English Mogućnost pristupa RSS   Mapa weba Korisni linkovi
Novosti
Natječaji
Dana 11. prosinca 2015. potpisan je protokol o odabiru hrvatsko-njemačkih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu Programa zajedničkog poticanja razmjene sudionika u projektima između MZOS-a i DAAD-a.
 
Obavještavamo sve ustanove u sustavu znanosti i visokog obrazovanja da je plaća za siječanj 2016. godine isplaćena zaposlenicima dana 11. veljače 2016. godine. Obavijest o datumu izvršene isplate plaća svaki će mjesec biti objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 

Obavještavamo sve školske ustanove da je plaća za siječanj 2016. godine isplaćena zaposlenicima svih školskih ustanova dana 10. veljače 2016. godine. Obavijest o datumu izvršene isplate plaća svaki će mjesec biti objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 
Europska komisija i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (EACEA) organiziraju Informativni dan Erasmus+: Sport 3. ožujka 2016. godine u Bruxellesu (Charlemagne Building, Rue de la Loi 170, B-1000 Brussels).
 
Testiranje kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, prijavljenih na Javni natječaj za prijam u državnu službu u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta održati će se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Zagreb, Donje Svetice 38, u utorak, 16. veljače 2016. godine prema utvrđenom rasporedu.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ovim putem izvješćuje javnost da je donesen Program osposobljavanja za upravljanje biciklom.
 
Javno savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskim ustanovama i učeničkom domu iz nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
 

Poštovani korisnici,

obavještavamo vas da je iznimno velika posjećenost naših stranica vezano uz Natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u RH za 2016. godinu dovela do tehničkih teškoća koje su izazvale otežano ili onemogućeno učitavanje službenih stranica Ministarstva u protekla dvadeset četiri sata.

Teškoće su sada uklonjene, no ukoliko zbog velikog interesa korsinika ponovo dođe do privremeno otežanog pristupa našim stranicama molimo vas za strpljenje i razumijevanje.

 
U ponedjeljak, 25. siječnja 2016. godine održan je susret učitelja i profesora koji su u srpnju 2015. godine bili stipendisti i polaznici edukacije o holokaustu u izraelskom Memorijalnom centru mučenika holokausta i junaka - Yad Vashem.
 
Objava godišnjih financijskih izvještaja prema članku 27. stavak 1. Pravilnika o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu (Narodne novine br. 3/15.).
 
Osmi sastanak Radne skupine za izradu propisa o združenim studijima i prekograničnoj suradnji u visokom obrazovanju, koja je osnovana u sklopu projekta Otklanjanje prepreka u prekograničnoj suradnji (Removing obstacles for cross-border cooperation - ROCCO), a koji se financira bespovratnim sredstvima Erasmus+ programa (Erasmus+ Programme - Key Action 3 /KA3/ - Support to the implementation of EHEA reforms), održan je 26. siječnja 2016. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavljuje obavijest o isplati stipendija za redovite učenike polaznike srednjih škola pripadnike romske nacionalne manjine za razdoblje od rujna 2015. do siječnja 2016. u školskoj godini 2015./2016.
 
Obavještavamo korisnike mjere državne potpore za istraživačko-razvojne projekte u obliku porezne olakšice da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije u mogućnosti zaprimati zahtjeve za ovu mjeru potpore za 2015. godinu.
 

Poštovani rukometaši, poštovani gospodine Babiću!

Čestitam Vam na fantastičnoj pobjedi i igri kojom ste osvojili brončanu medalju na Europskom rukometnom prvenstvu i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo.

 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u utorak 26. siječnja 2016. godine, obavljena je primopredaja dužnosti između novog ministra prof. dr. sc. Predraga Šustara i bivšeg ministra prof. dr. sc. Vedrana Mornara.
 
Na temelju članka 24. stavka 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, broj 87/2008, 86/2009, 92/2010, 105/2010-ispr., 90/2011, 16/2012, 86/2012, 94/2013 i 152/2014), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donio je Pravilnik  o uvjetima i načinima nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije. Pravilnikom se utvrđuju uvjeti i načini nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije u statusu redovitoga učenika.
 
