja - Savezne Republike Njemačke dr. Bernd Fischer, Republike Austrije Jan Kickert te Švicarske Konfederacije Denis Knobel.

Veleposlanici Fischer, Kickert i Knobel istaknuli su da postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih učenje njemačkoga jezika u Hrvatskoj treba intenzivirati: njemački je najrasprostranjeniji materinski jezik u Europi, jedan je od triju radnih jezika u Europskoj uniji, Hrvatsku godišnje posjeti više od dva milijuna turista s njemačkoga govornog područja, a i sve veći dio gospodarske suradnje Hrvatske je sa zemljama njemačkoga govornog područja.

Njemački veleposlanik smatra da "otvaranje vrata" EU-a Hrvatskoj pruža mnogobrojne mogućnosti svim hrvatskim naraštajima, a posebice mladima, pa zato apelira na roditelje da razmotre prednosti koje za njihovu djecu znači učenje njemačkoga jezika kao prvoga ili dugoga stranog jezika. Naime, stručnjaci su potvrdili da djeca koja u što ranijoj dobi počnu učiti teži strani jezik, kasnije uspješnije svladavaju i druge strane jezike.

Dolazak u Hrvatsku za austrijskoga veleposlanika Kickerta bilo je i ugodno iznenađenje jer je vidio da dosta ljudi zna njemački jezik ali, dodao je, ubrzo je shvatio da su to pretežno osobe starije dobi.

Veleposlanik Knobel istaknuo je da je "obitelj" onih koji govore njemačkim jezikom vrlo raznolika te da je to bogatstvo i baština toga jezika. Kao primjer te raznolikosti spomenuo je švicarski njemački koji je, kako je rekao, stariji i čišći oblik njemačkoga jezika budući da se nije toliko mijenjao i prilagođavao.

Ministar Fuchs izrazio je punu potporu popularizaciji učenja njemačkoga jezika u Hrvatskoj, ali i iznio podatke koji potvrđuju da je u nekoliko posljednjih godina u Hrvatskoj već dosta učinjeno u vezi s tim. Primjerice, od 520.000 učenika, njih gotovo 181.000 uči njemački, od toga 112.000 učenika osnovnih škola, a 67.000 učenika srednjih škola. A oko 50 posto učenika u višim razredima osnovne škole uči njemački jezik.

Pojedinosti o kampanji mogu se pročitati na Internetu na adresi: www.ziherje.com