English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
 

Podrška uvođenju novih Zakona

Primljeno: 25. listopada 2010., Dejan Vinković

Poštovani,

nisam planirao uključivati se u javnu raspravu, međutim reakcije koje dolaze iz akademske zajednice ponukale su me da reagiram. Naime, smatram da su prijedlozi novih Zakona pogodili u srž problema, te ovim putem želim izraziti podršku tim prijedlozima Zakona. Trenutno stanje potpune samovolje koja vlada u akadmskoj zajednici je neodrživo i rezultira propadanjem kvalitete hrvatske znanosti i visokog obrazovanja. Moderno uređena sveučilišta i instituti zahtjevaju jasno definiranu vertikalu upravljanja i odlučivanja, a na vrhu piramide mora zadnju riječ imati vlasnik. Trenutno imamo situaciju gdje se i instituti i sveučilišta mogu ponašati kako im volja, bez da odgovaraju za svoju kvalitetu i rezultate onima koji to financiraju: poreznim obveznicima.

S druge strane, MZOŠ mora biti svjestan da su negativne reakcije velikim dijelom i rezultat dosadašnjeg ponašanja MZOŠa kada je u pitanju upravljanje sustavom kroz postojeće Zakone. Na primjer, postojeći Zakon nije bio prepreka strožoj selekciji znanstvenih projekata, pa je svejedno prolaznost bila astronomski velika. Ili, na primjer, MZOŠ po postojećim Zakonima nadzire zakonitost rada Sveučilita, pa je svejedno dopušteno da sveučilišta krše Zakon kod biranja rektora u više mandata od propisanog Zakonom. Stoga s razlogom vlada strah da će postojeći prijedlozi Zakona propasti upravo na implementaciji, bez obzira na dobro definiran sustav.

Na kraju, nadam se da će idući korak u reformi sustava biti i liberalizacija zapošljavanja visokoobrazovanih stranaca. Hrvatska akademska zajednica nedopustivo je zatvorena prema strancima i to je dijelom razlog propadanja kvalitete. Radna mjesta na sveučilištima i institutima morala bi biti otvorena i strancima, od stručnih do administrativnih pozicija, a glavni kriterij morao bi biti kvaliteta kandidata. To je recept koji se u praksi pokazao daleko najuspješniji u razvoju znanosti i visokog obrazovanja širom svijeta i nema razloga da ga ne usvoji i Hrvatska.

Uz srdačan pozdrav,
dr.sc.Dejan Vinković
--
Physics Department
University of Split