Ekspertna radna skupina za Cjelovitu kurikularnu reformu je, nakon metodoloških priručnika za izradu kurikularnih dokumenata, objavila i radne verzije šest kurikularnih dokumenata: prijedloga Jezično-komunikacijskog područja kurikuluma, prijedloga kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti i prijedloga kurikuluma međupredmetne teme Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije, prijedloga predmetnog kurikuluma za Povijest, prijedloga predmetnog kurikuluma za Biologiju i prijedloga predmetnog kurikuluma za Informatiku.
 
Hrvatski sabor usvojio je 17. listopada 2014. godine Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. U strategiji se u poglavlju o visokom obrazovanju navodi nekoliko zadaća koje su usmjerene na poboljšanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Hrvatskoj, definirane u strategiji prema Ministarskom priopćenju iz Londona (2007.), kao "proces i cilj prema kojem socijalni profil studentskog tijela koje ulazi u visoko obrazovanje, u njemu sudjeluje i uspješno ga završava, odgovara heterogenom socijalnom profilu šireg stanovništva".
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju siječanj – ožujak 2016. godine nastavlja s programom financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola.
 
Ovom odlukom utvrđuje se cijena usluga smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima u razdoblju siječanj - ožujak 2016. godine.
 
Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta uspostavilo je u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom (Srce) Katalog e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.
 
SAIA - a (Slovačka akademsko-informatička agencija) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za studijske, istraživačke i predavačke boravke za 2016./2017.
 
Japansko društvo za promicanje znanosti (Japan Society for Promotion of Science, JSPS) raspisalo je natječaj za postdoktorske stipendije za strane istraživače za 2016. godinu.
 
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Dodijelit će se dvadesetak stipendija koje pokrivaju sve troškove boravka u Japanu i međunarodnoga prijevoza.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavljuje Dopunu Natječaja objavljenog 18. siječnja 2016. godine za dodjeljivanje državnih stipendija za 2016. godinu, koja se odnosi isključivo na studente koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske.
 
Slijedom obavijesti Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obavještavamo vas o natječaju Europske komisije za crteže učenika/-ca (7-10 god) osnovnih škola u svim državama članicama EU.
 
"Mali bitolski Montmartre" je međunarodna dječja izložba natjecateljskog karaktera koja se ove godine jubilarni 35. put održava od 23. do 30. svibnja 2016. u Bitoli, Makedonija. Ova likovna manifestacija predviđa sudjelovanje djece i mladih od 4 do 20 godina na natječaju za međunarodnu izložbu "Bitola 2016", ali sudionici likovne kolonije koja će se održati u svibnju ne smiju biti mlađi od 12 godina. Tokom sedmodnevnog boravka 150 sudionika izrađivat će djela na temu olimpijskih igara "RIO 2016" i stare makedonske arhitekture na ulicama Bitole, Ohrida i Kruševa.
 
Ciparsko matematičko udruženje i Thales fondacija, u suradnji sa projektnom grupom Le-MATH, Grčim matematičkim udruženjem i Matematičkim udruženjem jugoistočne Europe organiziraju EUROMATH - učeničku matematičku konferenciju 2016 koja će se održati od 30. ožujka do 3.travnja 2016. godine u Solunu u Grčkoj.
 
Kao dio nacionalne strategije za Europski istraživački prostor (ERA), Njemačka proširuje svoju suradnju s državama članicama EU13 (Bugarska, Hrvatska, Češka, Cipar, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija).
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za mobilnost i programe EU-a i zaklada "British Scholarship Trust" pozivaju zainteresirane znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima.
 
Udruženje holokaust organizacija - Association of Holocaust Organizations (AHO) u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta omogućava Republici Hrvatskoj 2 stipendije za nastavnike društvenih predmeta ili književnosti u srednjim školama i učitelje 7. i 8. razreda u osnovnim školama.
 
Na temelju Zakona o "Nagradi Ivan Filipović" (Narodne novine, broj 61/91. i 149/09.) i članka 3. Pravilnika o radu Odbora za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" (Narodne novine, broj 15/92.), Odbor za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" raspisuje natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović" za 2015. godinu.
 
Veleposlanstvo Češke Republike obavještava sve zainteresirane o prijavama za Ljetnu slavističku školu 2016. godine, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta Republike Češke.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove je godine objavilo Javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Na temelju toga sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj imaju priliku do 11. travnja 2016. godine nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.
 
Dječja umjetnička akademija i muzej organiziraju Sedmi dječji umjetnički bijenale koji će se održati u mjestu Xanthi u Grčkoj.
 
Video sadržaj